Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Orgonák Éjszakája Keszthelyen
2023. aug. 7. hétfő | Keszthely
Orgonák Éjszakája Keszthelyen
Világszinten elismert orgonaművész játékát élvezhette a keszthelyi közönség. Az Orgonák Éjszakája program keretében a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban muzsikált Tabajdi Ádám. A 2019-ben indult sorozat mára már nagy érdeklődésre tart számot országszerte.

A koncert első felében barokk zeneszerzők művei csendültek fel. Tabajdi Ádám gyermekkora óta orgonál, már fiatalon nemzetközi tapasztalatokat szerzett, hiszen a párizsi Notre Dame székesegyház orgonista gyakornoka volt. Koncertjein igyekszik rámutatni a zeneművekben rejlő mélyebb összefüggésekre. Úgy véli, az Orgonák Éjszakája jó lehetőség arra, hogy a közönség a templomi zeneműveken túl is megismerje a hangszerek királynőjét.

„Borzasztóan örülök, hogy a Filharmónia Magyarország ilyen nagy gondot fordít az orgonára. Én azt hiszem, hogy egy rendkívül izgalmas hangszerről van szó, és elképesztő lehetőségeket rejt még magában. Valóban nagyon fontos az, hogy időről időre találkozzanak vele az emberek, mert így tudják megismerni igazán, hogy mi minden rejlik ebben a hangszerben.” - mondta Tabajdi Ádám orgonaművész.

A Filharmónia Magyarország missziójának tekinti, hogy minden korosztálynak elérhetővé tegye a klasszikus zenét. A 2019-ben debütált Orgonák Éjszakája a hangszer sokoldalúságát hivatott bemutatni. Az elmúlt évszázadokban nagyon sok klasszikus és kortárs darabot írtak orgonára, amely egyedülálló módon egy egész zenekar helyettesítésére is képes. Ugyanakkor a templomokban szinte láthatatlan módon, a hívek háta mögött szolgál. A programsorozat jó lehetőséget ad arra, hogy széles körben ismertté tegye a hangszerben rejlő lehetőségeket.           

„Ahogy megszólal az orgona, akár nagy hangerővel, vagy különböző hangszínekkel megérinti a lelkeket, akkor sok embernek egy-egy életeseményét érinti meg. Akár az esküvőjét, vagy a gyerekkorában az elsőáldozását, bérmálását, vagy bármilyen más olyan eseményt, amely hozzátartozik az életünkhöz. Ezt azért is mondtam el, mert így emeli a zene a lelket az Istenhez, és maga az orgonamuzsika – úgy gondolom – ezért is népszerű, mert mindenkit pillanatok alatt meg tud fogni.” - tájékoztatott C. Tóth Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom orgonistája.

A keszthelyi koncert második felében Liszt művek csendültek fel. Az esti szentmise után sokan maradtak, hogy meghallgassák Tabajdi Ádám orgonajátékát. A nyitott ajtón kihallatszó zeneszó a Fő térről is becsábította a hallgatóságot.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2024. júl. 26. péntek 19:15 | Keszthely
Az ország több településéről és a Vajdaságból is érkeztek résztvevők a keszthelyi fuvolatáborba.
| 2024. júl. 19. péntek 19:15 | Balatongyörök
Vasárnapig koncertekkel, valamint helyi és környékbeli borházakkal várnak mindenkit a Györöki Borkorzóra.
| 2024. júl. 18. csütörtök 19:15 | Keszthely
Népszerű a két hete indult a “Sétáló Utca Zene” programsorozat: egyrészt a zenészek, másrészt a közönség és a vendéglátósok körében arat sikert.
| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthelly
Három napon át vonzott tömegeket a Nyugat-Balaton legnagyobb fesztiválja.
| 2024. júl. 4. csütörtök 19:15 | Keszthely
A város és egyben a térség legnagyobb szabású fesztiváljára több ezer vendéget várnak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:50
Vajtó és a világ
19:41
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:50
Vajtó és a világ
22:41
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.