+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 220 éve nem hallott Requiem csendült fel Keszthelyen
2021. november 9. kedd 17:25 - Keszthely
220 éve nem hallott Requiem csendült fel Keszthelyen
A szervezők becsléseszerint 226 éve elő nem adott zenemű csendült fel a hétvégén Keszthelyen a Magyarok Nagyasszony Plébániatemplomban. Reutter Requiemjét a koronavírusban elhunytak lelki üdvéért ajánlották fel. A programon közreműködött a veszprémi Reutter kamarakórus és az Orlando énekegyüttes is.

Emelkedett dallamok csendültek fel szombaton a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban. Az osztrák zeneszerző c-moll Requeimje a Reutter 250 emlékév keretében valósult meg. Az esemény főszervezője úgy fogalmazott, ez egy egészen elképesztő lélegzetvételű, a szerző műjegyzékében teljesen ismeretlen kompozíció. Az egyetlen ismert fennmaradt kéziratát nemrég, a soproni Szentlélekről és Szent Mihályról nevezett Városplébánia történelmi kottatárában találták. A Reutter-alkotások közül azonban Keszthelyen is fellelhető egy mű.

„A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum könyvtára is büszkélkedhet a szerző egy darab d-dúr Missa Solemnisének másolatával. Milyen érdekes, hogy pont Szent Mihálynak lett ajánlva. Az egyházzenei kompozícióinak kisebb hányadát kitevő gyászmisék közül mindösszesen 6 darabot említ Norbert Hofer, az egykori heiligenkreuzi cisztercirendi szerzetes által összeállított műjegyzék. Mivel ezen jegyzék, még az 1989-es rendszerváltás előtt keletkezett, így sajnálatos módon Magyarországon maradt források a mai napig nem kerültek bele a Hofer-jegyzékbe.” - mondta el Molnár Zoltán szervező.

A mű pontos keletkezési dátuma nem megállapítható, de valószínűsíthetően 1750 és 1770 között íródott. A kéziratot megvizsgálva azonban számos érdekesség fedezhető fel. Ennek hátlapjára egy ismeretlen feljegyzett a szerző halála után, egy 1792-es és egy 1795-ös előadás dátumát.

„Mindkét alkalommal pontos képet kapunk Bárdos Kornél, Sopron zenéjével foglalkozó várostörténeti monográfiájában. Hiszen nem kisebb eseményekhez köthetőek, mint II. Lipót császár, majd a három évvel későbbi esetében fia, Sándor Lipót Nándor soproni gyászmiséje zenéje is volt egyben.” - tette hozzá a szervező.

A koncertet elsősorban a koronavírusban elhunytak lelki üdvéért ajánlották fel. Mokos János káplán atya elmondta, a művészetek mindig az Istenhez emelik a lelket. Ez a koncert a mostani időszakban nagyon aktuális.

„Egy ilyen jellegű zenemű, egy requiem misének a megzenésítése is -különös tekintettel nyilván elhunytainkra-, de mégis csak a saját lelkünket is ilyenkor felemeli a szent zene egészen az Istenhez. És különösen itt a halottak napja, mindenszentek idejében különösen gondolunk ilyenkor elhunyt szeretteinkre és nyilván a mostani években különös tekintettel a járvány áldozataira is gondolunk. Minden egyes zenemű, minden egyes művészeti ágban, amely az Istenhez próbál közelíteni, illetve az Istenhez próbál minket emelni, az tulajdonképpen imádság.”

A gyászkoncerten közreműködött a veszprémi Reutter kamarakórus és az Orlando énekegyüttes, valamint a korhű barokk hangszeresek alkalmi zenekara is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Egy kilométeres szakaszon cserélnek átkötőket Gyenesdiáson.
 
Első alkalommal rendezték meg a “Hévízbivaly Duatlon” névre keresztelt versenyt a Hévízi-lefolyónál.
 
Az Ady Endre és a Malom utca között kap új útburkolatot a forgalmas útszakasz.
 
A Madárpark és Pálmaház kapuit be is zárták, jelenleg az óvintézkedéseket végzik.
 
Dosztojevszkijről hallhattak előadást a Fejér György Városi Könyvtárban.
 
Idén első alkalommal várják a látogatókat télen is a gyenesdiási piacon, az adventi hétvégéken.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár