+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megújuló energiák a háztartásokban
2022. január 21. péntek 15:55 - Keszthely
Megújuló energiák a háztartásokban
Miért érdemes napelemes rendszert telepíteni? Mennyit spórolhatunk így az áramon és milyen pályázati lehetőségek vannak a rendszer kiépítésére? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ mindazok, akik részt vettek a Balaton Színház ZöldesTe sorozatának első előadásán. A Simándy teremben az érdeklődők gyakorlati tanácsokat is kaphattak a szakembertől.

Napjainkban egyre fontosabbá válnak a megújuló energiák. Már nem csak Nyugat-Európában, hanem hazánkban is sokan használják a napelemes rendszereket. Elsőként intézmények tetején lehetett találkozni ezekkel, de ma már egyre több családi ház energiaigényét szolgálják ki a panelek. Amellett, hogy kímélik a környezetet és felváltják az egyre gyorsabban fogyó fosszilis energiákat, jelentős pénzösszegeket is spórolhatunk velük.

A napelemekben rejlő lehetőségekről, a felhasználás módjairól és a megtérülési értékekről egy nagykanizsai cég ügyvezetője, Horváth József András tartott előadást a Balaton Színházban.        

„Egy átlag családi háznak a villamosenergia igénye nagyjából 5kW, ez 10-12 darab napelemet jelent, amik most már nagyon sok helyen láthatóak a háztetőn. Ez gyakorlatilag ilyen 18-20 ezer forintos havi villanyszámlát tud lenullázni úgymond. A napelemek által megtermelt villamosenergiát nagyon sokrétű dologban el lehet használni, legyenek ezek általános fogyasztók, aztán ezen felül egyre nagyobb teret hódítanak a fűtési megoldások, elektromos fűtések, illetve egyre többen vannak azok, akik elektromos autókat is használnak.” - emelte ki a szakember.

Az előadáson elhangzott, 2024-ig a hazai szabályozási környezet lehetővé teszi, hogy a fel nem használt energiát a fogyasztó visszatáplálja az EON hálózatába. Ez ugyan változni fog két év múlva, de ennek ellenére is megéri napelemes rendszereket telepíteni – mondta el a szakember. Bár a beruházás jelentős költségekkel jár, több pályázat is az állampolgárok rendelkezésére áll, erről is szó esett a Balaton Színházban.     

„Jelenleg is fut egy 50%-os lakásfelújítási program nagycsaládoknak, családoknak, gyakorlatilag egy beruházásnak a felét vissza tudják igényelni. Most zárult le éppen az elmúlt héten egy 100%-os támogatás, ami rászoruló családoknak szólt. Ez a támogatás valószínűleg szeptembertől újra lesz indítva, 35 ezer magyar háztartást támogatnak benne.” - tájékoztatott Horváth József András.

Sok család telepített napkollektort is a háza tetejére, ez azonban csak a melegvíz előállítására alkalmas. A szakemberek azt mondják, mára már egyre nagyobb teret hódít ezzel szemben a napelem, amely áramot termel, így az széles körben felhasználható a háztartásokban.

Regman Karola - Keszthelyi TV           

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Tizenhatodik alkalommal rendezték meg az adventi gesztenyesütést Gyenesdiáson.
 
Magyarország egyik legnagyobb beltéri betlehemével büszkélkedhet Zalavár.
 
Elhunyt Réthelyi Jenőné, a hírt családja osztotta meg televíziónkkal.
 
Négy év után ismét vetélkedtek a Mikulás Kupáért.
 
Nevükhöz nagyon sok helyi kulturális program létrejötte fűződik.
 
A korszerű csomóponttal nőtt a közlekedésbiztonság.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus