+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Dédanyáink mozija
2017. november 20. hétfő 12:27 - Keszthely
Dédanyáink mozija
Az 1900-as évek mozijával, filmfelvevő és vetítő készülékeivel ismerkedhettek a gyerekek a Csány-Szendrey Iskolában. Szávics Gyula, a keszthelyi Magyar Film-és Médiatörténeti Egyesület elnöke interaktív tanóra keretein belül mutatta be a diákoknak a korabeli filmgyártás eszközeit.

50-60 éves filmvetítőkkel és filmfelvevőkkel is ismerkedhettek a 2. cések a Csány-Szendrey iskolában. A régi videókamerák nagy népszerűségnek örvendtek a gyerekek körében, hiszen nem csak megnézhették, de ki is próbálhatták őket. A gépek gyűjtője, Szávics Gyula számos információt is megosztott a diákokkal.

„Bemutatták azt a pici, sárga vetítőt, meg bevetítették és a Pinokkió volt rajta. Meg bemutattak egy ilyen tévészerűséget, amin ilyen német mese ment rajta.” - mondta az egyik diák, Töreky Noémi.

„Moziban láttam egy ilyen állványos vetítőt, régi volt nagyon , csak állvány volt rajta. Meg ez a tévé is tetszett, ez a mikrósütő” - emelte ki egy másik tanuló, Való Gergely.

A gyerekek körében nagy népszerűségnek örvendett az is, amikor társuk hátán elevenedtek meg a mesefilm képkockái, de a Tom és Jerry-t játszó kézi vetítő is nagy sikert aratott. A kicsik körében nem ismeretlen ez a program, hiszen tanítójuk több alkalommal is szervezett már közös filmnézést a számukra.

„Ez technikaóra keretében történt. A mi gyerekeink is, mint a korosztályuk nagyon érdeklődnek, nyitottak minden irányba, a technika irányába is. Ma már egészen más technikával szoktunk mozizni, de rendszeresen mozizunk szabadidőnkben. Ez egy rendkívüli alkalom, ez most technikaórán történik az ismerkedés ezzel a régi-régi technikával.” - tájékoztatott Kumi Gábor, a Csány-Szendrey Általános Iskola Belvárosi Tagiskolájának pedagógusa.

Szávics Gyula, a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület elnöke ezzel a programmal egy sorozatot szeretne az útjára indítani. Az analóg filmvetítés első állomása a Csány-Szendrey iskola volt, de a jövőben szeretné, ha a térség minél több óvodájába és iskolájába eljuthatnának. Véleménye szerint a gyerekek nagyon érdeklődőek a régi technika iránt.

„Az egyesületünk birtokába jutott jó pár rajz-, mese- és játékfilm, és mi úgy gondoltuk, hogy ezek gyerekkorunk nagy filmjei, és nagyon szerettük őket, bízom benne, hogy mindenki. Mi úgy gondoltuk, hogy osszuk meg ezt a legkisebbekkel, az óvodásokkal, a kisiskolásokkal, hogy ők is örüljenek ezeknek a filmeknek. Ebből az apropóból jöttem ide és vetítek itt most a gyerekeknek.” - hívta fel a figyelmet a Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület elnöke.

A program zárásaként a gyerekek mesefilmeket nézhettek igazi, régi vetítőgépek segítségével. A filmcsere során maguk is kipróbálhatták a filmszalagok korabeli visszatekerését.

Regman Karola - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus