+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 2015 óta duplájára nőttek az ingatlanárak
2022. február 8. kedd 16:04 - Keszthely
2015 óta duplájára nőttek az ingatlanárak
Élénkül az ingatlanpiac, ez szinte az ország minden településén érezhető. Már nem csak a nagyvárosokban és a felkapott turisztikai régiókban drágulnak a lakások, a falvakban is megkérik a házak árát. Az állami támogatásoknak köszönhetően 2022-ben is kitarthat ez a tendencia.

Nem nagyon találni eladó táblát a keszthelyi lakásokon. Kisebb kínálat, magas kereslet és gyors adásvételek jellemzik az ingatlanpiacot.

„Négy éve vettek a gyerekeim lakást, akkor még jó áron tudtak venni” - mondta Rédei Imréné. 

Zala megyében a használt ingatlanok átlagos négyzetméterára majdnem negyedével drágult az elmúlt évhez képest. Az ingatlan.com adatai szerint jelenleg a zalai átlagos négyzetméterár 362 ezer forint, amit csak kicsivel halad meg a megyeszékhely. Keszthelyen és Hévízen 520-550 ezer forint a középérték. A megye legolcsóbb ingatlanjait pedig akár 1-2 négyzetméternyi keszthelyi tarifáért meg lehet vásárolni.  2015 óta folyamatosan drágulnak a házak és lakások Magyarországon.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője: „Ha középtávon vizsgáljuk az ingatlanárak alakulását és négy-öt évre visszamegyünk az időben, akkor azt látjuk, hogy körülbelül duplájára nőttek ez alatt az időszak alatt az ingatlanok árai, ami európai viszonylatban is kiemelkedőnek számít.”

Megugrott a kínálat és a kereslet is az új lakások iránt. A szakemberek szerint ez az 5 százalékos lakásáfa és a mindössze 2,5 százalékos kamatozású zöldhitelnek is köszönhető.   decemberéhez képest januárban 73 százalékkal több új lakás került be az értékesítők kínálatába. Ebben a keszthelyi ingatlanirodában azt tapasztalják, hogy a városban a lakásokat, míg a környéken főleg a nyaralókat keresik.

„A pandémia után megjelent ez az igény az emberekben egy második otthon iránt. Ezt is érezzük, a környéken most ezeket az ingatlanokat jobban keresik” - nyilatkozta Mácsai-Tischner Henriett, a Duna Huse értékesítője. 

Az ingatlanértékesítők szerint az igénybe vehető állami támogatások miatt is még tovább nő majd a kereslet. Az árak csökkenése szinte kizárt, a növekvő igények csak tovább emelik a vételárakat.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Három napon át kóstolhattak ropogósra sült halakat a rendezvényre látogatók.
 
A Nemzeti Kör kezdeményezésére szerveztek sétát, ahol tisztelegtek a családtagok előtt.
 
Az ország több pontjáról és külföldről is érkeztek háromkerekű motorosok Keszthelyre.
 
Idén nyáron is megerősített szolgálattal tartják fenn a közbiztonságot a balatoni településeken.
 
A húsz éve történt zarándokok tragédiájára emlékeztek.
 
50 fiatal segíti a rendőrség munkáját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár