+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Budapesttel vetekszenek a térség ingatlanárai
2022. április 6. szerda 17:23 - Keszthely
Budapesttel vetekszenek a térség ingatlanárai
A nagyvárosok népessége csökken, míg az üdülőkörzetek lakossága gyarapszik. Ezzel párhuzamosan változik az ingatlanpiac is. Balatongyörökön, vagy Gyenesdiáson például a budapestivel azonosak a négyzetméterárak. A térségben annyira keresettek a lakóingatlanok, hogy a legtöbb nyaralót is már erre a célra alakítják át.

Zala megyében is tapasztalható az a tendencia, hogy a nagyvárosokból egyre többen költöznek az agglomerációba. Például Budapest lakossága az elmúlt évben 70 ezer fővel csökkent. Zalaegerszeg népessége 793, Nagykanizsáé pedig 825 fővel szegényebb lett. A megyében például Cserszegtomaj, Zalakaros, Gyenesdiás, Hévíz, Balatongyörök és Vonyarcvashegy lakosságszáma nőtt. Ebben nagy szerepe volt a koronavírus-járványnak.

Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere: „A COVID időszaka alatt, az elmúlt két-három évben is 130 fővel gyarapodott a közösségünk. Talán el lehet mondani azt is, hogy az utolsó öt év statisztikájában közel 400 fővel. Ez azt jelenti, hogy így a korfája a településnek egészséges. Minden évben megszületik egy-másfél osztály gyermek. Sajnos a CIVID befolyásolta a halálozási mutatókat is, megduplázódtak ezek a számok. Ennek ellenére természetesen a beköltözők voltak akik kiegyensúlyozták ebben az agglomeratív településben ezt az egyensúlyt.”    

A nagyvárosokban a kiköltözések ellenére sem csökkentek az ingatlanárak, a vonzáskörzetekben és a Balatonnál viszont elszabadultak. A Nyugat-Balaton térségében az árszintek vetekszenek a budapestiekkel.

Balogh László, vezető gazdasági szakértő, ingatlan.com: „Cserszegtomajon például 38 százalékos drágulás történt, 628 ezer forintra. Zalakaroson harmadával nőttek az ingatlanárak, négyzetméterenként 372 ezer forintra. A legdrágább települések közé Zala megyében Gyenesdiás, a maga 759 ezer forintos árával, illetve Balatongyörök tartozik a maga 850 ezer forintos átlagos négyzetméterárával.”      

Ingatlanpiaci elemzések szerint folytatódhat a nagyvárosok vonzáskörzetében található települések, valamint az üdülőkörzetek lakáspiacának erősödése. Az ukrán-orosz háború okozta gazdasági változások azonban jelentősen átalakíthatják a nagyvárosok lakáspiaci kilátásait. A változások egyik lehetséges kimenetele lehet a befektetők részéről indított lakáseladási hullám, ami az árak jelentős korrekcióját vagy csökkenését eredményezheti. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Szabó Zoltán egyetemi docens
 
Az akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus