+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Márton-napi őszbúcsúztatót rendeztek a Majormúzeumban
2021. november 9. kedd 17:28 - Keszthely
Márton-napi őszbúcsúztatót rendeztek a Majormúzeumban
Lámpáskészítés, libahajtás és az évszaknak megfelelő játékos mezőgazdasági munkák várták a kicsiket és nagyobbakat a hétvégén a Majormúzeumban. A Márton-napi őszbúcsúztató volt az utolsó nagyobb rendezvénye az intézménynek idén, de a múzeumpedagógiai foglalkozások továbbra is zajlanak. A múzeum vezetője elmondta, a kialakult helyzethez képest nagyon jó évadot tudnak maguk mögött.

Több liba is várta az érdeklődőket a Majortörténeti Kiállítóhely udvarán. A gyermekek és felnőttek is folyamatosan nézték és etették az állatokat. A Márton-naphoz kapcsolódva elengedhetetlen volt, hogy a szárnyasok megjelenjenek a programban. Sokan azért jöttek el a rendezvényre, hogy ismerkedjenek a hagyományokkal. 

„Mi ilyenkor ősszel már keressük a lehetőséget, hogy milyen családi programok vannak. Tetszik, hogy szabadtéren van a program, állatok között, nagyon jó, hogy kézműves foglalkozások is vannak, éppen majd oda készülünk bemenni, Márton-napi lámpást készíteni. Illetve most néztük meg a gyerekek színjátékát, A rátóti csikótojást, ami szintén nagyon tetszett.” - mondta el Nagy Judit.

A rátóti csikótojás című darabot a keszthelyi Család Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai adták elő nagy sikerrel. A Majormúzeum udvarán számos érdekességgel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A Georgikon Szablya Kör interaktív fegyverbemutatóján is részt vehettek a látogatók, valamint körüljárhatták a területet lovaskocsin. A kukoricadarálás, mint őszi munka mellett a kézműves foglalkozáson a kukoricamorzsolás is nagy népszerűségnek örvendett. A családok Márton-napi lámpást is készíthettek. Ehhez papír díszeket, préselt levelet és virágot is felhasználhattak saját elképzelés szerint.

„Kézműveskedek és egy lámpást szeretnék anyukámmal csinálni a lámpásfelvonulásra. Liba lesz rajta, Márton-napi libuskák és anyué piros, az enyém meg sima fehér lesz.” - osztotta meg Lázár Gabriella.

A Majormúzeumban ez volt az utolsó nagyobb rendezvény idén. A hagyományokhoz kapcsolódóan tartják meg ugyanis programjaikat, a mezőgazdaságban pedig befejeződnek erre az időszakra a munkák.  Bár a koronavírus-járvány miatt később nyithatták ki a kapukat, a vezetőség jónak ítéli meg ezt az évet.

„Ha a pandémiás időszak kezdetére tekintünk, mondjuk egy márciusra és egy ilyen évet tudhatunk magunk mögé, ezt mondják nekem, akkor aláírtam volna. Összességében én jónak értékelem ezt az évet a múzeum szempontjából. Nyilván nekünk a legfontosabb a látogatószám és a látogatói elégedettség. Azt gondolom, hogy ezek tekintetében sincs okunk panaszra.” - ismertette Horváth Zoltán igazgató.

Sötétedéskor meggyújtották a lámpásokat, az udvaron lévő libákat pedig leterelték óljukban a fiatalok. A Majormúzeum jövő évi programterve készül már. Az intézmény azonban nem zár be addig sem. A kiállítást továbbra is meg lehet tekinteni, a múzeumpedagógiai foglalkozások is zajlanak.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár