+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 245 éves a Vajda
2017. november 20. hétfő 12:18 - Keszthely
245 éves a Vajda
245 évvel ezelőtt, 1772-ben alapította a Vajda János Gimnáziumot gróf Festetics Pál, ekkor még három osztályos gimnáziumként. Az azóta eltelt, közel két és fél évszázadban számos alkalommal alakult át az iskola, de mindig megőrizte oktatásának színvonalát. Ma reggel az iskola diákjai és tanárai a Balaton Színházban ünnepelték a gimnázium fennállásának évfordulóját.

Az iskola az alapítás után 34 évvel, 1806-tól már hatosztályos gimnáziumként működött, 1808-ban pedig a Csornai Premontrei Rend vezetése alá került. A gimnázium fennállása óta mindig meghatározó volt a régió életében. Az intézményt sokszínűség jellemzi, és évtizedek óta kiváló verseny- és felvételi eredményekkel büszkélkedhet.

„Nagyon színvonalas az oktatás, és emiatt rettenetesen tetszett nekem ez az iskola, mert a testvéreim is ide jártak, ebbe az iskolába. Próbát szerettem volna tenni, hogy milyen helyre tudok bejutni a Vajdába, és sikeresen be tudtam jutni a hatosztályos gimnáziumba.” - mondta Bruncsics Bernadett, a gimnázium nyolcadik osztályos tanulója.

Az iskola fennállásának 245 évfordulója alkalmából az ünnepség résztvevőit Szörényi Zoltán is köszöntötte. A gimnázium igazgatója beszámolt az elmúlt tíz év eseményeiről. Szót ejtett az épületet érintő felújításokról, a hatosztályos gimnázium elindításáról és a sikeres versenyeredményekről is.

„Teljesen megújítottuk az oktatás szerkezetét ez alatt a tíz év alatt. Bizonyára mindenki tudja már, mert azért elég jó hírverése volt, meg híre is van, hogy a hatosztályos osztályunk beindult. Idén érettségizik az első csapat, és azt mondhatom, hogy nagyon bevált, és nagyon népszerű, többszörös túljelentkezés van. Ezen kívül bevezettük a matematika tagozaton az informatikát a matematika mellé, hiszen ez a modern tudomány egy kicsit háttérbe volt szorítva a gimnáziumban.” - tájékoztatott Szörényi Zoltán, az iskola igazgatója.

Az ünnepség résztvevőit köszöntötte Keszthely polgármestere is. Ruzsics Ferenc saját vajdás éveit elevenítette fel a színházban helyet foglaló diákoknak és oktatóknak. Emellett kiemelte az iskola színvonalas oktató gárdáját is.A jubileum alkalmából beszédet mondott Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője is, aki az elmúlt 245 év jeles eredményeit elevenítette fel.

„Annak idején a megyéhez tartozott. Én 2006-tól megyei elnök is voltam, akkor is az egyik legfontosabb feladat volt a gimnázium, és azt gondolom, az elmúlt 10 évben is sikerült fejlődnie sokat. Részben úgy is, hogy bővültek az oktatás lehetőségei, korszerűsödtek a körülmények. Itt a Mozgás Házának a tornacsarnokára gondolok, vagy a Vajda laborra, amit majd remélhetőleg tovább kell fejleszteni jövőre, tovább lehet fejleszteni pályázatból. Tehát ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy jobb körülmények között tanuljanak a diákok.” - emelte ki a miniszteri biztos.

Az ünnepség részeként az iskola diákjai részleteket olvastak fel a gimnázium emlékkönyveiből. Az ünnepséget követően tudományos nap vette kezdetét az intézményben.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
Május 31-től már Keszthelyen is hallható a Mária Rádió.
 
A szabályok betartásával lehet fürdőzni a balatoni strandokon.
 
Megkezdődött az 55. strandszezon, péntektől látogatható a Zalakarosi Fürdő.
 
Hétfőtől már látogathatják az ebek és a gazdák a létesítményt, több szabályt is be kell azonban tartani.
 
Utakat javítottak, de megújul a polgármesteri hivatal épülete és bölcsőde is épül a községben.
 
Június 4-én nagyszabású installáció készül a Fő téren a békeszerződés jubileuma alkalmából.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó