+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Még az idei is nehéz év lesz Cserszegtomaj gazdálkodásában
2022. január 27. csütörtök 19:04 - Cserszegtomaj
Még az idei is nehéz év lesz Cserszegtomaj gazdálkodásában
Átgondolt költségvetéssel kellett az elmúlt évben gazdálkodni Cseszegtomajon. A nagyközség forrásai jelentősen csökkentek, mely a fejlesztések és rendezvények terén is éreztette hatását. Az idei évben számos terve van a településvezetésnek, jelentős összegben igényeltek már pályázati támogatást. Bölcsődefejlesztés, gyógyszertár és gyermekorvosi rendelő létesítése is szerepel a célok közt.

A festői elhelyezkedésű település, Cserszegtomaj Keszthely és Hévíz közelsége miatt az elmúlt években nagyon kedveltté vált. Új utcák nyíltak, családok keresik a letelepedési lehetőséget és a külföldiek is szívesen vásárolnak ingatlant. A lakosság létszáma megközelíti a 3600 főt. Az infrastruktúra fejlesztése is jelentős. A pályázati lehetőségek megragadásával folyamatosak voltak a beruházások. 2020 tavaszától azonban – mint minden településen - Cserszegtomajon is egy átszervezett költségvetéssel, kevesebb pénzből gazdálkodtak. 2021-ben is hasonló – 800 millió körüli – összeggel terveztek. Pályázati forrásokra is számítottak.

"Közel 240 millió forint értékű pályázatot adtunk be 2021-ben. Most is túl vagyunk már – pedig még január vége sincs – egy 100 milliós beadott összegnél tartunk. Egy bölcsőde fejlesztésre adtunk be pályázatot. A Magyar Falu Programon belül adtunk be eszközökre pályázatot. Szeretnénk egy ravatalozó pályázatot is beadni. Azt is a hó végén beadjuk."

Elekes István azt mondja, a kiesett bevételeket nem pótolja sajnos a pályázati forrás. 2021-ben Cserszegtomajnak az adóbevétel-kiesése is közel 140 millió forint, ennek jelentős tétele az iparűzési adó.

"Sajnos a közétkeztetéssel is 20 milliós mínusszal vagyunk. A kötelező béremelésekkel együtt, amit 2021-ben meg kellett tennünk. Plusz a nyersanyag miatti kieséseink, de ott vannak az egy forintok, az is 60 milliós költség."

Az elmúlt évben a szűkös gazdálkodás mellett sem állt meg a fejlesztés. Pályázati forrásból befejezték az Egészségház tetőfelújítását, amihez a statikai megerősítés és az árdrágulás miatt több mint 3 millió forintot hozzá kellett tenni. Egy 50 milliós vis maior pályázatot kiegészítve újult meg a két települést összekötő út. Leaszfaltozták a Barát utca egy részét is. Csökkentett összeggel, de támogatták a civil szervezeteket és az időseket. A polgármester azt mondja, a rendezvényekkel is próbálnak spórolni.

"Olyan előadókat hívtunk, akik kedvezőbb áron is eljöttek.  Viszont a pandémia az előadóművészeknek sem kedvezett, az árak nem lefelé mentek, hanem felfelé. Kicsit szélmalomharc az önkormányzatoknak, hogy a fölfelé menő árakra küzdünk egy lefelé menő forrással.  Mondhatnám azt, hogy ugyanolyan színvonalat- de ez szerintem hazugság  lenne- kevesebb pénzből nem lehet ugyanolyan színvonalú rendezvényeket tartani. De a kevesebb néha több elvet vallva úgy döntöttünk, hogy két vagy max. három rendezvényt szeretnénk megtartani."

Elekes István azt mondja, nagyon átgondolt költségvetéssel kell az idén is gazdálkodni. Ugyanakkor jó volna tovább fejleszteni. Szeretne a lakosság egy gyermekorvosi rendelőt és egy gyógyszertárat Cserszegtomajra. A sportpálya mellett lévő Gesztenyés utca is aszfaltozásra szorul. Vannak tervek és van tennivaló 2022-ben is, amit támogatással és jó gazdálkodással szeretnének megvalósítani.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
kulisszabejárást és közönségtalálkozót a Pesti Művész Színház Keszthelyen.
 
Turi Török Tibor munkásságát ismerhették meg a Nemzeti Kör könyvklubjának réásztvevői.
 
A héten zajlott az Európai Mobilitási Hét, melyhez minden évben csatlakoznak intézmények.
 
A keszthelyi nyomozók elkapták a férfit, bíróság előtt kell felelnie tettéért.
 
A Híradó Plusz vendége: Nemes Klára, a KESOTE Mozgáskorlátozottak Szakosztályának vezetője
 
Befejeződött a Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus