Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Megkóstolták az újbort a reziek
2022. jan. 25. kedd | Rezi
Megkóstolták az újbort a reziek
Tizenegyedik éve szervezték meg a Vince-napi pincejárást Reziben. Az esemény egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a borlovagrendek tagjai mellett helyiek is csatlakoztak a programhoz. A borosgazdák jó szívvel várták a vincézőket az újbor mellett pálinkával és bőségtálakkal kínálták a vendégeket. A programot 2011 óta szervezi meg a Szőlész-borász Egyesület.

A Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere, Dr. Brazsil József köszöntötte a házigazdát a rezi pincetúrán. A településen már hagyomány, hogy Vince napján a borbarátok, lovagrendek tagjai és az érdeklődők körbejárják a helyi pincéket. A néphagyomány úgy tartja, ezen a napon sok bort kell inni, ha a gazdák azt szeretnék, hogy ősszel bőséges termés legyen. Az italban nem is volt hiány Reziben, az eseményhez a község testvértelepülése, Lukácsháza is csatlakozott.

„A lukácsházi Borbarát Hölgyek Egyesülete már 12 éve ápol kapcsolatot a rezi borbarátokkal. Tehát nagyon sok rendezvényen jártunk már itt, nagyon szoros a kapcsolatunk, és ők is gyakran látogatnak meg minket különböző rendezvények alkalmával.” - mondta egy résztvevő, Mélykuti Eszter.

A pincetúra résztvevői nem csak az újborokat, hanem az előző évek termését is megkóstolhatták a házigazdáknál. Bár a program leginkább a szórakozásról és a kapcsolatok ápolásáról szól, jó alkalom arra is, hogy a szakemberek megosszák egymással a tapasztalataikat. A borosgazdák egyetértettek abban, hogy a kiszámíthatatlan időjárás ellenére jó volt a termés 2021-ben.

„Érdekes egy évjáratot tudhatunk magunk mögött, hiszen nagyon nehezen akart tavaszodni, majd utána hirtelen berobbant a természet. Csodálatos – nem volt fagyunk, tehát jó időnk volt, csak sajnos a nyáron nagyon-nagyon száraz volt a nyár, majd a nyár végén kaptunk egy kevés kis csapadékot. A szüret előtt viszont kicsit gondban voltunk, mert a szőlőnek a cukornövelésével arányosan nem akart csökkenni a sav, úgyhogy egy kicsit eltolódott a szüret.” - tájékoztatott Czimondor István borosgazda.

A Vince-napi pincetúra minden évben nagy népszerűségnek örvend Reziben, idén azonban a megszokottnál is többen voltak. A borbarátok mellett a település lakói közül is sokan csatlakoztak a menethez.

A jó hangulatot nem csak a szőlőpálinka és a bor, hanem a zenészek is megalapozták. A vendéglátók idén is kitettek magukért, sem italból, sem ételből nem volt hiány. Rezi számára nagyon fontos a hagyományok ápolása, amelyekhez a szőlőművelés és a borkészítés is szorosan hozzátartozik. Az eseményt 2011 óta szervezi meg a Szőlész-borász Egyesület, a programot a település önkormányzata is támogatja.   

„A helyi szőlész-borász társadalomnak ez már – mondjuk így – a rendszerváltás óta folyamatosan fenntartott és létrehozott rendezvényeinek sorába illeszkedik. Az év elején kezdjük a Vince-napi pincejárással a szőlész-borász rendezvényeinket, ahogy ez a hagyományokhoz illik.” - tájékoztatott Rezi polgármestere, Cserép Gábor.

„Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince” – tartja a hagyomány. Bár szombaton jelentős havazásra ébredtek a reziek, is, délután már csöpögött az eresz. Így a gazdák bíznak benne, hogy a bor védőszentje idén is a kegyeibe fogadja őket és jó termésre számíthatnak ősszel.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 23. kedd 16:58 | Rezi/Várvölgy
Vince napjához kapcsolódóan mindkét településen több mint 100-an vettek részt a programon.
| 2020. jan. 28. kedd 16:11 | Várvölgy
A várvölgyi rendezvény évről évre népszerűbb, melyre a környékbeliek is szívesen ellátogatnak.
| 2019. jan. 28. hétfő 16:12 | Keszthely
Fennállásának két évtizedes jubileumát ünnepelte a Balatoni Borbarát Hölgyek Egyesülete.
| 2022. nov. 11. péntek 17:52 | Keszthely
A Híradó Plusz vendége: Dr. Brazsil József elnök-nagymester, Zalai Da Bibere Borlovagrend.
| 2021. nov. 16. kedd 15:17 | Gyenesdiás
Az eseményen hangsúlyozták Szent Márton keresztény ünnepkörben betöltött szerepét.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
19:45
Természetvédelem határok nélkül
20:08
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.