+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Csendes gyertyagyújtással emlékeztek a katyni áldozatokra
2022. április 14. csütörtök 17:10 - Keszthely
Csendes gyertyagyújtással emlékeztek a katyni áldozatokra
Keszthelyen is megemlékeztek a katyni áldozatokról. Az 1940-es mészárlás a lengyelség egyik legnagyobb XX. századi tragédiája. A szovjetek tömeggyilkolásáról 1945 után tilos volt beszélni, hosszú évtizedek kellettek ahhoz, hogy a világ lengyelsége méltó módon emlékezhessen.

A második világháborúban, Lengyelország szovjet lerohanásakor több mint 20 ezer lengyel tisztet fogtak el. Sztálin parancsára a hadifogolytáborokban raboskodó katonákat kivégezték. Az áldozatok száma a különböző becslések szerint akár 22 ezer fő is lehet. Mind a gyilkosságokat, mind pedig az áldozatok eltüntetését nagy titokban végezték, de a németek már 1943-ban felfedezték az első tömegsírokat a Harmadik Birodalom által megszállt területeken, Katyń erdeiben.

 „Ez egy összefoglaló név a Katyń, mert nem csak Katyńban végezték ki a katonatiszteket, hanem Sztarobelszk és még sok más helyen. Erről talán a legdöbbenetesebben Wajda, híres lengyel rendező csinált egy filmet. Azt mindenkinek ajánlom, ha van lelki ereje ezt végig nézni. Egy nagyon kiváló film volt és azt hiszem, hogy a valóságban is megmutatja, hogy mi történt” - nyilatkozta a megemlékezésen Cséby Géza, a Lengyel Köztársaság tiszteletbeli konzulja.

Csendes gyertyagyújtással és koszorúzással emlékeztek a meggyilkoltakra a keszthelyi katyni relief előtt. 2020-ban avatták fel Németh János alkotását a Kossuth és Széchényi utcák találkozásánál. Cséby Géza tiszteletbeli konzul elmondta, a lengyel parlament 2007-ben döntött arról, hogy április 13. az áldozatok emléknapja. 1943-ban ezen a napon tárták a németek a világ nyilvánossága elé a több nemzetközi tudós által is alátámasztott tényeket.

Keszthely polgármestere is megemlékezett a katyńi vérengzés áldozatainak emléknapján.Nagy Bálint Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselővel koszorúzott a tragikus eseményeknek méltó emléket állító reliefnél.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus