+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Idén újra látogatható lesz a vörsi betlehem
2021. november 18. csütörtök 17:11 - Vörs
Idén újra látogatható lesz a vörsi betlehem
Megkezdődött a vörsi betlehem építése. Az építők csapata helyi önkéntesekből áll, akik közé beállt a kis település polgármestere is. A nagyközönség advent első vasárnapjától láthatja majd a Jézus szíve oltár helyén épülő bibliai életképet.

Láncfűrész hangjától hangos a vörsi utca: a betlehem építéséhez használják fel ennek a tujának a zöldjét az építők. Az önkéntesekből álló csapat ma kezdte meg az előkészületeket. A kis falu lakói is tudnak arról, hogy két év után ismét megépítik a nagy betlehemet. "Hogy mondjam: boldogság? Nagyon örülünk neki. A tavalyi ugye sajnos elmaradt. Szerettük volna, de hát ez a helyzet, ez nem tette lehetővé" - mondja Kissné Weisz Beatrix.

Már az elmúlt napokban megkezdték a munkálatok előkészítését, valamint a faanyagok, tuják, fenyőágak, bogyók és mohák gyűjtését a vörsiek. Ma az építés is elkezdődött. A munkálatokat a település egyik alpolgármestere, Simon György irányítja. A munkások között helyi idősek és fiatalok, valamint a betlehemi játék csapata is megtalálható. Olyanok is vannak, akik nemrég költöztek a Kis-Balaton fővárosába.

"Örülök annak, hogy legalább megépíthetjük idén újból a nagy betlehemet. A tavalyi az csak éppen a hagyományőrzés miatt egy kisebb volt. Két napja kezdtük el építeni. Itt mögöttem látszik: a hátfalnak a szerkezetét felépítettük, utána jött a zöldszedés, a folyamat most éppen zajlik itt. Meg lesz csinálva a háttér, szépen felrakjuk az égősorokat, és akkor utána kezdődik a vázépítés lefele. És utána amikor az teljesen készen van, akkor kezdődik a díszítés" - tudtuk meg Simon Györgytől.

A tervek szerint az elkövetkezendő egy hétben minden nap délelőtt és délután is dolgoznak majd azok az önkéntesek, akik éppen ráérnek. Húsz-huszonegy óráig is eltart a napi munka - attól függően, mennyire fáradnak el. 1948 óta hagyomány, hogy a műemléki védelem alatt álló, 1720-ban épült Szent Márton Templomban felállítják Európa legnagyobb templomon belüli betlehemét. Deák Tamás polgármester így látja: "Az itt látható, hogy az emberek itt dolgoznak, szorgalmasak, a közösséget építik. Ez nagyon fontos számunkra, és nem csak azok számára, akik itt vannak és segítenek építeni, vagy akár a betlehemezők számára, hanem az egész település számára. Nagyon fontos az, hogy azok az emberek, akik felajánlanak nekünk különböző tujákat, fenyőket, egyebeket - van, aki harminc évig nevelt egy ezüstfenyőt és azt mondta: most eljött a pillanat, hogy odaadományozzuk a betlehem számára. Ez nagyon-nagyon fontos az egész közösségnek."

A pandémia miatt a tavaly megépített kis betlehemet nem lehetett látogatni, idén azonban - ha korlátozásokkal is -, de várják a híveket. A belépéshez szükség lesz védettségi igazolványra és szájmaszkra is. Külön be- és kijárat lesz a templomban - ezzel az úgynevezett egyirányúsítással is a biztonságot szeretnék növelni.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Első alkalommal rendezték meg a “Hévízbivaly Duatlon” névre keresztelt versenyt a Hévízi-lefolyónál.
 
Az Ady Endre és a Malom utca között kap új útburkolatot a forgalmas útszakasz.
 
A Madárpark és Pálmaház kapuit be is zárták, jelenleg az óvintézkedéseket végzik.
 
Dosztojevszkijről hallhattak előadást a Fejér György Városi Könyvtárban.
 
Idén első alkalommal várják a látogatókat télen is a gyenesdiási piacon, az adventi hétvégéken.
 
A Balaton Színházban színes produkciókkal és útravaló gondolatokkal tették meghitté az ünnepet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár