+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A templom védőszentje előtt búcsúi szentmisével tisztelegtek
2021. október 11. hétfő 19:08 - Keszthely
A templom védőszentje előtt búcsúi szentmisével tisztelegtek
Vasárnap a Fő téri Magyarok Nagyasszony Plébániatemplomban búcsúi szentmisét tartottak. Az ünnepi szertartáson nemzeti patrónánkhoz, a Boldogságos Szűz Máriához fűződő történetek, legendák is elhangzottak. A szentmisén ünnepelte a templom kórusa is fennállásának 15. évfordulóját. A szertartást követően dombormű avatásra is sor került.

Évente megünnepli minden templom patrónusát, védőszentjét. Vasárnap a keszthelyi Fő téri Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomba ünnepi szentmisére gyűltek össze a hívek. Tál Zoltán plébános a szentmisén idézte fel a Szűzanya és a magyar nép közötti kapcsolatot, amit István király halálát követően sem tudtak meggyengíteni. A harcokat, amikor a tatárok és törökök ellen is Jézus és Mária nevét kiáltották katonáink. A liturgián kiemelte a Patrona Hungariae sajátos ikonográfiáját. Fején a magyar Szent Koronával, a karján ülő kis Jézussal, akinek kezében az országalma látható, másik kezében a jogar. A keszthelyi templom felszentelésekor, a honfoglalás és államalapítás ezer éves évfordulóján, 1896. szeptember 8-án kapta az elnevezést, Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya.

"Addig is Mária volt az oltalmazója a Fő téri templomunknak, de akkor a Magyar Katolikus Püspöki Kar kérte XIII. Leó pápát, mi köszönthessük külön ünneppel a szentséges szüzet. Magyarország fő patrónusát és így lett számunkra Szűz Mária Magyarok Nagyasszonya. A búcsú valóban minden évben egy belső lelki öröm, hiszen idejövünk és a Szent Szűz anyai pártfogását kérjük az egész egyházközség számára, városunk számára. Családjaink, betegeink, haldoklóinknak. Úgyhogy ez tulajdonképpen egy imádságos közbenjárás mindazokért, akik hozzánk tartoznak az egyházközségben."- mondta el Tál Zoltán plébános.

A jeles napon ünnepelt a templom énekkara is. A 15 éves Salve Regina kórus tagjai rendszeresen részt vesznek a szentmiséken, ünnepnapokon, rendezvényeken. A búcsúi szentmisét követően a hívek a plébánia épülete előtt dombormű avatásra gyülekeztek. A Mindszenty József hercegprímást ábrázoló domborművet Hunyadi László, Magyar Örökség-díjas szobrász készítette. Az alkotást Tál Zoltán plébános áldotta meg.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A hét végén a madarakra fókuszált Európa: sok helyen, Fenékpusztán is madármegfigyelő napokat rendeztek.
 
Kovács Kati is fellépett a Vonyarci Búcsún és Falunapon. Sokan voltak kíváncsiak az énekesnőre.
 
Egy éves a ZR Team Keszthelyi Brasil Jiu-Jitsu SE gyermek csapata.
 
Sztárvendég is érkezett a Happy Dixieland Band 10 éves évfordulóján adott koncertre.
 
A kerek évfordulós tagokat köszöntötték, a legidősebb tag betöltötte a 90 évet.
 
A Heidenheim-i iskola tanulói és a vajdások közösen dolgozzák fel a keszthelyi mondakincset.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár