+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Drágult a tojás, de a forgalom változatlan
2022. április 1. péntek 18:21 - Keszthely
Drágult a tojás, de a forgalom változatlan
Drágább lett a tojás. Húsvét közeledtével egyre jobban keresik az emberek a friss, házi tojást. Többen veszik meg közvetlen a termelőktől vagy piacokon. Az áremelésre a növekvő takarmányárak miatt is szükség volt. A Magyar Baromfi Termék Tanács szerint azonban még mindig nem a nekik nyereséges áron értékesítik azokat a termelők.

A Városi Piacon a 37-45 forintosok mellett a nagyobb tojásokat 50, 55 vagy akár 65 forintért is kínálják. A vásárlók egy része elfogadóbb ezzel. A húsvéti menüsorhoz elengedhetetlen a tojás.

„Általában 90 darabot szoktam vásárolni, mert sok süteményt szoktam sütni. És festetni is hagymahéjba, rárakva dekorációnak mindenféle kis füvet, virágot, hogy szebb legyen.” - osztotta meg Rein Béláné.

Több eladó szerint az ünnep előtt már nem lesz újabb drágulás ennél az élelmiszernél. Az árusok általában minden tojást eladnak a piaci napokon. Ezt ugyanis napi szinten eszik az emberek.

„A forgalom az nem változott, tehát muszáj megvenni a tojást. Maximum megpróbálják, hogy az olcsóbból vesznek. Aki eddig 50 forintért vitte, az most is 50 forintért viszi, de az már egy olcsóbb tojás. Ugye kisebb méretű. De a forgalom az igazából megmaradt.” - ismertette Gergely Pál eladó.

A termelőknek is emelni kellett az árakon. A takarmányárak miatt akár 5-10 forinttal is nőhetett a tojás darabára. Gazdaságilag azonban még így sem éri meg sok gazdának.

„A tyúkokat 2000 forint felett vettük darabját. Onnan kezdve, hogy 5 darab selejt volt belőle, a 100 darabos eredeti állományból 60 van. Ezek egy évesek, addig bírják. Mi szeretnénk addig tartani őket, amíg lehet. De magyarul azt is hozzá kell adni az árához. Nem csak a tojás, amit megeszünk. Meg hát egy kis fehérje is kell nekik, mert most a szója 30 ezer forint mázsája, nem is minden nap tojik a tyúk, úgyhogy nem fedi be azt az 50 forintot sajnos.” - fogalmazott Tóth Zsolt kistermelő.

Évek óta érezhető egy enyhe emelkedés a hazai tojástermelésben és a fogyasztásban is. 4 milliós a magyarországi tyúkállomány, a regisztrált termelés pedig 1,2 milliárd darab. A problémát az inputárak okozzák. A takarmány mellett hatással van az árra az ukrán-orosz háború, az üzemanyag-, a munkaerő-, és a csomagolóárak növekedése is. A szakértők szerint több gazda hagyhat fel a termeléssel.

„Azért problematikus – legalábbis az elmúlt egy évben azt tapasztaltuk, hogy nem igazán tudták az árakban érvényesíteni a megemelkedett takarmány vagy energiaárakat a termelők. És ráadásul ebben a kritikus helyzetben, tavaly húsvéttól most február végéig azt tapasztaltuk, hogy kínlódnak, hogy önköltségen tudják csak eladni a terméket vagy önköltség alatti áron.” - mondta el Dr. Molnár Györgyi a Magyar Baromfi Termék Tanács mezőgazdasági titkára.

A házi tojást azonban érdemes vásárolni. Rengeteg jótékony hatása van. Mivel gazdag Omega-3 zsírsavakban, B12 és D-vitaminban, kiváló az agy karbantartásához. Magas fehérjetartalma miatt segíti az izomépítést. Kutatók arra is rámutattak, hogy antioxidáns hatásai csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, valamint megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus