+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megújult az Erzsébet-liget
2021. szeptember 28. kedd 16:54 - Keszthely
Megújult az Erzsébet-liget
Megújult az Erzsébet-liget. Padokat, tájékoztató táblákat helyeztek ki, elbontották a régi kerítést és idegenhonos fákat vágtak ki az egykori sportkemping területén. Az önkormányzat civil kezdeményezésre nyitotta meg a Balaton-parti területet. A városvezetés további zöld beruházásokat is tervez a ligetben.

A kerékpárút és a liget között húzódó kerítést elbontották, így megnyílt a terület az ide látogatók számára. Padokat, tájékoztató táblákat és szemeteseket helyeztek el, a vasút mentén kiirtották a bozótost és kerítést építettek. Nagy Bálint polgármester még 2019-ben kezdeményezte, hogy nyilvánítsák zöldterületté a ligetet.

Nagy Bálint polgármester: „Arra az elhatározásra jutottunk, hogy ezt a területet a maga természetességében kell tudnunk megőrizni és azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy a lehető leghamarabb nyissuk ki - ugye ez korábban egy rozsdás drótkerítéssel lezárt terület volt – és minél előbb lehessen egy mindenki számára megközelíthető és használható, valóban gyönyörű természeti környezetet kialakítani itt.”

A liget megóvását civilek kezdeményezték. A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület fel is mérte az itt található növény- és állatfajokat: körülbelül 40 féle védett énekesmadár és több száz növényfaj gazdagítja a területet. A ligetet 1899-ben a meggyilkolt Erzsébet királynő emlékére hozta létre gróf II. Festetics Tasziló.  Forstner Anna, a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke elmondta, piros betűs ünnep ez a nap az életükben.

Szabó István kifejtette, a Balaton körül egyedülálló ez a négyhektáros terület: „Természeti értéke az, hogy a Balaton-partnak egy jellegzetes, keményfás ligeterdő állományának az emlékét őrzi. Azért mondom, hogy emlékét őrzi, mert a liget létesítése óta és több lépcsőben is átalakították és ez a gondos kezeknek a nyomát magán viseli.”

Az ősi fajok közül megtalálható itt a magas kőris és a mocsári tölgy, később erdei fajok és például vadgesztenye is megjelent a területen. A beruházás során az inváziós kőrislevelű juharokat és a veszélyes egyedeket eltávolították. Az önkormányzati projektet követően a Helikon Liget Egyesület egy 60-70 fő befogadására alkalmas faszerkezetű, tetővel fedett, oldalt nyitott un. szalétlit épít a liget déli végére. Sáringer-Kenyeres Marcell természetvédelemért felelős önkormányzati képviselő elmondta, a pályázatok után is folytatódik a munka a területen. 

„Csemetéket, cserjéket szeretnénk a területre bizonyos pontjaira ültetni. Ezt nyilván úgy fogjuk megvalósítani, ha lezárult a két pályázat, akkor a helyi civil szervezetekkel, szakemberekkel, kertészmérnökökkel – mindazokkal akik számára nagyon fontos az Erzsébet-liget – egy közös terepszemlét fogunk tartani” - nyilatkozta az önkormányzati képviselő. 

Az Erzsébet-liget megújítását 7,5 millió forinttal támogatta a Balaton Fejlesztési Tanács, az önkormányzat ugyanekkora önerővel járult hozzá a munkálatokhoz.  

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus