Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A pokol bugyrai
2021. nov. 26. péntek | Keszthely
A pokol bugyrai
Csütörtökön volt a Szovjetunióba elhurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapja. Keszthelyen a Várkertben található emlékműnél hajtottak fejet a megemlékezők, a Balaton Színházban pedig megnyílt A pokol bugyrai…”málenkij robot” és gulág című időszaki kiállítás. A tárlatot dr. Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

A második világháború végén a Vörös Hadsereg által elfoglalt területekről kezdődtek meg az elhurcolások Magyarországon. A kényszermunka-táborokba azok kerültek, akiket a magyar hatóságok közreműködésével a szovjet hadbíróságok elítéltek háborús bűntett vádjával, legtöbbször ártatlanul. Becslések szerint mintegy 800 ezer magyar állampolgárt deportáltak. Több keszthelyi kötődésű is volt köztük, a Várkertben található emléktáblán olvasható nevük.

A lágert megjárt apósa emlékére írt versét mondta el Bajzik Lajosné a városi megemlékezésen. A Szovjetunióba elhurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapján a város elöljárói és a megjelent civilek is fejet hajtottak és elhelyezték az emlékezés koszorúját.

Az eseményhez kapcsolódóan megnyílt a Balaton Színházban A pokol bugyrai…”málenkij robot” és Gulág című időszaki kiállítás. Dr. Sölch Gellért helyettes államtitkár a megnyitón úgy fogalmazott, akiket deportáltak, mindannyian hazánkért és a jövő nemzedékéért is megszenvedtek, ezért még nagyobb tisztelet illeti az elhurcoltakat. Beszédében hangsúlyozta, az ott történt eseményekről sokáig hallgatniuk kellett az érintetteknek, ezért volt fontos feladata a kutatóknak, hogy felgöngyölítsék és bemutassák a múlt tragikus sorsait.

„Az ő munkájuknak köszönhetően mindezt a némaságra ítélt évtizedek után mindez feltárult. Köszönet ezért a magyar nemzetben és polgárban gondolkodók közösségeknek is, akik a kutatók mellett az ügy mellett álltak és nem engedték, hogy a kommunista diktatúra utószervezetei már a demokrácia eszköztárával az eszköztárat használva, de a múltból átörökített erőforrásokkal a rendszerváltás után is átértelmezhessék, vagy éppen agyon hallgathassák a megtörténteket.”

Nagy Bálint polgármester úgy fogalmazott, feladatunk és kötelességünk, hogy emlékeztessük a fiatalabb generációt azokra a borzalmakra, amelyek megtörténhettek a múltban. A kiállítás megtekintésével olyan sorsokról olvashatnak az érdeklődők, melyeket ma már el sem tudnánk képzelni.

„Nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy nem szabad ezekre az eseményekre úgy tekinteni, mint hogy ezek valaha megtörténtek és ez már a múlt, mert maga az esemény az valóban a múlt, de hogyha azt nézzük és az ember nem figyel és nem teszi helyesen a dolgát, akkor sajnos a történelem megismételheti önmagát.”

A kiállítás tablóit a Szabadságvédő Alapítvány állította össze Magyarország Kormánya támogatásával. Budapesten debütált a Ferencvárosi Pályaudvar mellett található Málenkij Robot Emlékhely homlokzatán. Sokan tekintették ott meg a molinókra nyomtatott tárlatot, ami most Keszthelyre került és egészen jövő év februárjáig látható.

„A közös cél az volt, hogy olyan emberek számára is közérthetővé tegyük a XX. század történelmének ezen kicsit sötét foltját, akik alapvetően érdeklődőek, de úgy térben-időben nem tudják elhelyezni ezeket az eseményeket. Mert az idősebb korosztály ezt nem tanulta a történelemórákon, a fiataloknak ez már abszolút történelem, hallhatták nagyszülőktől, szülőktől, de nincsen a történelemben világosan behelyezve.” - osztotta meg Dr. Gulácsy Imola a kiállítás szervezője.

A megemlékező nap végén az érdeklődők megtekinthették az Örök tél című filmet, mely a lágerekbe elhurcolt, hazatérésük után némaságra ítélt magyar áldozatoknak állít emléket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

| 2023. nov. 27. hétfő 12:46 | Keszthely
Szombaton volt a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja.
| 2022. nov. 28. hétfő 16:20 | Keszthely
A GULAG és GUPVI táborokba elhurcoltak előtt hajtottak fejet Keszthelyen a Várkertben.
| 2021. ápr. 7. szerda 18:56 | Keszthely
A keszthelyi születésű, GULAG tábort megjárt Vidi József 97 éves volt.
| 2019. nov. 26. kedd 14:21 | Keszthely
November 25-e a Szovjetunióba elhurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapja.
| 2018. nov. 26. hétfő 18:39 | Keszthely
1944 és 1953 között közel 700 ezer embert hurcoltak el Magyarországról, köztük keszthelyieket is.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
12:00
Képújság
18:00
18:30
Hittel,lélekkel
18:40
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:15
19:45
Természetvédelem határok nélkül
20:08
Göcsej Filmfesztivál
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.