+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megújuló energiák a háztartásokban
2022. január 21. péntek 15:55 - Keszthely
Megújuló energiák a háztartásokban
Miért érdemes napelemes rendszert telepíteni? Mennyit spórolhatunk így az áramon és milyen pályázati lehetőségek vannak a rendszer kiépítésére? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ mindazok, akik részt vettek a Balaton Színház ZöldesTe sorozatának első előadásán. A Simándy teremben az érdeklődők gyakorlati tanácsokat is kaphattak a szakembertől.

Napjainkban egyre fontosabbá válnak a megújuló energiák. Már nem csak Nyugat-Európában, hanem hazánkban is sokan használják a napelemes rendszereket. Elsőként intézmények tetején lehetett találkozni ezekkel, de ma már egyre több családi ház energiaigényét szolgálják ki a panelek. Amellett, hogy kímélik a környezetet és felváltják az egyre gyorsabban fogyó fosszilis energiákat, jelentős pénzösszegeket is spórolhatunk velük.

A napelemekben rejlő lehetőségekről, a felhasználás módjairól és a megtérülési értékekről egy nagykanizsai cég ügyvezetője, Horváth József András tartott előadást a Balaton Színházban.        

„Egy átlag családi háznak a villamosenergia igénye nagyjából 5kW, ez 10-12 darab napelemet jelent, amik most már nagyon sok helyen láthatóak a háztetőn. Ez gyakorlatilag ilyen 18-20 ezer forintos havi villanyszámlát tud lenullázni úgymond. A napelemek által megtermelt villamosenergiát nagyon sokrétű dologban el lehet használni, legyenek ezek általános fogyasztók, aztán ezen felül egyre nagyobb teret hódítanak a fűtési megoldások, elektromos fűtések, illetve egyre többen vannak azok, akik elektromos autókat is használnak.” - emelte ki a szakember.

Az előadáson elhangzott, 2024-ig a hazai szabályozási környezet lehetővé teszi, hogy a fel nem használt energiát a fogyasztó visszatáplálja az EON hálózatába. Ez ugyan változni fog két év múlva, de ennek ellenére is megéri napelemes rendszereket telepíteni – mondta el a szakember. Bár a beruházás jelentős költségekkel jár, több pályázat is az állampolgárok rendelkezésére áll, erről is szó esett a Balaton Színházban.     

„Jelenleg is fut egy 50%-os lakásfelújítási program nagycsaládoknak, családoknak, gyakorlatilag egy beruházásnak a felét vissza tudják igényelni. Most zárult le éppen az elmúlt héten egy 100%-os támogatás, ami rászoruló családoknak szólt. Ez a támogatás valószínűleg szeptembertől újra lesz indítva, 35 ezer magyar háztartást támogatnak benne.” - tájékoztatott Horváth József András.

Sok család telepített napkollektort is a háza tetejére, ez azonban csak a melegvíz előállítására alkalmas. A szakemberek azt mondják, mára már egyre nagyobb teret hódít ezzel szemben a napelem, amely áramot termel, így az széles körben felhasználható a háztartásokban.

Regman Karola - Keszthelyi TV           

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár