+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megkóstolták az újbort a reziek
2022. január 25. kedd 10:05 - Rezi
Megkóstolták az újbort a reziek
Tizenegyedik éve szervezték meg a Vince-napi pincejárást Reziben. Az esemény egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a borlovagrendek tagjai mellett helyiek is csatlakoztak a programhoz. A borosgazdák jó szívvel várták a vincézőket az újbor mellett pálinkával és bőségtálakkal kínálták a vendégeket. A programot 2011 óta szervezi meg a Szőlész-borász Egyesület.

A Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere, Dr. Brazsil József köszöntötte a házigazdát a rezi pincetúrán. A településen már hagyomány, hogy Vince napján a borbarátok, lovagrendek tagjai és az érdeklődők körbejárják a helyi pincéket. A néphagyomány úgy tartja, ezen a napon sok bort kell inni, ha a gazdák azt szeretnék, hogy ősszel bőséges termés legyen. Az italban nem is volt hiány Reziben, az eseményhez a község testvértelepülése, Lukácsháza is csatlakozott.

„A lukácsházi Borbarát Hölgyek Egyesülete már 12 éve ápol kapcsolatot a rezi borbarátokkal. Tehát nagyon sok rendezvényen jártunk már itt, nagyon szoros a kapcsolatunk, és ők is gyakran látogatnak meg minket különböző rendezvények alkalmával.” - mondta egy résztvevő, Mélykuti Eszter.

A pincetúra résztvevői nem csak az újborokat, hanem az előző évek termését is megkóstolhatták a házigazdáknál. Bár a program leginkább a szórakozásról és a kapcsolatok ápolásáról szól, jó alkalom arra is, hogy a szakemberek megosszák egymással a tapasztalataikat. A borosgazdák egyetértettek abban, hogy a kiszámíthatatlan időjárás ellenére jó volt a termés 2021-ben.

„Érdekes egy évjáratot tudhatunk magunk mögött, hiszen nagyon nehezen akart tavaszodni, majd utána hirtelen berobbant a természet. Csodálatos – nem volt fagyunk, tehát jó időnk volt, csak sajnos a nyáron nagyon-nagyon száraz volt a nyár, majd a nyár végén kaptunk egy kevés kis csapadékot. A szüret előtt viszont kicsit gondban voltunk, mert a szőlőnek a cukornövelésével arányosan nem akart csökkenni a sav, úgyhogy egy kicsit eltolódott a szüret.” - tájékoztatott Czimondor István borosgazda.

A Vince-napi pincetúra minden évben nagy népszerűségnek örvend Reziben, idén azonban a megszokottnál is többen voltak. A borbarátok mellett a település lakói közül is sokan csatlakoztak a menethez.

A jó hangulatot nem csak a szőlőpálinka és a bor, hanem a zenészek is megalapozták. A vendéglátók idén is kitettek magukért, sem italból, sem ételből nem volt hiány. Rezi számára nagyon fontos a hagyományok ápolása, amelyekhez a szőlőművelés és a borkészítés is szorosan hozzátartozik. Az eseményt 2011 óta szervezi meg a Szőlész-borász Egyesület, a programot a település önkormányzata is támogatja.   

„A helyi szőlész-borász társadalomnak ez már – mondjuk így – a rendszerváltás óta folyamatosan fenntartott és létrehozott rendezvényeinek sorába illeszkedik. Az év elején kezdjük a Vince-napi pincejárással a szőlész-borász rendezvényeinket, ahogy ez a hagyományokhoz illik.” - tájékoztatott Rezi polgármestere, Cserép Gábor.

„Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince” – tartja a hagyomány. Bár szombaton jelentős havazásra ébredtek a reziek, is, délután már csöpögött az eresz. Így a gazdák bíznak benne, hogy a bor védőszentje idén is a kegyeibe fogadja őket és jó termésre számíthatnak ősszel.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus