+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hivatalosan is átadták a forgalomnak a Rezi úti körforgalmat
2021. december 16. csütörtök 16:24 - Keszthely
Hivatalosan is átadták a forgalomnak a Rezi úti körforgalmat
A közlekedők már több hete használhatják a Rezi úti körforgalmat, ám hivatalosan ma adták át a lakosság által nagyon várt beruházást. A munkálatok idén tavasszal kezdődtek a kereszteződésben, ahol korábban számos baleset történt. A körforgalom várhatóan biztonságossá és balesetmentessé teszi az áthaladást.

Egy évvel ezelőtt itt még egy hagyományos, “stop” táblával szabályozott kereszteződés volt. A lakosság több ízben kèrte a körforgalom építését, amely néhány hete készült el. Jelenleg a forgalomba helyezési eljárás zajlik, de a körforgalom már használható.

Ma egy, a projektet záró sajtótájékoztatót rendeztek a helyszínen. Manninger Jenő országgyűlési képviselő elmondta: az elkerülő útnak a 2000-es évek tájékán történő tervezése során nem szántak ide körforgalmat, az elkerülő út egy évtizeddel későbbi építése ennek megfelelően zajlott. Így folytatta: "Akkor még nem lehetett kérni a körforgalmat ebben az uniós beruházásban. Utána folyamatosan harcoltunk érte, hogy legyen. Köszönet mindenkinek, aki ebben részt vett - a cserszegtomaji, rezi lakosoknak is, akik jelezték igényüket. Ez nagyon fontos volt. Természetesen én is jeleztem a kormányzat felé, hogy ez a környéknek az egyik legfontosabb problémája, és így bekerült ebbe a csomagba."

A mostani beruházás annak köszönhető, hogy a kormány a projektet abba a csomagba sorolta, amelyet a balesetveszélyes csomópontok felszámolására szántak. A nettó háromszáznegyvenmillió forintos projektet hazai forrásból finanszírozták. A körforgalomnál az Útügyi Műszaki Előírásoknak megfelelően modern közvilágítást építettek ki. Keszthely polgármestere, Nagy Bálint hangsúlyozta: a legfontosabb szempont, hogy biztonságosabb lett itt a közlekedés. "Végre tényleg mindannyiuknak egy régi vágya tudott teljesülni azáltal, hogy elkészült ez a körforgalom, és így sokkal biztonságosabbá vált ez a csomópont. Ez érinti a keszthelyi embereket, érinti a Cserszegtomajból, Reziből napi szinten azt a sok-sok ingázót, aki reggel, illetve délután, estefelé használja ezt a területet. És természetesen azt a sok sofőrt is, illetve közlekedőt, akik az elkerülő út tekintetében Keszthely elkerülésére használják ezt az útszakaszt. Úgyhogy nagyon örülünk annak, hogy ez elkészült" - tette hozzá a polgármester.

Természetesen a körforgalom bekötő útjai is megújultak a szükséges hosszban: közel hatszáz méter útburkolati szakaszt aszfaltoztak le. A kivitelezéssel a vállalkozó nyolc hónap alatt, határidőre végzett. Az építés a rendkívül nagy forgalmú 71. számú főutat is érintette, így jelentősebb forgalomkorlátozás mellett, több ütemre bontva épülhetett meg a körforgalom. Vizi Norbert, a NIF Zrt. projektiroda vezetője elmondta: "Ez a csomópont egy 15 méter belső, 21 méter külső sugarú körrel valósult meg. A projektmegvalósításhoz szükséges volt a 71-es számú főútnak is a felújítására, illetve a 70362-es útnak is szintén történt egy 238 méteres felújítása. A projekt keretében nem csak egy körforgalmi csomópont alakult ki, hanem 181 méter hosszban egy kerékpárutat is kialakítottunk, a kerékpárosoknak a biztonságos átvezetése érdekében."

A települések közötti jelentős kerékpáros forgalomra tekintettel egészült ki a műszaki tartalom a kerékpárúttal. Ez a későbbiekben része lehet egy Keszthely - Cserszegtomaj - Rezi irányában megvalósuló kerékpárúti fejlesztésnek is.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár