+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A gyenesdiási zagyterekkel kapcsolatos problémák megoldására tett ígéretet Áder János
2021. október 13. szerda 18:55 - Gyenesdiás
A gyenesdiási zagyterekkel kapcsolatos problémák megoldására tett ígéretet Áder János
A Balaton-part gyenesdiási szakasza kotrásának megoldására, valamint a zagyterekkel kapcsolatos problémák orvoslására tett ígéretet ma Áder János. A köztársasági elnök Gyenesdiáson tett látogatása során tájékozódott a klímavédelem érdekében lokálisan hozott intézkedésekről is. A település a klímavédelem érdekében tett kimagasló erőfeszítéseinek köszönhetően került fókuszba.

Gyenesdiásra látogatott Áder János köztársasági elnök. A vizit során átfogóan tájékozódott a helyi klímavédelmi intézkedésekről. A csaknem négyezer lakosú település már évtizedek óta élen jár a környezet- és természetvédelem terén megtett lépéseket illetően. A polgármesteri hivatalban tett látogatás után a köztársasági elnök a helyi iskola udvarán létesített öko tanparkot tekintette meg. A gyerekek is tisztában vannak azzal, mit tehetünk a klímánk védelme ügyében: "Szelektíven gyűjtjük a hulladékot, vagy kiskertben termeljük meg a zöldséget és nem a szupermarketekben vesszük minden reggel" - vélekedett Hajas Bercel tanuló.

Gyenesdiás évek óta küzd a strandok előtt lévő, évek óta megtelt iszapcsapdák kitisztításáért. Cél továbbá a tóból kikerülő, majd megtisztított homokkal történő rendszeres strandhomokozás megvalósulása is. Áder János köztársasági elnök elmondta: "Beszéltünk a megoldásokról is, várok egy tanulmányt. Most már van kormánybiztosa is ennek a kérdésnek Szári Zsolt személyében. Vele is beszéltem már erről. Remélem, hogy nem csak a műszaki megoldások lesznek meg hamarosan, hanem a forrást is meg tudjuk teremteni ahhoz, hogy ez a régóta, több évtizede húzódó probléma megoldódjon a közeljövőben."

A polgármesteri hivatalban tett viziten részt vett a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke, Kovács Lajos is. Véleménye szerint a globális pozitív változások sok apró, lokális lépéseken múlnak. Úgy véli: a települések többsége számára egy olyan példát kell állítani, mint Gyenesdiás. "Kibocsátás csökkentéssel valószínű, nem mi fogjuk megváltoztatni a világ folyását. De ahhoz, hogy Magyarország és a magyarországi települések élhető közösségek maradjanak, a település vezetőkön keresztül a településeknek változniuk kell" - tette hozzá.

Gyenesdiásra az elmúlt hét évben eddig mintegy kétmilliárd forint érkezett vállalkozói, civil szervezeti és önkormányzati úton. Ebből több, mint tíz százalék volt környezetvédelmi fejlesztésre fordítható forrás. Ennek köszönhetően egy minőségi élet-feltételrendszer alakult ki a településen. Gál Lajos polgármester így folytatta: "A minőségi élet kívánta azt, hogy a fenntarthatóság jegyében legyen zöld óvodánk, legyen öko iskolánk, legyenek “Természetesen Gyenesdiás Napok”, és legyenek olyan jellegű programok, amelyekben meghatározó a környezet- és természetvédelem jelentősége."

Gyenesdiás a lakosság klímatudatosságának kialakítása érdekében még számos egyéb programot valósított meg. A jövőben a közterek, a játszóterek, valamint a közösségi kultúra helyszíneit fejlesztik a településen.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A rendőrség programjának célja, hogy a biciklisek is ügyeljenek a láthatóságukra.
 
Két program már lezajlott az emlékévi programsorozatból.
 
A Ranolder és a Premontrei iskola diákjai is csatlakoztak a Dél-Amerikából indult kezdeményezéshez.
 
Két autó karambolózott vasárnap nem sokkal dél után.
 
Dr. Jobs Viktor alapítóra emlékeztek az Egyesített Szociális Intézményben.
 
Összesen 122 millió forintból újult meg a polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár