+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Béke - A nemzetek felett
2022. január 10. hétfő 15:43 - Keszthely
Béke - A nemzetek felett
Új megvilágításból láthatják februártól a nézők a trianoni békediktátumot. Néhány hét múlva kerül a mozikba a Béke – A nemzetek felett című dokumentum-játékfilm. A magyar mellett francia történészek is megszólalnak az alkotásban. Múlt pénteken ízelítőt láthattak az érdeklődők a filmből három városban. Békéscsabán, Sopronban és Keszthelyen a közterek falaira vetítették a dokumentum-játékfilm szerkesztett, pár perces részletét. A film egy középiskolásoknak szóló vetélkedőhöz is kulcsfontosságú.

A Béke – A nemzetek felett című dokumentum-játékfilm a magyar békedelegációt helyezi a középpontba. Így dolgozza fel a trianoni béketárgyalások eseményeit. Új aspektusból mutatják be a történetet, hiszen kiderül, hogy a magyar küldöttségnek nem volt lehetősége a tárgyaláson részt venni, érkezésük után ugyanis bezárták őket. A film bemutatja azt is, hogy folyamatos felügyelet alatt álltak a magyarok, nem léphettek senkivel sem kapcsolatba. Ez a tény adja a film legfőbb feszültéségét. Az alkotás különlegessége, hogy nem csak a magyar szemszög mutatkozik be, francia szakemberek is megszólalnak, akik az akkori Magyarországgal kapcsolatos nézőpontokat ismertetik.

A filmből egy szerkesztett részletet tekinthetett meg a közönség január 7-én három városban. Békéscsaba és Sopron mellett Keszthelyen is tartottak nyilvános bemutatót. A Fő téri gyógyszertár falára vetítették ki az alkotást, melyet több járókelő is figyelemmel kísért.

„A mostani időpont azért aktuális, mert 1920-ban ezen a napon lépett Párizs földjére a magyar küldöttség Trianonba pontosabban, tehát Párizs egyik külvárosába és Békéscsabától Sopronig számtalan helyen pontosan most történik ugyanilyen filmvetítés vagy valamilyen zenés performansz.” - mondta el Zámbó Sándor, a filmet promotáló cég képviselője.

A film része egy középiskolásoknak szóló történelmi vetélkedőnek is. Ennek célja, hogy még jobban megismerjék a tanulók, mit is jelentett a trianoni békeszerződés hazánk számára. Gyakorlati feladatot is teljesíteniük kell, egy 3 perces videóban kell bemutatniuk „valóságőrző” emlékeket saját környezetükben, családjukban. Ezeket január 31-ig kell feltölteniük egy közösségi oldalra és elküldeni a linket a zsűrinek. Egy elméleti feladatsort is meg kell oldaniuk, amihez már megkapták a Béke – A nemzetek felett című filmet, így premier előtt tekinthetik meg.

„A vetélkedő lényege a trianoni történetek. Minden kérdés, amit ebből feltesznek a trianoni filmből derül ki. Tehát annak a megtekintése után mindenre lehet válaszolni és a zsűri is így értékeli a beérkezett munkákat.”

A Béke – A nemzetek felett a Megafilm gyártásában készült, Tősér Ádám és Babos Tamás rendezte, a forgatókönyvet Dombrovszky Linda és Somogyi György írták, a producer pedig Helmeczy Dorottya. Az alkotás várhatóan február elején kerül a hazai mozikba.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Deák Ferenc és Bercsényi utcák közti szakasz az érintett.
 
Kele hétfő hajnalban tért vissza fészkébe. Kedden már újabb hím tűnt fel a templom tornyán.
 
Uhlár Mónika coach, életvezetési tanácsadó tartott nyílt napot a Harmónia Házában.
 
Egy zalai fiatalember életmentő műtétjére ajánlották fel a teremlabdarúgó kupa nevezési díját.
 
A Vince-napi pincetúrán több borászt is meglátogattak a szakemberek és az érdeklődők.
 
A Magyar Zene Házában vehette át az elismerést az intézmény vezetése.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár