+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Lámpás templomépítésre és felvonulásra hívták az érdeklődőket
2021. november 12. péntek 15:35 - Keszthely
Lámpás templomépítésre és felvonulásra hívták az érdeklődőket
Lámpás templomépítésre és felvonulásra hívták az embereket csütörtökön. Szent Márton napján ismét megmozdultak a keszthelyi civil szervezetek, hogy tisztelegjenek a város múltja és a Pannónia földjén született püspök emléke előtt. A rendezvényen elhangzott, hogy a Festetics-kastély parkjában álló egykori Szent Márton templom azon helyek egyike, mely a város gyökereit őrzi.

Mécsesekkel jelölték ki az egykori Szent Márton templom helyét a kastélyparkban. Egy emlékfa és emlékkő jelzi, hogy itt ált Keszthely első plébániatemploma.

„A Szent Márton templom helyére tesszük ezeket a mécseseket és abból tudják meg, hogy mekkora a Szent Márton templom” - mondta a szüleivel a rendezvényre érkező Németh Vince Ferenc.

A keletelt templomot 1247-ben már említik az írások. 1816-ban a templomot, 1880-ban pedig a tornyát is elbontják a Festeticsek.Keszthely történelme nem a Festeticsekkel kezdődött, hanem sokkal mélyebb gyökerei vannak – ezt szeretné feléleszteni az emberekben a Keszthelyi Városvédő Egyesület. Ez nem csak a Szent Márton templomra vonatkozik, hanem a Szent Miklós templomra és a Fő téri templom melletti Szent Lőrinc kápolnára.   

„Ez a hely, ahol most állunk és ami 2012 óta egy látogatható és működő hely - mint Szent Márton emlékhely – ez az egyik legrégebbi központja volt Keszthelynek. Nem véletlen, hogy a Festeticsek is ezt a központot tették részévé a kastélynak és hogy ennek a közelében van a szökőkút” - nyilatkozta Ráczné Páldy Eszter, a Köztünk járó Szent Márton projekt helyi kapcsolattartója. 

„Nem vonakodom a munkától” - Szent Márton jelmondatát idézte Tál Zoltán plébános. A Pannónia provinciában, a mai Szombathelyen született püspök Európa egyik legkedveltebb szentje. Hazánkban 85 templom viselni a nevét. Az áldást követően Nagy Bálint polgármester elmondta, minden olyan eseményt kiemelten kell kezelni, ami Keszthely történetével kapcsolatos.

„Nagyon nagy köszönet azoknak a civil szervezeteknek, akik az idei évben is vették a  fáradtságot és megszervezték ezt a nagyszerű eseményt, hiszen azt gondolom, hogy valóban akkor tud lenni élő egy település, egy térség közössége, hogyha a lakók, a civil szervezetek élővé teszik és azt gondolom, hogy Keszthely erre méltán lehet büszke, hiszen nagyon sok aktív civil szervezete van” - nyilatkozta Keszthely polgármestere. 

Tárogatómuzsikával és énekszóval indultak a  résztvevők a hagyományos lámpásjárásra. Ennek hagyománya német nyelvterületekről ered. A lampionos felvonulásokat a 19. század elején vezették egyházi rendeletre, hogy a jó cselekedeteket jelképező fény mindenkihez eljusson. A Fő téren a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere méltatta Szent Mártont. Nevéhez számos legenda kötődik: például, hogy katonaként megosztotta köpenyét a koldussal, vagy hogy a ludak gágogása árulta el a püspöki kinevezés elől bujkáló Mártont, aki aztán 26 éven át volt a franciaországi Tour püspöke.

„81 éves koráig ezt a nemes rangot vitte és mindig mindenütt a szerénység, illetve a segítőkészség jellemezte” - mondta dr. Brazsil József elnök-nagymester. 

Az ünnepségen szeretetvendégséggel is várták a résztvevőket. Teával, forralt borral, zsíros kenyérrel és süteménnyel kínálták a civil szervezetek képviselői a közönséget.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus