Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Keszthelyen kiváló minőségű a csapvíz
2022. feb. 25. péntek | Keszthely
Keszthelyen kiváló minőségű a csapvíz
Biztonságos és gazdaságos a csapvíz fogyasztása. A legújabb felmérések szerint mindössze 10 dél-alföldi településen rossz az ivóvíz minősége. Keszthelyen ásványvíz minőségű víz folyik a csapokból, amelyen országosan évente 900 ezer minőségi vizsgálatot végeznek.

Az ivóvíz a leggyakrabban vizsgált élelmiszer. Csak nagyon szigorú minőségellenőrzés után kerülhet a fogyasztókhoz. A Balaton térségében ivóvizet szolgáltató Dunántúli Regionális Vízmű 29 ezer ivóvíz mintából több mint 200 ezer vizsgálatot végzett 2021-ben.

Lakatos Edina, a DRV szóvivője: „Bátran állíthatjuk, hogy Magyarországon nagyon jó minőségű az ivóvíz. Megfelel a hazai jogszabályoknak és az Európai Uniós jogszabályoknak is. Keszthely térségére ez különösen kijelenthető, hiszen Keszthely és a környező településeknek az ivóvíz ellátása az az ország egyik legnagyobb karsztos ivóvízbázisáról, a nyirádi vízbázisról történik.”

A nyirádi karsztvízből ásványvizet is palackoznak. A keszthelyiek csapvízének magas oldott ásványianyag tartalma van: kálciumot, magnéziumot, nyomelemeket tartalmaz. A szolgáltatók mellett a népegészségügyi hatóság is ellenőrzi a vízminőséget. A legfrissebb országos felmérés megállapította, hogy Magyarország túlnyomó részén kiváló minőségű az ivóvíz.  

Dr. Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezető vízhigiénés szakértője: „Mindössze néhány olyan település van, egészen pontosan tíz, ahol még mindig határérték feletti az arzén mennyisége, emiatt ezeken a területeken a lakosság számára átmeneti ivóvízellátást biztosítanak. Ezek a települések jellemzően a Dél-Alföldön, Makó és környékén találhatóak ezek a települések. Mindenhol másutt az országban egészséges, biztonságos az ivóvíz. Keszthelyen egyébként kiváló minőségű az ivóvíz, semmilyen kifogás nem volt az elmúlt évben.”

Az ivóvízminőségi adatok településszinten megtalálhatóak a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján. A szakemberek szerint nem csak biztonságos, hanem gazdaságos is a csapvíz fogyasztása. A palackozott ásványvíz nagy környezeti terhelést jelent. Műanyagot kell előállítani, szállítani kell, kezelni kell a keletkező hulladékot. A Globális Egészségügyi Intézet kutatása szerint a palackozott víz 3500-szor nagyobb költséget jelent, mint a csapvíz. 

„Ha valaki a szelektív hulladékgyűjtésre gondol és újra palackot, vagy valamilyen műanyag terméket állítunk elő a palackozott ásványvíznek a hulladékából, az is rengeteg energiát képes felemészteni. Mindenféleképpen energiagazdálkodási megfontolásból is inkább a csapvizet érdemes választani” - nyilatkozta Dr. Simon-Gáspár Brigitta, a MATE Georgikon Campus  adjunktusa. 

Csak az Egyesült Államokban a vizes palackok gyártásához évente 1,5 millió hordó kőolajra van szükség.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 3. péntek 15:39 | Gyenesdiás
A beruházásnak köszönhetően a felgyenesi részen megoldódnak az ivóvíz nyomásproblémái.
| 2023. júl. 21. péntek 15:04 | Keszthely
A térséget bőven ellátják ivóvízzel a karsztbázisok.
| 2022. aug. 10. szerda 18:13 | Zalakaros
A gyógy- és ivóvizek fontosságát hangsúlyozza a Zalakarosi Fürdő és a Freya Hotel összefogása.
| 2022. máj. 6. péntek 18:30 | Keszthely
Várhatóan 2024-től kezdődhet el a kivitelezés.
| 2020. már. 20. péntek 15:02 | Keszthely
A DRV tájékoztatása szerint mindenki számára elérhető lesz az ivóvíz.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.