+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A doni áldozatokra emlékeztek Reziben
2022. január 10. hétfő 15:39 - Rezi
A doni áldozatokra emlékeztek Reziben
76 rezi áldozata volt a második világháborúnak, hangzott el a település megemlékezésén vasárnap. A történelmi áttekintést megelőzően szentmisét ajánlottak fel a hősök lelki üdvéért. Elhangzott, sokáig kellett titkolni, hogy mi történt a Don-kanyarban, az elesett katonákért pedig nem mondathattak el szentmisét. Az ott történt eseményekre azonban kötelességünk emlékezni.

A doni ütközetben elhunytak lelki üdvéért ajánlották fel a vasárnapi szentmisét Reziben. A településről is számos férfi volt tagja a 2. magyar hadseregnek, akiket német követelésre küldtek ki a keleti frontra, hogy 200 kilométeren védjék a doni partszakaszt. Kiss László esperes felidézte a Historia Domusban, azaz a plébánia által vezetett naplószerű könyvben található információkat. Eszerint folyamatosan érkeztek a táviratok, hogy a Don-kanyarban lévő katonák életüket vesztették.

„Sokáig nem lehetett róluk beszélni. A feleség, a szülők, akár a gyermekek titokban mondattak misét, hogy a lelkük nyugodjon meg a mindenható Isten végtelen szeretetében. Vagy abban reménykedve, hogy még hazatérhetnek. Most értük imádkozunk, hogy a szenvedéseikért és mindazokért a nehézségért, melyet kiálltak, amit át kellett nekik élni. A mindenható Isten adjon nekik nyugalmat és fogadja be őket az ő végtelen országába és szeretetébe.”

Az esperes hozzátette, nem szabad elfeledkeznünk a hősökről. Úgy fogalmazott, fontos, hogy ébren tartsuk az ő emlékezetüket és kérjük Istent, hogy segítse őket az örök boldogságba.

A szentmisét követően Varga János történelemtanár ismertette az 1942-43-as történéseket. Elhangzott, a második világháborúnak 76 rezi áldozata volt.  A megemlékezésen a Don-kanyarban állomásozó Lajtos Árpád, a hadsereg vezérkari tisztjének leveléből hallhattak idézetet a jelenlévők.

„1942. szeptember végével leharcolt, létszám és anyag tekintetében erősen megfogyatkozott, önbizalmában legalábbis megrendült magyar hadsereg állt a Don partján, vele szemben már minden vonatkozásban fölényes ellenfél. Mindez ideig elmaradtak azok a kiegészítések, amelyeket induláskor kilátásba helyeztek, és az eddigi események során nélkülözhetetlennek is bizonyultak. A doni magyar hadsereg mindinkább úgy érezte, hogy otthon már leírták őket.”

A megemlékezést követően a résztvevők a temetőben található második világháborús emlékműnél gyülekeztek. Családtagok, leszármazottak és az általános iskolások is elhelyezték az emlékezés koszorúit és virágait.  Főt hajtottak a testület tagjai is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Deák Ferenc és Bercsényi utcák közti szakasz az érintett.
 
Kele hétfő hajnalban tért vissza fészkébe. Kedden már újabb hím tűnt fel a templom tornyán.
 
Uhlár Mónika coach, életvezetési tanácsadó tartott nyílt napot a Harmónia Házában.
 
Egy zalai fiatalember életmentő műtétjére ajánlották fel a teremlabdarúgó kupa nevezési díját.
 
A Vince-napi pincetúrán több borászt is meglátogattak a szakemberek és az érdeklődők.
 
A Magyar Zene Házában vehette át az elismerést az intézmény vezetése.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár