+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Múzeumok világnapja: tisztelgés az alapítók előtt
2022. május 18. szerda 14:08 - Keszthely
Múzeumok világnapja: tisztelgés az alapítók előtt
Május 18. a múzeumok világnapja. A jeles dátumhoz a világ számos pontján csatlakoztak. A Balatoni Múzeum, több vidéki intézménnyel együtt kisfilmet készített. A világnap szervezői hisznek abban, hogy a múzeumok képesek megváltoztatni a minket körülvevő világot és olyan társadalmi szövetet kötnek össze, amely elengedhetetlen a közösségépítésben.

A Balatoni Múzeummal kezdődik a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének videója. A múzeumok világnapja alkalmából közzétett felhívásra 26 intézmény csatlakozott. Minden múzeum az épülete mellett a legbecsesebb műtárgyát és az alapítóját mutatja be. Keszthelyről Lovassy Sándort és a 2000 éves Da bibere, vagyis „Adj innom” feliratú kora-római, kelta eredetű agyagedényt ismerhetik meg az érdeklődők. A Balatoni Múzeum abban is különleges, hogy 1928-ban múzeumnak épült és ma is eredeti funkcióját tölti be.

Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója: „Az alapító atyák a 19. század legvégén célul tűzték ki, hogy legyen egy olyan múzeum ma az országnak, amely a Balaton természeti, történeti értékeit gyűjti össze és ezt különböző kiállítások formájában, tudományos munkák után bemutatja. Tulajdonképpen ma is ez a célkitűzésünk, ugyan a gyűjtőterületünk már jóval szűkebb, mint annak idején volt.”

A múzeumok világnapját 1978 óta ünneplik. Ma már több mint 100 ország közel 30 ezer múzeuma vesz részt az eseményen. Az ünnep célja, hogy komolyabb figyelmet fordítsanak a múlt emlékeit őrző és bemutató intézmények felé. A vidéki magyar múzeumok többsége a századforduló környékén alakult helyi, közösségi akaratból és összefogásból.

„Azt hiszem, hogy erre kell egy kicsit visszatérnünk az alapokhoz, hogy az elefántcsont toronyból kilépve újra a közösség részei legyünk. Azzal hogy a múzeumok az önkormányzatok fenntartásába is tartoznak részben, sokkal közelebb kerültünk a helyi lakosokhoz is, sokkal több olyan témát tudunk megütni ami megyei szinten is érdekes, de mégis csak ahhoz a településhez köthető sokkal inkább” - nyilatkozta dr. Csapláros Andrea, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke. 

A vidéki múzeumok közös kisfilm-váltogatása a Magyar géniuszok címet kapta. Az összeállítást a résztvevő 26 intézmény épületében vetítik, illetve a közösségi oldalakon is megosztották.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Három napon át kóstolhattak ropogósra sült halakat a rendezvényre látogatók.
 
A Nemzeti Kör kezdeményezésére szerveztek sétát, ahol tisztelegtek a családtagok előtt.
 
Az ország több pontjáról és külföldről is érkeztek háromkerekű motorosok Keszthelyre.
 
Idén nyáron is megerősített szolgálattal tartják fenn a közbiztonságot a balatoni településeken.
 
A húsz éve történt zarándokok tragédiájára emlékeztek.
 
50 fiatal segíti a rendőrség munkáját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár