+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nehéz helyzetben vannak a mezőgazdászok
2022. március 17. csütörtök 20:02 - Zala megye
Nehéz helyzetben vannak a mezőgazdászok
A műtrágya jelentős áremelkedése és az időjárás is nehéz helyzet elé állítja a gazdákat. A tavaszi munkák már javában zajlanak, de hiányzik a csapadék a földekről. Zala megyében 110 ezer hektáron dolgoznak a szakemberek, ebből tavasszal és ősszel ugyanakkora területet vetettek be összesen 88 ezer hektáron.

A gazdák már permetezik az őszi búzát. Már tavaly is szembesülniük kellett azzal, hogy jelentősen emelkedtek az árak, a növényvédő szerek például 10-15%-kal kerültek többe, mint előtte. Sokkal drágább lett a műtrágya is, a nitrogénalapú szerek 4-5-ször többe kerülnek a tavaly év eleji árakhoz képest. Sok gazdának spórolnia kell a nehézségek miatt, ezért változtatnak a jól bevált módszereken.     

„A műtrágya árak nagyon elmentek, emiatt én is áttértem most a folyékony műtrágyának az alkalmazására, mert most ilyen átmeneti időszak van. Meglátjuk, hogy milyen lesz, hogyan alakul a termés emiatt. A magas műtrágyaárak miatt az embernek a vetésszerkezetét is át kellett alakítani. Én is úgy döntöttem, hogy kukoricát már nem fogok termelni, csak azt a minimális mennyiséget, ami a saját gazdaságba szükséges, mivel az input anyagnak az ára nagyon elment.” - mondta Simon József mezőgazdasági vállalkozó.

Az elmúlt időszakban a járulékos költségek is megugrottak. Nem csak a csomagolóanyag vagy a raklapok ára emelkedett. Többe kerül a fuvarozás, a szállítás is. A gazdák szerint összességében akár 30%-os költségemelkedéssel is kell számolni. Nem kedvez a mezőgazdaságnak a szárazság sem. A hótakaró hiányát is megsínylették a növények, de a kevés csapadék is okoz problémákat. A szárazság a munkavégzést is megnehezíti.

„A csapadékhiány miatt a tavaszi talajelőkészítést, és a vetést többen direkt vetőgépekkel oldják meg, azzal próbálják. Ami napi szinten mindenhol probléma, és a mezőgazdaságban az egyik legnagyobb gond, a gázolajhiány, szintén az egyes menetek kihagyását vetítik előre. Ennek tükrében lesznek a vetések is. Ha továbbra is fennáll ez a csapadékhiány, hiszen a meteorológia, az agrometeorológia főleg áprilisra jelzi a csapadékot, akkor a tavaszi gabonafélék helyett, inkább késő tavaszi kultúrák kerülnek előtérbe.” - tájékoztatott Sabján Krisztián, a NAK Zala Megyei Szervezetének elnöke.

Így például a kukorica helyett inkább szóját és napraforgót vetnek a gazdák. Ezek a növények kevésbé műtrágya igényesek. A szakembereknek azzal is számolni kell, hogy a nappali meleg hatására megjelentek a kártevők. Ezeket a hajnali fagyok ugyan még elpusztítják, de el kell kezdeni a védekezést. A kamara tájékoztatása szerint jelenleg mintegy 3300 hektárnyi kalászost vetettek el a megyében. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus