+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Rendhagyó Márton-nap a termelői piacon
2021. november 16. kedd 15:17 - Gyenesdiás
Rendhagyó Márton-nap a termelői piacon
Újborral, tépett libával és színes műsorokkal rendeztek rendhagyó Márton-napot Gyenesdiáson. A nagyközség ezúttal nem az iskolában, hanem a termelői piacon ünnepelte a jeles napot. Az eseményen hangsúlyozták Szent Márton keresztény ünnepkörben betöltött szerepét és a közösségek segítő erejét.

Saját készítésű lámpásokkal vonultak a színpadra a helyi óvodások. Márton-naphoz híven libás énekekkel, mondókákkal szórakoztatták a közönséget. Az óvodások mellett a népdalkör és a Gyenes Néptáncegyüttes is fellépett. A hűvös idő ellenére is szép számmal érkezett közönség a rendezvényre.

„Nagyon jól érzem magam és nagyon meglepődtem, hogy ilyen sokan vannak, mert tényleg rossz idő van, meg hideg van, de szerintem nagyon jó és finom a kürtöskalács” - mondta Baksa Zsófia. 

Tépett libát és kacsát is kóstolhattak a vendégek aszalt szilvás barbecue szósszal, vörös babbal és céklás káposztasalátával. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák.A bornak Szent Márton a bírája – tartja a mondás. A környező pincékben is már megforrt az újbor, melyet meg is kóstolhattak a rendezvény résztvevői.  

„Nagyon szépek lesznek az idei borok. Az Ottonel muskotályból derítettem és szűrtem le egy kisebb tételt, amit Márton-napra kínálunk a vendégeinknek. 21-es cukorfokkal szüreteltük szeptember közepén és már most nagyon szépen tisztul az idei tétel belőle” - nyilatkozta Rádi László borász. 

Rendhagyó volt az idei Márton-nap Gyenesdiáson. Hagyományosan az iskolában vagy a Községházán szokták civil szervezetek megrendezni a programot. Ezúttal a termelői piacon, a vállalkozók és intézmények segítségével valósult meg az ünnepség. A településvezetés szerint ez jó alkalom arra, hogy megbeszéljék, hogyan tudták-tudják egymást és a települést segíteni a közösségek.

Gál Lajos polgármester: „Nagyon fontos, hogy Márton a keresztény ünnepkör része és Márton a szociális gondoskodás védőszentje is. Én azt hiszem, hogy önmagában, hogy egyik szervezet segíti a másikat és egyik család, közösség segíti a másikat, ez mind-mind azt hozza magával, hogy Márton-napkor egy kicsit meg kell állnunk, vissza kell tekintenünk erre a nehéz esztendőre és talán ebből kell erőt merítenünk a jövőre nézve.”

Az eseményen adták át a legvirágosabb udvar díjakat. Dr. Füzesi István és Lambert Iván részesült idén az elismerésben. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Vetőné Zeke Erzsébettel a NABE Keszthely és Vidéke Csoportjának vezetője
 
Légy Te a változás és tedd jobbá a világot!
 
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület EKF támogatásból vásárolt 14 facsemetét.
 
A szentpéterúri családi gazdaság a gabona mellett gyümölccsel és mangalicával is foglalkozik.
 
Megtartották a József Attila vers- és prózamondó verseny területi fordulóját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus