+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Legyünk méltók a vértanúk örökségéhez
2021. október 7. csütörtök 15:47 - Keszthely
Legyünk méltók a vértanúk örökségéhez
Az aradi tizenhármaknak volt lehetőségük a menekülésre, de emelt fővel vállalták a sorsukat – hangzott el az október 6-i megemlékezésen Keszthelyen. A Szent Miklós temetőben Őry Gábor, a Ranolder iskola igazgatója elevenítette fel a ’48-as eseményeket, majd a honvédtábornokok elítélését és kivégzését. Elhangzott, ma is fontos, hogy kiálljunk hazánkért és magyarságunkért.

A Ranolder iskola hatodikos diákjai szavaltak verset és mondtak prózát az október 6-i megemlékezésen. A Szent Miklós temetőben lévő ’48-as emlékműnél az aradi vértanúk, valamint az első felelős magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos elítélését és kivégzését elevenítették fel az irodalmi szövegek.

Ünnepi beszédében a Ranolder iskola igazgatója arról szólt, 1848-ban a nemzet kezébe vette a sorsát, a magyarság ritkán tapasztalható egységbe forrt. Őry Gábor emlékeztetett a forradalom és szabadságharc hősies eseményeire, a honvéd hadsereg győzelmeire, majd az orosz beavatkozás nyomán sorra kerülő leszámolásra.

„Ezen a napon vesztes csatáinkra, eltiport forradalmainkra is emlékezünk. Szomorú ünnep ez, de legalább mi emlékezünk, hiszen megmaradtunk. A győztesek ugyanis nincsenek sehol. Nincsenek oszmánok, Habsburgok, szovjetek sem. Hosszú távon, a történelem mércéjével mérve tehát mégsem voltak vesztesek ezek a csaták, háborúk és forradalmak. Nemzetünk fennmaradt és a napjainkig erőt merít ezekből a küzdelmekből.” - emelte ki a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója.

Az aradi tizenhármak ma is példát mutatnak – hangzott el a megemlékezésen. A honvédtábornokoknak ugyanis volt lehetőségük a menekülésre, de ehelyett emelt fővel vállalták sorsukat, a kötél általi halált. Őry Gábor arról beszélt, ma nem fegyverrel kell kiállni hazánkért, nemzetünkért és megmaradásunkért, de ugyanúgy szükség van közös érdekeink védelmére, mint 1848-ban.          

„Magyarország ugyanis nem szorul idegen hatalmak gyámságára, nincs szüksége arra, hogy mások mondják meg, hogyan éljünk, mit tegyünk, miként alakítsuk a saját sorsunkat. Elnyomó, diktáló hatalmakból – jöjjenek akár keletről, akár nyugatról – volt itt elég 1000 év alatt. Hat nemzedék választ el minket 1848 hőseitől. Ma már a kőszívű ember unokái sincsenek közöttünk, mégis szabadságvágyunk és konok kitartásunk nem változott.” - tette hozzá az igazgató.

Az ünnepség zárásaként a megemlékezés koszorúit helyezték el az emlékműnél. Fejet hajtott Keszthely önkormányzata, a Fidesz, a KDNP és a KÉVE képviselői. Koszorúzott a tankerület, a keszthelyi oktatási intézmények és a Georgikon elöljárói. Megemlékezett a rendőrség és a katasztrófavédelem. Koszorút helyeztek el a keszthelyi kulturális intézmények, a történelmi egyházak és civil szervezetek képviselői.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A kedvezményre jogosultak többsége február 22-ig automatikusan megkapja a visszatérítést.
 
Az útszéli kereszt a Gyenes és Diás közötti határvonalra épült, melyet 1807-ben állíttaták.
 
Az elismerést idén 6 intézménynek osztották ki, Zala megyében csak a keszthelyi kapta meg.
 
Megnyílt Adorján Péter természetfotós kiállítása, mely november 26-ig tekinthető meg.
 
A "Boeing-Boeing" című, teltházas előadással kezdődött meg a keszthelyi Balaton Színház őszi évada.
 
Sültgesztenye, gesztenyeliszt és más sós és édes finomságok is készültek a hatodik gesztenyefesztiválon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár