+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nyolc erős vihar érte el a Balatont és térségét tavaly nyáron
2022. január 7. péntek 15:17 - Keszthely
Nyolc erős vihar érte el a Balatont és térségét tavaly nyáron
A balatoni szezon legerősebb vihara június 23-án csapott le: ekkor egy úgynevezett szupercellás zivatar környezetében Balatonmáriánál 112 kilométer/órás volt a legerősebb szélsebesség. A Siófoki Viharjelző Obszervatórium adatai szerint az elsőfokú viharjelzés többet, a másodfokú viszont kevesebbet üzemelt. A csapadék eloszlása egyenetlen volt, a nyári hónapok középhőmérséklete Keszthelyen 21,8 fok volt.

Sötéten gomolygó felhők, erősödő szél – 2021. július 17-én így csapott le egy igazi balatoni vihar Keszthelyen. Az éppen zajló folkfesztivál is félbe szakadt és pillanatok alatt kiürült a Zenepavilon és környéke. A Balatont és térségét nyolc erős, azaz legalább 90 kilométer/órás szélsebességű vihar érte el. Szeptember és október kivételével minden hónapban volt ilyen erejű vihar; áprilisban kettő, augusztusban három alkalommal is. A szezon legerősebb vihara június 23-án csapott le: ekkor egy úgynevezett szupercellás zivatar környezetében Balatonmáriánál 112 kilométer/órás volt a legerősebb szélsebesség.

Horváth Ákos, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője: „Sokszor hallunk ezekről a szupercellákról a Balatonnál is. A mérőrendszerünk, a radarhálózat már elég jól fel van arra készülve, hogy ezeket az örvénylő zivatarokat is meg tudja különböztetni, ezért merem állítani, hogy ez a balatonmáriai vihar is, ami június 23-án 112 kilométer/órás volt, ez is ehhez köthető. Nyilván nem zárható ki, sőt nagyon valószínű, hogy a vízen ez a cella akár 120 kilométer/órás széllökések is lehettek. Ez bőven belefér.”

A Siófoki Viharjelző Obszervatórium adatai szerint az április 1-jétől október 31-ig tartó viharjelző szezonban a Balaton keleti medencéje az átlagosnál kissé szelesebb, míg a középső és a nyugati medence gyengébben szeles volt.Hozzátették: a Balatonnál a 2021-es szezonban több mint 100 órával hosszabb ideig volt érvényben elsőfokú viharjelzés az előző évhez képest. A másodfokú viharjelzések időtartama viszont mintegy 150 órával csökkent. Így ez utóbbi fenntartási idő kevéssel 500 óra alatt maradt, ami az eddigi legalacsonyabb érték a héthónapos viharjelzési szezon bevezetése óta. A nyári hónapok középhőmérséklete Siófokon 23,4 Celsius-fok, Keszthelyen 21,8 fok volt, és a mérések szerint minden hónapban a Balatonnál és a Velencei-tónál is volt 35 fok körüli a levegő hőmérséklete.A csapadék egyenetlen elosztásban hullott a félév során.

„A legszárazabb hónapok a Balatonnál a június és a szeptember volt, ami azért is furcsa, mert tudjuk, hogy júniusban van a Medárd-időszak, ami a zivatarok, záporok tekintetében ilyen maximumot szokott adni. Most ez teljesen elmaradt, sőt kimondottan kevés csapadék hullot. Azt lehet mondani, hogy országosan, amióta mérjük, 1901 óta ez a június volt a legszárazabb, hasonlóan szeptember is” - tette hozzá a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője. 

Az ősz első hónapjában csupán a szokásos mennyiség alig 40 százaléka hullott. Ugyanakkor tavaly is jelen voltak a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadékok. Volt, olyan, hogy pár óra alatt 60 mm eső esett.                                                      A magyarországi nagy tavak időjárásáról a tavalyi szezonban is részletesen lehetett tájékozódni a meteorológiai szolgálat honlapján. Sokan használták továbbá a viharjelzést és az időjárási helyzetet folyamatosan követő, ingyenesen letölthető OMSZ Meteora mobilalkalmazást is.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus