+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Rendhagyó Márton-nap a termelői piacon
2021. november 16. kedd 15:17 - Gyenesdiás
Rendhagyó Márton-nap a termelői piacon
Újborral, tépett libával és színes műsorokkal rendeztek rendhagyó Márton-napot Gyenesdiáson. A nagyközség ezúttal nem az iskolában, hanem a termelői piacon ünnepelte a jeles napot. Az eseményen hangsúlyozták Szent Márton keresztény ünnepkörben betöltött szerepét és a közösségek segítő erejét.

Saját készítésű lámpásokkal vonultak a színpadra a helyi óvodások. Márton-naphoz híven libás énekekkel, mondókákkal szórakoztatták a közönséget. Az óvodások mellett a népdalkör és a Gyenes Néptáncegyüttes is fellépett. A hűvös idő ellenére is szép számmal érkezett közönség a rendezvényre.

„Nagyon jól érzem magam és nagyon meglepődtem, hogy ilyen sokan vannak, mert tényleg rossz idő van, meg hideg van, de szerintem nagyon jó és finom a kürtöskalács” - mondta Baksa Zsófia. 

Tépett libát és kacsát is kóstolhattak a vendégek aszalt szilvás barbecue szósszal, vörös babbal és céklás káposztasalátával. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák.A bornak Szent Márton a bírája – tartja a mondás. A környező pincékben is már megforrt az újbor, melyet meg is kóstolhattak a rendezvény résztvevői.  

„Nagyon szépek lesznek az idei borok. Az Ottonel muskotályból derítettem és szűrtem le egy kisebb tételt, amit Márton-napra kínálunk a vendégeinknek. 21-es cukorfokkal szüreteltük szeptember közepén és már most nagyon szépen tisztul az idei tétel belőle” - nyilatkozta Rádi László borász. 

Rendhagyó volt az idei Márton-nap Gyenesdiáson. Hagyományosan az iskolában vagy a Községházán szokták civil szervezetek megrendezni a programot. Ezúttal a termelői piacon, a vállalkozók és intézmények segítségével valósult meg az ünnepség. A településvezetés szerint ez jó alkalom arra, hogy megbeszéljék, hogyan tudták-tudják egymást és a települést segíteni a közösségek.

Gál Lajos polgármester: „Nagyon fontos, hogy Márton a keresztény ünnepkör része és Márton a szociális gondoskodás védőszentje is. Én azt hiszem, hogy önmagában, hogy egyik szervezet segíti a másikat és egyik család, közösség segíti a másikat, ez mind-mind azt hozza magával, hogy Márton-napkor egy kicsit meg kell állnunk, vissza kell tekintenünk erre a nehéz esztendőre és talán ebből kell erőt merítenünk a jövőre nézve.”

Az eseményen adták át a legvirágosabb udvar díjakat. Dr. Füzesi István és Lambert Iván részesült idén az elismerésben. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus