+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szép magyar beszédért
2017. november 23. csütörtök 14:40 - Keszthely
Szép magyar beszédért
Szalai Borbála, Wass Albert és Reményik Sándor versei is népszerűek voltak a 22. Szép magyar beszédért szavalóversenyen. A Fejér György Városi Könyvtárban négy oktatási intézményből összesen 42 diák vállalkozott arra, hogy határon túli írók, költők műveit tolmácsolja a hallgatóságnak.

42 diák nevezett idén a szavalóversenyre. A Szép magyar beszédért Alapítvány 22. alkalommal szervezte meg a vetélkedőt azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a szép magyar beszéd ápolásának fontosságára. A versenyre minden évben határon túli alkotók műveivel lehet készülni. Havasi Norbert Bence második alkalommal vett részt a versenyen, és sikerült is győzedelmeskednie a 3-4. osztályosok korcsoportjában.

„Anyukám már előre tudta, hogy én imádtam mindig szavalni, verseket mondani, énekelni. Már kiskoromban is mondtam verseket, magyar népmeséket mondtam, szavaltam, és megkedveltem. Ezért mondtam, hogy én is próbálok egy kis szerencsét itt, hogy menni fog-e, és igen, eléggé jól ment.” - mondta a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola diákja.

A könyvtár kistermében a7-8. osztályosok és a középiskolások vetélkedtek egymással. A nagyok közül többen prózával készültek, de népszerűek volt Wass Albert és Reményik Sándor költeményei is. Töreki Tilda már számos szavalóversenyen vett részt, erre a versenyre Hervay Gizella prózájával készült.

„Ajánlották nekem ezt a művet. Azt mondták, hogy illene hozzám, és, hogy egy nagyon-nagyon szép szöveg. Első olvasásra is azonnal beleszerettem, és kifejezetten mostanában erre vágytam, hogy egy ilyen szerelmes szöveget találjak magamnak, és amikor ezt odaadták nekem, akkor szívem vágya teljesült.” - emelte ki a Vajda János Gimnázium tanulója.

A zsűri elnökének idén is Cséby Gézát kérték fel a szervezők. Az irodalomtörténész elmondta, az értékelésnél nem csak az előadásmódot vették figyelembe, hanem azt is, hogy a mű illik-e a szavaló személyiségéhez. Hangsúlyozta, a szavalóverseny a kezdetek óta nagy érdeklődésre tart számot.

„Ennek két oldala is van, ennek a versenynek. Egyrészt, hogy a fiatalok megismerik a határon kívül élt vagy élő szerzőket. A másik pedig az, hogy megtanulják a verset és szépen elmondják. Szép, magyar, szabatos mondatokban mondják el a mondandót, a verseket vagy éppenséggel a prózát. Ez nagyon fontos.” - hangsúlyozta a zsűri elnöke.

A szavalóverseny végén minden résztvevő emléklappal és apró ajándékkal is gazdagodott. A zsűri az első három helyezettet oklevéllel és tárgynyereménnyel jutalmazta. A szervezők jövőre is megrendezik a Szép magyar beszédért szavalóversenyt, ahová minden iskolás korú gyereket szeretettel várnak.

Regman Karola - Keszthelyi TV                                

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Közel 400 jelmezes vonult fel a XX. Keszthelyi Városi Karneválon.
 
Halálos baleset történt február 22-én a 76-s főúton.
 
12 csapat több mint százféle fánkkal nevezett az utolsó farsangi vasárnap hagyományos rendezvényére.
 
Zala megye mindhárom választókörzetében jelen van már a párt.
 
Új webalkalmazást indított el a Zalai Borút Egyesület Zalakaros és Dobronak közreműködésével.
 
A sertés-szakkollégisták is bemutatkoztak a kétnapos konferencián.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó