+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fejlesztik a csapadékvíz-elvezetési rendszert Keszthelyen
2021. október 15. péntek 18:22 - Keszthely
Fejlesztik a csapadékvíz-elvezetési rendszert Keszthelyen
A Zámori városrészben és a belvárosban is fejleszti a csapadékvíz-elvezetési rendszert az önkormányzat. A város két TOP pályázaton, összesen 494 millió forint támogatás nyert tervezésre és kivitekezésre. Az önerőt nem igénylő beruházások keretében átereszeket, vasbeton műtárgyakat is építenek a Zámorban, a belvárosban pedig négy utcában lesz vízelvezető rendszer. A projektről csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Keszthely polgármestere és a térség országgyűlési képviselője.

Keszthely legmélyebben fekvő területe a Zámor. A klímaváltozás következtében jellemzővé vált, hogy rövid idő alatt extrém mennyiségű csapadék hullik le. Ilyenkor utakat, járdákat és ingatlanokat is elönt a víz ebben a városrészben. A 10 éve épült záportározó sem látja el kellően a feladatát.  Az elmúlt években számos szakemberrel egyeztetett a városvezetés, hogyan lehetne megoldani a csapadékvíz-elvezetési problémákat.

Nagy Bálint polgármester: „Alapvetően itt a különböző vízelvezetési technikákat kell normálisan, megfelelő módon kialakítani, hiszen láttuk azt, hogy nem csak a záportározóba való bekerülése a víznek, hanem az onnan, megfelelő módon a Balatonba történő csapadékvíz bekerülését is nagyon alaposan át kell gondolni. Hiszen amellett, hogy a zámori városrésznek és a belvárosnak ezt a problémáját meg szeretnénk oldani, a környezet és természetvédelemre is kiemelt hangsúlyt szeretnénk fektetni azáltal, hogy például a Balaton vízminőségét még jobban tudjuk óvni.”

A zámori csapadékvíz-elvezetési problémák megoldására - azaz a tervezésre és kivitelezésre - 420 millió forint támogatást nyert a város. Az előzetes tervek szerint új átereszeket, vasbeton műtárgyakat építenek, kotrási munkákat végeznek és javítják a mederburkolatokat is. 

A Zámor mellett a belvárosban is csapadékvíz-elvezető rendszert létesítenek, erre 74 millió forintot nyert az önkormányzat. Jelenleg nincs ez kiépítve, ezért is hangsúlyozta ennek fontosságát a terület bejárásán Nagy Bálint polgármester, Manninger Jenő országgyűlési képviselő és a körzet önkormányzati képviselője, Vozár Péterné. A Nádor, Bakacs, Pethő és Iskola utcákban úgy kívánják a hálózatot kiépíteni, hogy a járdákat, parkolóhelyeket optimálisan alakítsák ki és védjék az ingatlanok lábazatát is. Manninger Jenő elmondta, ebben a ciklusban közel egymilliárd forintot nyert a választókerület ilyen célokra: „A döntéshozók is fontosnak tartották, hogy erre a célra nagyobb keretet biztosítsanak, ennek egy jelentős részét nyerte el Keszthely. Ez azért fontos, mert Keszthely városára nagyon ráfér ez a fejlesztés – ismerjük a zámori problémákat is, meg a belvárosban is. Ez az uniós pénz lehetővé teszi, hogy ilyen célokra felhasználják. Nagyon fontos, hogy ennek lesz majd még folytatása.”

Mindkét projektnél jelenleg a kivitelezés előkészítésének a tervezés-beszerzése zajlik. Jövő év elején kezdődhet meg a tervezés, a munkálatokra szóló közbeszerzés tavaszra fejeződhet be. A városvezetés szándéka, hogy a jövő évben el is készüljön mindkét városrészben a csapadékvíz-elvezető rendszer.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Műjégpályával és minőségi szabadtéri programokkal várják a vendégeket az adventi hétvégéken.
 
Hetente akár 850 gyermek is iskolarendszerű úszásoktatáson vehet részt a Csik Ferenc Tanuszodában.
 
November 25. a Szovjetunióba elhurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapja.
 
A Zala megyei nagy beruházásokat mutatta be a vállalkozóknak Keszthelyen Lengl Zoltán.
 
Az idén az új lakások ára jelentősen, a használtaké mérsékelten emelkedett országszerte.
 
A programsorozaton ikonikus együttesek koncertfelvételeit láthatja és hallhatja a közönség.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár