Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Legyünk méltók a vértanúk örökségéhez
2021. okt. 7. csütörtök | Keszthely
Legyünk méltók a vértanúk örökségéhez
Az aradi tizenhármaknak volt lehetőségük a menekülésre, de emelt fővel vállalták a sorsukat – hangzott el az október 6-i megemlékezésen Keszthelyen. A Szent Miklós temetőben Őry Gábor, a Ranolder iskola igazgatója elevenítette fel a ’48-as eseményeket, majd a honvédtábornokok elítélését és kivégzését. Elhangzott, ma is fontos, hogy kiálljunk hazánkért és magyarságunkért.

A Ranolder iskola hatodikos diákjai szavaltak verset és mondtak prózát az október 6-i megemlékezésen. A Szent Miklós temetőben lévő ’48-as emlékműnél az aradi vértanúk, valamint az első felelős magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos elítélését és kivégzését elevenítették fel az irodalmi szövegek.

Ünnepi beszédében a Ranolder iskola igazgatója arról szólt, 1848-ban a nemzet kezébe vette a sorsát, a magyarság ritkán tapasztalható egységbe forrt. Őry Gábor emlékeztetett a forradalom és szabadságharc hősies eseményeire, a honvéd hadsereg győzelmeire, majd az orosz beavatkozás nyomán sorra kerülő leszámolásra.

„Ezen a napon vesztes csatáinkra, eltiport forradalmainkra is emlékezünk. Szomorú ünnep ez, de legalább mi emlékezünk, hiszen megmaradtunk. A győztesek ugyanis nincsenek sehol. Nincsenek oszmánok, Habsburgok, szovjetek sem. Hosszú távon, a történelem mércéjével mérve tehát mégsem voltak vesztesek ezek a csaták, háborúk és forradalmak. Nemzetünk fennmaradt és a napjainkig erőt merít ezekből a küzdelmekből.” - emelte ki a Ranolder János Római Katolikus Általános Iskola igazgatója.

Az aradi tizenhármak ma is példát mutatnak – hangzott el a megemlékezésen. A honvédtábornokoknak ugyanis volt lehetőségük a menekülésre, de ehelyett emelt fővel vállalták sorsukat, a kötél általi halált. Őry Gábor arról beszélt, ma nem fegyverrel kell kiállni hazánkért, nemzetünkért és megmaradásunkért, de ugyanúgy szükség van közös érdekeink védelmére, mint 1848-ban.          

„Magyarország ugyanis nem szorul idegen hatalmak gyámságára, nincs szüksége arra, hogy mások mondják meg, hogyan éljünk, mit tegyünk, miként alakítsuk a saját sorsunkat. Elnyomó, diktáló hatalmakból – jöjjenek akár keletről, akár nyugatról – volt itt elég 1000 év alatt. Hat nemzedék választ el minket 1848 hőseitől. Ma már a kőszívű ember unokái sincsenek közöttünk, mégis szabadságvágyunk és konok kitartásunk nem változott.” - tette hozzá az igazgató.

Az ünnepség zárásaként a megemlékezés koszorúit helyezték el az emlékműnél. Fejet hajtott Keszthely önkormányzata, a Fidesz, a KDNP és a KÉVE képviselői. Koszorúzott a tankerület, a keszthelyi oktatási intézmények és a Georgikon elöljárói. Megemlékezett a rendőrség és a katasztrófavédelem. Koszorút helyeztek el a keszthelyi kulturális intézmények, a történelmi egyházak és civil szervezetek képviselői.

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2022. okt. 7. péntek 13:11 | Keszthely
Az ünnepségen elhangzott, a tizenhármak emléke nem csak a múltról, hanem a jelenről és a jövőről is szól.
| 2020. okt. 8. csütörtök 17:10 | Balatonszentgyörgy
Kőriseket, platán- és nyírfákat kapott a "Településfásítási program” keretében Balatonszentgyörgy.
| 2020. okt. 6. kedd 16:11 | Keszthely
Október 6., az aradi vértanúk emléknapja.
| 2017. okt. 9. hétfő 16:01 | Keszthely
Hálával tartozunk mindazoknak, akik életük feláldozásával tettek tanúbizonyságot a szabadság mellett.
| 2017. okt. 6. péntek 18:03 | Keszthely
Az aradi vértanúk kivégzéseséről, október 6. jelentőségéről tartott rendhagyó történelemórát Tar Ferenc.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:52
Vajtó és a világ
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:52
Vajtó és a világ
22:43
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.