+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Prizmákkal a vadak ellen
2021. december 15. szerda 18:24 - Zala megye
Prizmákkal a vadak ellen
150 vadriasztó prizmát szerelt fel a Zala megyei rendőrség a 74-es főút mentén. Az eszköz a jármű fényét az aszfalt menti területre vetíti, így elriasztja a vadakat arról, hogy az útra tévedjenek. Az idén Zala megyében több mint 300 vadbaleset történt. Ezek többsége személyi sérüléssel nem, viszont jelentős anyagi kárral járt.

Zala megye rendkívül gazdag vadállománnyal rendelkezik. Az őzek, szarvasok, vaddisznók sok esetben a forgalmas főutakra is rátévednek, ezzel jelentősen növelve a balesetveszélyt. Bár a rendőrség egész éven át figyelmezteti a közlekedőket a vadveszélyre, mégis sok esetben elkerülhetetlenek a balesetek. Az ilyenkor keletkező kár nem csak a járművezetőknek, hanem a vadásztársaságoknak is jelentős veszteséget okoz.

A rendőrség, a közútkezelő és a vadásztársaságok közös összefogással dolgoznak azon, hogy mérsékeljék a vadbaleseteket. Ennek érdekében 150 vadriasztó prizmát helyeztek ki a 74-es főút Zalaegerszegre bevezető szakaszára. A Zala megyei rendőrség a balesetmegelőzési bizottság költségvetéséből vásárolta a most felszerelt eszközöket, de a jövőben további prizmák beszerzését is tervezik.  

„A vadak élőhelye évről évre csökken, így vadbalesetek elég sűrűn előfordulnak. A szerencsétlenségben szerencse, hogy ezek közül nagyon kevés olyan baleset volt, ahol személyi sérülés következett volna be, viszont a vadbaleseteket mindenképpen szeretnénk megelőzni a közútkezelővel együttműködve. Ezért a mai napon ide, a 74-es főútnak a Zalaegerszegre bevezető szakaszára úgynevezett vadriasztó prizmákat helyezünk ki. Ezek úgy működnek, hogy az érkező járművek fénye rávetül a prizmára, azt kivetíti arra a területre, ahol a vadak mozoghatnak és ezáltal őket elriasztja az úttól.” - tájékoztatott Anti András, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője.

Az idei évben több mint 300 vadbaleset történt a zalai utakon. Ezek többsége ugyan csak anyagi kárral járt, de ennek a mértéke akár a milliós nagyságrendet is elérheti. A szakemberek abban bíznak, hogy a vadriasztó prizmáknak köszönhetően jelentősen csökken az útra tévedő vadak száma. A vadriasztót már az ország számos pontján használják sikeresen.

„10 évvel ezelőtt a Magyar Közút Zala megyei Igazgatósága már Lenti előtt, a 75-ös főút egy szakaszára helyezett ki ilyen prizmákat. Ennek az a tapasztalata, hogy ezek elég hasznos eszközök a vadak elriasztására.” - tette hozzá az osztályvezető.

A vadriasztó prizma tartósan ellenáll a környezeti hatásoknak, a nagy hőingadozásnak és a magas hőmérsékletnek, a napsugárzásnak, egyéb időjárási viszontagságoknak, valamint a sózás maró hatásának is, így hosszú távú védelmet nyújt.       

Regman Karola - Keszthelyi TV       

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Deák Ferenc és Bercsényi utcák közti szakasz az érintett.
 
Kele hétfő hajnalban tért vissza fészkébe. Kedden már újabb hím tűnt fel a templom tornyán.
 
Uhlár Mónika coach, életvezetési tanácsadó tartott nyílt napot a Harmónia Házában.
 
Egy zalai fiatalember életmentő műtétjére ajánlották fel a teremlabdarúgó kupa nevezési díját.
 
A Vince-napi pincetúrán több borászt is meglátogattak a szakemberek és az érdeklődők.
 
A Magyar Zene Házában vehette át az elismerést az intézmény vezetése.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár