+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megkóstolták az újbort a reziek
2022. január 25. kedd 10:05 - Rezi
Megkóstolták az újbort a reziek
Tizenegyedik éve szervezték meg a Vince-napi pincejárást Reziben. Az esemény egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a borlovagrendek tagjai mellett helyiek is csatlakoztak a programhoz. A borosgazdák jó szívvel várták a vincézőket az újbor mellett pálinkával és bőségtálakkal kínálták a vendégeket. A programot 2011 óta szervezi meg a Szőlész-borász Egyesület.

A Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere, Dr. Brazsil József köszöntötte a házigazdát a rezi pincetúrán. A településen már hagyomány, hogy Vince napján a borbarátok, lovagrendek tagjai és az érdeklődők körbejárják a helyi pincéket. A néphagyomány úgy tartja, ezen a napon sok bort kell inni, ha a gazdák azt szeretnék, hogy ősszel bőséges termés legyen. Az italban nem is volt hiány Reziben, az eseményhez a község testvértelepülése, Lukácsháza is csatlakozott.

„A lukácsházi Borbarát Hölgyek Egyesülete már 12 éve ápol kapcsolatot a rezi borbarátokkal. Tehát nagyon sok rendezvényen jártunk már itt, nagyon szoros a kapcsolatunk, és ők is gyakran látogatnak meg minket különböző rendezvények alkalmával.” - mondta egy résztvevő, Mélykuti Eszter.

A pincetúra résztvevői nem csak az újborokat, hanem az előző évek termését is megkóstolhatták a házigazdáknál. Bár a program leginkább a szórakozásról és a kapcsolatok ápolásáról szól, jó alkalom arra is, hogy a szakemberek megosszák egymással a tapasztalataikat. A borosgazdák egyetértettek abban, hogy a kiszámíthatatlan időjárás ellenére jó volt a termés 2021-ben.

„Érdekes egy évjáratot tudhatunk magunk mögött, hiszen nagyon nehezen akart tavaszodni, majd utána hirtelen berobbant a természet. Csodálatos – nem volt fagyunk, tehát jó időnk volt, csak sajnos a nyáron nagyon-nagyon száraz volt a nyár, majd a nyár végén kaptunk egy kevés kis csapadékot. A szüret előtt viszont kicsit gondban voltunk, mert a szőlőnek a cukornövelésével arányosan nem akart csökkenni a sav, úgyhogy egy kicsit eltolódott a szüret.” - tájékoztatott Czimondor István borosgazda.

A Vince-napi pincetúra minden évben nagy népszerűségnek örvend Reziben, idén azonban a megszokottnál is többen voltak. A borbarátok mellett a település lakói közül is sokan csatlakoztak a menethez.

A jó hangulatot nem csak a szőlőpálinka és a bor, hanem a zenészek is megalapozták. A vendéglátók idén is kitettek magukért, sem italból, sem ételből nem volt hiány. Rezi számára nagyon fontos a hagyományok ápolása, amelyekhez a szőlőművelés és a borkészítés is szorosan hozzátartozik. Az eseményt 2011 óta szervezi meg a Szőlész-borász Egyesület, a programot a település önkormányzata is támogatja.   

„A helyi szőlész-borász társadalomnak ez már – mondjuk így – a rendszerváltás óta folyamatosan fenntartott és létrehozott rendezvényeinek sorába illeszkedik. Az év elején kezdjük a Vince-napi pincejárással a szőlész-borász rendezvényeinket, ahogy ez a hagyományokhoz illik.” - tájékoztatott Rezi polgármestere, Cserép Gábor.

„Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince” – tartja a hagyomány. Bár szombaton jelentős havazásra ébredtek a reziek, is, délután már csöpögött az eresz. Így a gazdák bíznak benne, hogy a bor védőszentje idén is a kegyeibe fogadja őket és jó termésre számíthatnak ősszel.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár