+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 900 milliós fejlesztés a Georgikonon
2022. február 4. péntek 18:48 - Keszthely
900 milliós fejlesztés a Georgikonon
900 millió forintot nyert a Georgikon Campus kutatási infrastruktúrák fejlesztésére. A GINOP-os pályázatot 2015-ben adták be, a beruházások egy része és a beszerzett eszközök beüzemelése a közelmúltban történt meg.

A projekt alapvető célja volt, hogy a kutatási eszközrendszert fel tudják zárkóztatni a 21. század elvárt műszaki színvonalához. A pályázati pénzből a molekuláris genetikai vizsgálatok mellett a növénynemesítésről és a fenntartható növénytermesztésről kutathatnak. A beszerzett, csúcstechnológiát képviselő műszerekkel, laboratóriumi berendezésekkel korábban nem vizsgálható tudományos összefüggéseket elemezhetnek.

„Molekuláris genetikai kutatásokra való fejlesztésekről van szó.  Ezek nagy átbocsájtó képességű technológiák. Egy időben mintáknak a tucatjait tudjuk vizsgálni. És a DNS-ről olyan mennyiségű információt tudunk nyerni, ami más technológiákkal korábban nem volt lehetséges. Tehát ezek a technológiák azt mondhatom, hogy a molekuláris genetikai kutatásoknak a frontvonalába tartoznak világviszonylatban is. És ezeket alkalmazzuk, integráljuk a különféle nemesítésre és az agrárium különböző szegmenseit érintő kutatás fejlesztési programokba.” - ismertette Dr. Tallér János egyetemi tanár.

Ebből a projektből valósult meg a Burgonyatároló is. Az 1000 tonnányi termény raktározására alkalmas épület régi vágya volt az intézménynek. Ősszel a burgonya betakarítása, valamint tavasszal a növény kitárolása idején így már fedett térben tudnak dolgozni. A korábbi tárolóegységek nem erre a célra épültek. Ugyancsak a pályázatból valósult meg egy klímakamra, amit növény- és állattenyésztésben egyaránt tudnak alkalmazni. Ebben különböző éghajlati viszonyok modellezésére van lehetőség.

„Nálunk itt a Georgikon Campuson kifejezetten a fenntarthatóság témakörére helyezzük a hangsúlyt. Az a célunk, hogy például olyan növényfajtákat nemesítsünk, amik a következő kórokozókkal, kártevőkkel szemben rezisztensek, illetve a szélsőséges időjárás okozta abiotikus stresszhatásokkal szemben is toleránsak. És ez azt gondolom, hogy több szempontból is fontos lehet. Egyrészről a társadalomnak is egy jogos igénye az, hogy egészséges élelmiszerek kerüljenek az asztalra. Illetve a gazdálkodóknak is jó, mert sokkal versenyképesebb gazdálkodást tudnak általuk megvalósítani.” - mondta el Szabó Péter egyetemi oktató, kutató, főigazgatói tanácsadó.

Az összeget számos területre osztották szét, a méhészeti kutatásoknál is van már eredménye a támogatásból származó fejlesztésnek. A méhtenyésztés segítésében szükséges DNS technológia például a Georgikon Campuson érhető el. Ezzel például egy tenyészméh anya esetében több ezer tulajdonságot tudnak egyszerre vizsgálni. Többek között a kártevőkkel szembeni ellenállóságot vagy a méhbetegségekkel szembeni fogékonyságot is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az alkotás mellett felújítanak a táborozók.
 
Vendégünk: kérdezem Molnárné Riskó Erzsébet, a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány kuratóriumi elnöké
 
Frontálisan ütközött két személyautó a 76-os főúton Zalacsány térségében.
 
A gyógy- és ivóvizek fontosságát hangsúlyozza a Zalakarosi Fürdő és a Freya Hotel összefogása.
 
Bódi Mária Magdolna születésének 101. évfordulóján rendeztek kerékpáros zarándoklatot.
 
Táborzáró koncertet adott a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár