+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Márton-napi őszbúcsúztatót rendeztek a Majormúzeumban
2021. november 9. kedd 17:28 - Keszthely
Márton-napi őszbúcsúztatót rendeztek a Majormúzeumban
Lámpáskészítés, libahajtás és az évszaknak megfelelő játékos mezőgazdasági munkák várták a kicsiket és nagyobbakat a hétvégén a Majormúzeumban. A Márton-napi őszbúcsúztató volt az utolsó nagyobb rendezvénye az intézménynek idén, de a múzeumpedagógiai foglalkozások továbbra is zajlanak. A múzeum vezetője elmondta, a kialakult helyzethez képest nagyon jó évadot tudnak maguk mögött.

Több liba is várta az érdeklődőket a Majortörténeti Kiállítóhely udvarán. A gyermekek és felnőttek is folyamatosan nézték és etették az állatokat. A Márton-naphoz kapcsolódva elengedhetetlen volt, hogy a szárnyasok megjelenjenek a programban. Sokan azért jöttek el a rendezvényre, hogy ismerkedjenek a hagyományokkal. 

„Mi ilyenkor ősszel már keressük a lehetőséget, hogy milyen családi programok vannak. Tetszik, hogy szabadtéren van a program, állatok között, nagyon jó, hogy kézműves foglalkozások is vannak, éppen majd oda készülünk bemenni, Márton-napi lámpást készíteni. Illetve most néztük meg a gyerekek színjátékát, A rátóti csikótojást, ami szintén nagyon tetszett.” - mondta el Nagy Judit.

A rátóti csikótojás című darabot a keszthelyi Család Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai adták elő nagy sikerrel. A Majormúzeum udvarán számos érdekességgel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A Georgikon Szablya Kör interaktív fegyverbemutatóján is részt vehettek a látogatók, valamint körüljárhatták a területet lovaskocsin. A kukoricadarálás, mint őszi munka mellett a kézműves foglalkozáson a kukoricamorzsolás is nagy népszerűségnek örvendett. A családok Márton-napi lámpást is készíthettek. Ehhez papír díszeket, préselt levelet és virágot is felhasználhattak saját elképzelés szerint.

„Kézműveskedek és egy lámpást szeretnék anyukámmal csinálni a lámpásfelvonulásra. Liba lesz rajta, Márton-napi libuskák és anyué piros, az enyém meg sima fehér lesz.” - osztotta meg Lázár Gabriella.

A Majormúzeumban ez volt az utolsó nagyobb rendezvény idén. A hagyományokhoz kapcsolódóan tartják meg ugyanis programjaikat, a mezőgazdaságban pedig befejeződnek erre az időszakra a munkák.  Bár a koronavírus-járvány miatt később nyithatták ki a kapukat, a vezetőség jónak ítéli meg ezt az évet.

„Ha a pandémiás időszak kezdetére tekintünk, mondjuk egy márciusra és egy ilyen évet tudhatunk magunk mögé, ezt mondják nekem, akkor aláírtam volna. Összességében én jónak értékelem ezt az évet a múzeum szempontjából. Nyilván nekünk a legfontosabb a látogatószám és a látogatói elégedettség. Azt gondolom, hogy ezek tekintetében sincs okunk panaszra.” - ismertette Horváth Zoltán igazgató.

Sötétedéskor meggyújtották a lámpásokat, az udvaron lévő libákat pedig leterelték óljukban a fiatalok. A Majormúzeum jövő évi programterve készül már. Az intézmény azonban nem zár be addig sem. A kiállítást továbbra is meg lehet tekinteni, a múzeumpedagógiai foglalkozások is zajlanak.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A szakemberek szerint egyre tudatosabbak az emberek, így sokan alkalmazzák a gyógynövényeket
 
A Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola újságát nem először díjazta a szakma.
 
A helyi önkormányzat támogatásával vásároltak digitális orgonát a cserszegtomaji templomnak.
 
Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendeztek kertivasút találkozót Keszthelyen.
 
Idén Gyenesdiás is benevezett a “Társasjátékok éjszakája” címet viselő kezdeményezésre.
 
Sárgulás Keszthelyen: a kastély udvarán búcsúztak el a végzős diákok a Georgikon Campustól.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus