+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 276 millió forintból fejlesztették a sármelléki iskolát
2021. november 15. hétfő 15:47 - Sármellék
276 millió forintból fejlesztették a sármelléki iskolát
Összesen 276 millió forintból fejlesztették a sármelléki általános iskolát. Az épület energetikai korszerűsítése mellett a mosdókat is felújították. Az önkormányzat és a tankerület nyert pályázati támogatásokat a két beruházásra. A pénteki projektzáró rendezvényen elhangzott, közel 170 gyermek tanul az intézményben és várhatóan tovább fog növekedni a tanulólétszám.

A szalag átvágásával egy régóta várt projekt zárult le a sármelléki iskolában. Energetikailag korszerűsítették az épületet. Az intézmény homlokzati szigetelést kapott, a tetőre 50 kW teljesítményű napelemrendszert telepítettek és hőszivattyús fűtést építettek ki. Az önkormányzat 249 millió forint pályázati támogatást nyert a beruházásra.

Horváth Tibor polgármester: „’82-ben kapta meg a jelenlegi kinézetét az épület, hiszen akkor lett egy 8 tantermes általános iskola és egy közel 200 négyzetméteres tornaterem hozzáépítve. Azóta azért eltelt közel 40 év. A mai viszonyok alapján elavulttá vált az épület, pláne energetikailag. Nagy épületről beszélünk, 2100 négyzetméter alapterületű az épület egy emelettel, meg kellett újítani.”

A diákok most már megújult mosdókat is használhatnak. A tankerület közel 27 millió forintból végezte el a beruházást, az épület két szintjén. A Magyar falu program keretében nyert támogatást a fenntartó. Magyar Ferenc igazgató elmondta, a Nagykanizsai Tankerületi Központ 12 pályázatot adott be ebben a programban: „Ebből a kilenc támogatott pályázatból öt a keszthelyi járás intézményeit érintette: Gelse, Zalakaros, Vonyarc, Zalaszántó és Sármellék. A keszthelyi járás intézményeire a Magyar falu program keretén belül közel 214 millió forint támogatást nyert el a tankerületi központ.”

2010-ben a volt, hogy nem érte a 100-at a tanulólétszám, jelenleg pedig több mint 170 gyermek tanul Sármelléken. A környező településekről is ide járnak a diákok. Ezért is fontos a döntéshozóknak, hogy megfelelő körülményeket biztosítsanak az oktatáshoz – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselője.

„Elsődleges célunk az iskolák megtartása - ez természetes - az aprófalvakban. Az iskolák megtartásán túlmenően, hiszen ez egy szakmai feladat, amit a tankerület vezetését és az itt lévő pedagógusokat dicséri, ha ez sikerül. Ehhez nyilván hozzájárul, amit mi még hozzá tudunk tenni, hogy ezekből a pályázatokból javítjuk a körülményeket” - mondta köszöntőjében Manninger Jenő országgyűlési képviselő. 

Keszthely térségében jelentősen javulnak az oktatási körülmények. A fenntartók és az önkormányzatok több forrásból igényelhettek támogatásokat. A sármelléki iskola a Magyar falu program mellett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programot tudta kihasználni.

Nagy Bálint, a Keszthely- és környéke Kistérségi Többcélú Társulás elnöke: „Amikor iskola felújításról beszélhetünk, az mindig nagy öröm, hiszen az tényleg a jövőnek készül, a fiataloknak, a gyerekeknek készül. Elmondhatjuk azt, hogy az elmúlt tíz évben a térség minden településén az iskolák meg tudtak újulni kisebb-nagyobb mértékben. Talán ha egyet ki kell emelni, akkor azt gondolom, hogy itt a sármelléki iskolát azért érdemes kiemelni, mert talán mondhatom azt, hogy az összes közül a leginkább olyan állapotban volt, hogy ráfért a felújítás.”

A tankerület tervei közt szerepel a kültéri sportpálya felújítása is. Erre 11 millió forintos támogatási igényt nyújtottak be a KLIK-hez, a napokban várható erről döntés. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár