+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Gulyás József, az első kócsagőr
2021. szeptember 15. szerda 19:36 - Vörs
Gulyás József, az első kócsagőr
Megújult a vörsi temetőben nyugvó első magyar kócsagőr, Gulyás József sírja. A Természetvédelmi Őrök Országos Találkozójának kezdő eseményeként ünnepélyes keretek között leplezték le a sírra készített domborművet, amelyet az önkormányzat és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága közösen újíttatott fel. Egyúttal bemutatták az ükunokája által írt “Kis-Balatoni Krónika” című könyvet is.

“Sírnál vagyunk, de bölcső ez a hely. A hazai természetvédelem bölcsője.” Ezzel a mottóval nyitotta meg a síremlék átadási ceremóniáját Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója. Az eseményen napjaink kócsagőrei, tíz nemzeti park természetvédelmi őrei is részt vettek. A jelen lévő több, mint kettőszáz dolgozó számára az avatóünnepséggel kezdődött meg a Természetvédelmi Őrök Országos Találkozója. "Azóta is, amióta az első kócsagőr munkába állt, a természetvédelmi őrszolgálat valamilyen formában folyamatosan működik Magyarországon. Igaz, azóta sokkal több feladatot látnak el a természetvédelmi örök: legyen az hatósági, rendészeti feladatellátás, monitoring, a különböző területkezelések előkészítése, megvalósítása" - vélekedett Sinka Gábor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájegység vezetője.

A rendezvényen megjelent a domborművet alkotó Munkácsy-díjas szobrászművész, Dienes Attila is. A munkáját segítette, hogy az 1954-ben elhunyt Gulyás Józsefről rendelkezésre állt egy fénykép. "Ezt vettem alapul - igyekezve, hogy tökéletesen visszaadjam az egyéniségét, meg azt a folyamatot, ahogy ő tulajdonképpen gyűjtötte a tojásokat meg járta a Kis-Balaton vidékét" - mondta el a művész.

Gulyás József életének legfontosabb időszakában Vörsön élt. Balczó Bertalan helyettes államtitkár elmondta: a madarak megmentésén túl a kócsagőr munkájának jelentősége más szempontból is vitathatatlan: "Lehet, hogy ezt ő életében még igazán nem konstatálhatta, az ő szerepét ebben, és a jelentőségét annak, amit ő elindított. Egyébként közadakozásból vállalta ezt a hivatást. De ma már ezt egy messzebbi pontból szemlélve, száz év távlatából látjuk, hogy nem kevesebbet, mint a gyakorlati természetvédelmet indították ők útjukra."

Az avatóünnepség koszorúzással fejeződött be. Az alkalomra készült el a “Kis-Balatoni Krónika” című könyv, amely Gulyás József ükunokája, Vass Krisztián másfél éves gyűjtőmunkájának eredménye. A szerző elmondta: a könyvben a magyar természetvédelem főbb stációi olvashatók. Hozzátette: "Ebbe a históriai keretbe helyeztem be az első magyar természetőr munkásságát. Az ő munkájának is köszönhető, hogy az elmúlt évtizedekben a magyar nép számára oly’ fontos és szeretett arisztokratikus fehér madár megmaradhatott, és manapság már négyezer pár található hazánkban."

Gulyás Józsefről és a “Kis-Balatoni Krónika” című könyvről tábla tájékoztat a temető bejáratánál.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A mostani alkalmon beszámoltak az EKF-es pályázatokról, tapasztalatokról, jövőbeni gondolatokról.
 
A füsttel akár 4,5 fokot is tudnak emelni a talajfelszín hőmérsékletén a szakemberek.
 
A keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotás széleskörű társadalmasítás után kapta meg új helyét.
 
Zalakaroson tartotta záró értekezletét a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság.
 
Az egykor nőklubként indult egylet ma is nagyon aktív, számos rendezvényen részt vesznek.
 
10. alkalommal szervezték meg a kismotorfecskendő-szerelő bajnokságot a györöki önkéntes tűzoltók.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár