+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A leghatékonyabb válasz a kistelepülések problémáira
2022. január 10. hétfő 13:39 - Lesenceistvánd
A leghatékonyabb válasz a kistelepülések problémáira
A Magyar falu program mára a vidékfejlesztés mintaprogramja lett – mondta pénteken Lesenceistvándon Gyopáros Alpár kormánybiztos. Tapolca, Sümeg és Ajka térségének polgármesterei számára rendeztek fórumot. A rendezvény célja az volt, hogy a településvezetők megismerjék azokat a kormányzati programokat, amivel élhetőbbé tehetik a kistelepüléseket. A politikusok szerint a programnak köszönhetően az elmúlt három évben ismét életre keltek a magyar falvak.

2019 óta Tapolca, Sümeg és Ajka térségének minden települése legalább kettő fejlesztést meg tudott valósítani a Magyar falu program jóvoltából. Utakat újítottak fel, orvosi rendelők szépülhettek meg, temetői infrastruktúrafejlesztések valósultak meg és falubuszokat vásárolhattak a települések. Az önkormányzatok mellett az egyházközségek és a falusi civil szervezetek is kedvezményezettjei voltak a programnak. 

„A Magyar falu program arra ad választ, amiről tudjuk, hogyan kell megoldani – ehhez ad támogatást. Önöknél meg van a tudás, a Kormány pedig megadja hozzá a pénzügyi támogatást” - fogalmazott Navracsics Tibor kormánybiztos pénteken Lesenceistvándon. Hozzátette: az elmúlt ötven év leghatékonyabb válasza a kistelepülések problémáira a Magyar falu program. Veszprém megye nyugati felének választókerületi elnöke szerint az elmúlt években óriási előrelépés volt a falvak életében. 

„A magyar falvak ismét életre keltek és ismét élhetőkké váltak. Innen most már nem elvándorolnak az emberek, hanem itt maradnak, sőt adott esetben vissza is jönnek. Itt jön ennek a térségnek az óriási előnye, hiszen természeti szépségét tekintve az ország legszebb vidéke, vagyis itt nyugodtan élhetünk azzal az erőforrással, hogy ne csak megtartsuk a népességet, hanem lehetőség szerint minőségi népességet, fiatal szakembereket, tehetséges embereket vonzzunk ebbe a térségbe” - mondta a kormánybiztos.  

A Magyar falu program több pillérre épül: a falusi útalap, a falusi CSOK és a falusi kisboltok működtetését szolgáló támogatás mellett kistelepülési beruházások megvalósítására igényelhetnek forrást az önkormányzatok, egyházközségek, civil szervezetek. Gyopáros Alpár kormánybiztos szerint a program legsikeresebb eleme a falusi CSOK, aminek eredményei már megmutatkoznak a KSH adataiban. A Kormány statisztikái szerint 2500 olyan kistelepülés van, ami az elmúlt évtizedekben súlyos népességcsökkenést szenvedett.

„Mi azt a célt fogalmaztuk meg, hogy nagyjából két-három ciklusnyi olyan intenzív munkára lesz szükség, hogy meg tudjuk állítani ezt a népességszám-csökkenést a települések majd mindegyikében. Ehhez képest három év alatt eljutottunk odáig, hogy a 2500-ból 1000 településen megállt a népességszám csökkenése és elindult a növekedés, tehát majdnem a feléig elértünk három év alatt az általunk tervezett 8-10-12 év helyett, ami egy óriási eredmény” - mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Gyopáros Alpár. 

Az ötezer lakosnál alacsonyabb lélekszámú települések már január 3-tól pályázhatnak a Magyar falu programban meghirdetett támogatásokra. 2022-ben lehet pályázni többek között fogászati kezelőszék beszerzésére, művelődési házakhoz kapcsolódó kültéri közösségi terek, például szabadtéri színpadok kialakítására, kommunális járművek tárolására szolgáló gépszín kialakítására, falusi bölcsődék, bölcsődei udvarok felújítására és csapadékvíz-elvezetési hálózatok megvalósítására is.A pályázati kiírást évről évre a települések igényei szerint fogalmazzák meg. Az idén 120-ról 90 napra csökken a pályázatok elbírálási ideje.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Festetics-kastélyban adtak hangversenyt.
 
Huszonhetedszer tartották meg a polgárőrség legnagyobb ünnepét
 
Általános iskolásoknak szervezett tábort a keszthelyi rendőrség, a szórakozás mellett tanulnak is.
 
A balesetben nem sérült meg senki, anyagi kár sem keletkezett.
 
A tárlat dr. Petánovics Katalin, az 1970-es években gyűjtött népmesecsokrán alapul.
 
Az időközi választás után köszönetet mondott Kovács Viktória.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár