+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Kárpát-medence első földműveseinek nyomát is megtalálták
2021. december 9. csütörtök 17:25 - Sármellék-Keszthely
A Kárpát-medence első földműveseinek nyomát is megtalálták
A Kárpát-medence első földműveseinek nyomait is megtalálták a régészek Sármellék közelében. Az M76-os út leendő nyomvonalánál végeznek próbafeltárásokat a szakemberek a térségben. A legrégebbi leletek Kr. e. 6000 környékére keltezhetők, de a középkorból is származnak régészeti anyagok. Amennyiben egy területen sok lelet kerül elő, ott teljes feltárásokat fognak végezni az útépítés előtt. A Göcseji Múzeum munkatársai kedden számoltak be a megyeszerte zajló ásatások állásáról.

Valamikor Kr. e. 900 és 450 közt, a kora vaskorban temethették ide azt a személyt, akinek csontjait most tárták fel Sármellék közelében a Göcseji Múzeum munkatársai. A legrégebbi régészeti leletek Kr. e. 6000 környékéről származnak. A múzeumi szakemberek a Zala keleti partján rábukkantak az un. Starcevo kultúra nyomaira, ők hozták el a Kárpát-medencébe a földművelés tudományát.

Eke István régész: „Ők voltak, akik először megművelik a Kárpát-medence fekete talaját. Ez azért fontos, mert ez indítja el azt a későbbi fejlődést, ami a civilizációt is elindítja a mai ismert formájában. Azért izgalmas, mert ez egy találkozási pont az itt élő, még vadászó, gyűjtögető, illetve a mezőgazdasági termelést folytató népesség között.”

Sármellék közelében, itt fog majd húzódni az M76-os út és épül egy nagy csomópontja.Az útépítés előtti feltárás itt mintegy 40 hektárt érint, 150 kutatóárkot jelöltek ki a régészek. Kilenc régészeti korszak jelenségei kerültek elő. 

„Több olyan leletet is találtunk, ami a helyi bronzművességnek a bizonyítéka. Például vannak, itt nagyon szép öntőformáink” - mutatta Eke István régész. Balta öntésére használták ezeket a homokkőbe faragott öntőformákat. Ezek mellett középkori cserépkályhadarab, római érmék, bronz dísztűk, csont nyílhegyek és még kőből készült szerszámok is napvilágra kerültek. Ezeket a leleteket a Zalában zajló M76-os és M9-es utak leendő nyomvonalánál találták a régészek. Összesen 121 ezer négyzetméternyi kutatóárkot nyitottak meg a megyében.

Simmer Lívia osztályvezető régész: „A legnagyobb feltárások nyilván a már korábbról is ismert nagyobb régészeti lelőhelyek zajlottak, illetve zajlanak jelenleg is. Az egyik legnagyobb kutatás Keszthely-Fenékpuszta környékén, mellett történik. A másik nagy terület 15 ezer négyzetméternyi területen Sármellék mellett zajlik, de végeztünk még Alsópáhokon is feltárásokat.”

Fenékpuszta térségében a rézkortól a középkorig kerültek elő leletek és településmaradványok. A régészek megtalálták a római erődöt északról védő sáncot. Kr. e. 50 környékére keltezik azt a késő kelta települést, amit szintén ezen a területen találtak, de a középkori Fenék falu újabb épületnyomai és egy kemencéje is előkerült. Alsópáhok térségében is végeztek feltárásokat, itt is több kultúra nyomait fedezték fel a régészek – ezekről Orha Zoltán számolt be. 

„Ki kellene emelni egy úgynevezett üvegurnát, ami viszonylag ritka leletnek számít. Érdekesség, hogy Alsópáhok területéről már a korábbi időszakban került elő már ilyen sírokat. Ez nem újdonság, viszont, hogy egy településen belül kettő van, azért nem mondanám azt, hogy mindennapos római temetőt tár fel az ember.”

A december közepéig zajló munkák próbafeltárások. Ha kiderül egy helyszínről, hogy gazdag a régészeti értékekben, akkor még az útépítés előtt teljes feltárást végeznek ott. Sármellék esetében ezt biztosra veszik a régészek.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
 
A szavazáshoz csak e-mail címre van szükség.
 
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
 
A sportegyesület hívására húsz e-sportot kedvelő fiatal mérette meg magát a viadalon.
 
A Kis-Balaton nádasa a vízszűrő szerep mellett több élőlény fészkelő- vagy pihenőhelye.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus