+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Fejlesztik a csapadékvíz-elvezetési rendszert Keszthelyen
2021. október 15. péntek 18:22 - Keszthely
Fejlesztik a csapadékvíz-elvezetési rendszert Keszthelyen
A Zámori városrészben és a belvárosban is fejleszti a csapadékvíz-elvezetési rendszert az önkormányzat. A város két TOP pályázaton, összesen 494 millió forint támogatás nyert tervezésre és kivitekezésre. Az önerőt nem igénylő beruházások keretében átereszeket, vasbeton műtárgyakat is építenek a Zámorban, a belvárosban pedig négy utcában lesz vízelvezető rendszer. A projektről csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Keszthely polgármestere és a térség országgyűlési képviselője.

Keszthely legmélyebben fekvő területe a Zámor. A klímaváltozás következtében jellemzővé vált, hogy rövid idő alatt extrém mennyiségű csapadék hullik le. Ilyenkor utakat, járdákat és ingatlanokat is elönt a víz ebben a városrészben. A 10 éve épült záportározó sem látja el kellően a feladatát.  Az elmúlt években számos szakemberrel egyeztetett a városvezetés, hogyan lehetne megoldani a csapadékvíz-elvezetési problémákat.

Nagy Bálint polgármester: „Alapvetően itt a különböző vízelvezetési technikákat kell normálisan, megfelelő módon kialakítani, hiszen láttuk azt, hogy nem csak a záportározóba való bekerülése a víznek, hanem az onnan, megfelelő módon a Balatonba történő csapadékvíz bekerülését is nagyon alaposan át kell gondolni. Hiszen amellett, hogy a zámori városrésznek és a belvárosnak ezt a problémáját meg szeretnénk oldani, a környezet és természetvédelemre is kiemelt hangsúlyt szeretnénk fektetni azáltal, hogy például a Balaton vízminőségét még jobban tudjuk óvni.”

A zámori csapadékvíz-elvezetési problémák megoldására - azaz a tervezésre és kivitelezésre - 420 millió forint támogatást nyert a város. Az előzetes tervek szerint új átereszeket, vasbeton műtárgyakat építenek, kotrási munkákat végeznek és javítják a mederburkolatokat is. 

A Zámor mellett a belvárosban is csapadékvíz-elvezető rendszert létesítenek, erre 74 millió forintot nyert az önkormányzat. Jelenleg nincs ez kiépítve, ezért is hangsúlyozta ennek fontosságát a terület bejárásán Nagy Bálint polgármester, Manninger Jenő országgyűlési képviselő és a körzet önkormányzati képviselője, Vozár Péterné. A Nádor, Bakacs, Pethő és Iskola utcákban úgy kívánják a hálózatot kiépíteni, hogy a járdákat, parkolóhelyeket optimálisan alakítsák ki és védjék az ingatlanok lábazatát is. Manninger Jenő elmondta, ebben a ciklusban közel egymilliárd forintot nyert a választókerület ilyen célokra: „A döntéshozók is fontosnak tartották, hogy erre a célra nagyobb keretet biztosítsanak, ennek egy jelentős részét nyerte el Keszthely. Ez azért fontos, mert Keszthely városára nagyon ráfér ez a fejlesztés – ismerjük a zámori problémákat is, meg a belvárosban is. Ez az uniós pénz lehetővé teszi, hogy ilyen célokra felhasználják. Nagyon fontos, hogy ennek lesz majd még folytatása.”

Mindkét projektnél jelenleg a kivitelezés előkészítésének a tervezés-beszerzése zajlik. Jövő év elején kezdődhet meg a tervezés, a munkálatokra szóló közbeszerzés tavaszra fejeződhet be. A városvezetés szándéka, hogy a jövő évben el is készüljön mindkét városrészben a csapadékvíz-elvezető rendszer.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus