+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Pénteken indul a borostyánmentesítési akció
2021. november 3. szerda 16:49 - Keszthely
Pénteken indul a borostyánmentesítési akció
Borostyánmentesítési akciót hirdet a VÜZ Kft. A program november 5-től 14-ig tart, a felhíváshoz a keszthelyi lakosság és civil szervezetek, egyesületek is csatlakozhatnak. Az akció célja, hogy a közterületeken lévő fákat megtisztítsák a kúszónövénytől. Az önkéntesektől elsősorban saját lakókörnyezetük borostyánmentesítését várják, de nagyobb területeken – például az Erzsébet-ligetben – is tevékenykedhetnek.

Keszthely egyik legnagyobb értéke az idős faállománya. A VÜZ Kft. az elmúlt hónapokban felmérte a városban lévő fákat és a nyár közepén elkezdték megtisztítani a koronákat. Levágták az elhalt, beteg, sérült ágakat. A szerda délelőtti sajtótájékoztatón elhangzott, a városi fák rossz körülmények között élnek, hiszen a sok beton és az épületek árnyékolása nem kedvez az életkörülményeiknek. Laczkó Mária elmondta, a borostyán ugyan nem élősködő, de elveszi a fáktól a táplálékfelvételhez szükséges fényt, emellett pedig a súlya miatt akár az egészséges ágak is letörhetnek.

„A borostyán nem élősködő, viszont felfutva a fára, elveszi a fának az életterét. Sokkal kisebb az asszimiláló lombfelület, sokkal kevesebb napfényhez jut, sokkal kevesebb tápanyagot fog termelni, ezért a fa növekedése csökkenni fog. A súlya a növénynek terheli az ágakat, ónos eső, hó esetén leszakadhatnak, ami nagyon nagy sérülést okoz a fának. Ezért azt találtuk ki, hogy a legegyszerűbb módja segíteni a fákon, hogyha leszedjük róla a borostyánt. A borostyánt nem lehet letépni a fáról, kapaszkodó gyökerekkel rákapaszkodik a felfutott ágakra.” - tájékoztatott Laczkó Mária, a VÜZ Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A szakemberek felhívták a figyelmet, ha a növényekről letépjük a borostyánt, azzal a fiatal ágak is leszakadhatnak. Éppen ezért a legjobb módszer az, ha az ágakat először boka magasságban metszőolló vagy fűrész segítségével elvágjuk. Ugyanezt meg kell tenni szemmagasságban is, és a nagyjából 1 méteres területről már kézzel le lehet tépni az indákat. A növény többi része el fog száradni, ez azonban akár 1-2 évet is igénybe vehet.A borostyánmentesítési akcióba keszthelyi magánszemélyek, szervezetek, egyesületek közreműködését is várja a VÜZ Kft. és az önkormányzat. A városi összefogás november 5-től 14-ig tart.

„Úgy tudnak ezen részt venni – mindamellett, hogy már korábban jelezték együttműködési szándékukat, hogy a megadott központi telefonszámon, e-mail címen lejelentik azt, hogy ki, hol és mikor szeretné a borostyánmentesítést elvégezni. Ez azért fontos, mert egy adatbázist fogunk ebből készíteni, és ebből látni fogjuk azt, hogy melyek azok az utcák, közterületek, ahol a borostyánmentesítést már elvégeztük. Tulajdonképpen ez a legfontosabb, hogy lejelentsék azt, hogy hol szeretnének dolgozni.” - emelte ki Sáringer-Kenyeres Marcell önkormányzati képviselő.

A szakemberek azt kérik az önkéntesektől, hogy amennyiben nagyobb kiterjedésű területet tisztítanak meg, a leszedett borostyánt egy kupacba, autóval jól megközelíthető helyre gyűjtsék össze, ezt a VÜZ Kft. elszállítja. Akik a saját lakókörnyezetükben dolgoznak, ők a bio szemetesbe tehetik bele az indákat. Sáringer-Kenyeres Marcell felhívta a figyelmet arra, a Zöld Város projektben érintett területeken – így a Fő téren, a Helikon és a KRESZ parkban – jelentős a borostyán szennyezettség, ugyanúgy, ahogy a Szent Miklós temetőben is. Ezeket szakemberek segítségével fogják várhatóan a jövő évben megtisztítani, így kérik a lakosságot, hogy ezeken a területeken ne dolgozzanak.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus