+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nagy volt az érdeklődés az almanapon
2021. október 12. kedd 19:07 - Zalaszántó
Nagy volt az érdeklődés az almanapon
Nem csak válogathattak és kóstolhattak az ízletes almákból a Zalaszántói Almanapra érkezők szombaton, hanem az almatermesztés titkaiba is bepillantást nyerhettek szakember segítségével. Az egészséges gyümölcsre épülő rendezvényre ebben az évben partnerközösségek is érkeztek.

Sült az ízletes bundásalma a Zalaszántói Almanapon. A csemegét mindenki megkóstolhatta. Nagy hagyománya van Zalában is, hogy ősszel az egészséges gyümölcsből több kerül a konyhákba. A faluban évekkel ezelőtt indult el az almás program és mára a legnagyobb őszi rendezvénnyé vált Zalaszántón.

"Az  acélunk, hogy minél többen összejöjjenek. Kis baráti kapcsolatok alakulhassanak ki. Meg megismerjük azt, hogy egyáltalán az almatermesztés Zalaszántón mit is jelent a falunak, illetve az embereknek."-adott tájékoztatást Dézsi Attila polgármester.

Az almanapon kis óvodások kedveskedtek műsorral a résztvevőknek. Az almafajtákról, a termesztésről tartott előadást a helyi almatermelő vállalkozás vezetője. Ebben a faültetés fortélyától a növényvédelmen át a szüretelésig mindent elmondott a gazdáknak, hogy a gyümölcs termesztésénél ne hibázzanak és egészséges, bő termést szüretelhessenek. Gyermekek és felnőttek egyaránt megtalálták a lehetőséget a kikapcsolódásra. A kicsiknek játékteret alakítottak ki, kreatív foglalkozásokban vehettek részt. A felnőttekkel együtt kóstolták a folyamatosan tálalt almás édességeket. Legtöbben a gyümölcsárusító helynél álltak sorba. Sokan vásároltak almát, körtét. "Edericsről jöttem. Minden évben itt szoktunk vásárolni almát. Az egész évi almánkat itt vesszük meg. "- mondta Bogdán Árpádné a rendezvényen.

Népszerű programnak az időjárás is kedvezett. A helyiek mellett túrázók is betértek egy-egy jó almás finomságra. Egy új baráti kapcsolat tagjai Gyömrőről busszal érkeztek az almanapra. A Zalaszántói Nyugdíjas Klub vendégei voltak.

"A nyár folyamán kerültünk kapcsolatba a zalaszántói közösséggel, illetve a polgármester urat kerestem meg. Egy kirándulás alkalmával szerettük volna megnézni a Sztúpát. Ennek alkalmával került át ez az 50 fős csoport erre a rendezvényre."- adott tájékoztatást a Gyömrői Szépkorúak Csoport vezetője, Bali Eszter.

Az alma, kompótként, léként, turmixban, süteményben vagy aszalva is becsempészhető a legkisebbek étrendjébe. A gyakran mesébe szőtt finomság megmozgatta a gyermekek fantáziáját is. 150 pályamunka érkezett az alma témában meghirdetett rajzpályázatra. Zalaszántón a háziasszonyok szívesen sütnek almás édességeket. Az idei almanapra is megmutatták, hogy a magyar konyhákba nagyon népszerű ez a gyümölcs. Az almás sütemények versenyére is szép számmal neveztek.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Február 18-án ismét maskarások lepik el a várost, de az óvodákban már megkezdődtek a mulatságok.
 
Ovis szombatot tartottak a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskolában
 
Már jegesedik a Balatonon, de még vékony a jégréteg.
 
Az elismerést az 5. BorÉRT konferencián vehette át Novák Ferenc polgármester.
 
A házassági kedv jó, a születések felülmúlják a halálozást, mégis fogy a keszthelyi népesség.
 
Sokszor kellett a tűzoltóknak kivonulniuk a szombati szélvihar miatt keletkezett károk mentesítésére.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus