Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Csengei Ágotát Bánffy-díjjal, Turi Török Tibort Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki
2021. szep. 2. csütörtök | Keszthely
Csengei Ágotát Bánffy-díjjal, Turi Török Tibort Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki
Csengei Ágotát Bánffy-díjjal, míg Turi Török Tibort Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki. A keszthelyi kötődésű díjazottak az államalapítás ünnepe alkalmából vehették át az elismeréseket. Csengei Ágota úgy érzi, hogy a Bánffy-díj az elmúlt húsz év munkájának a megkoronázása. Turi Török Tibor büszke rá, hogy a társadalmi, múzeumi és művészi tevékenységét is elismerték.

„Az ember életének értelmet csak a szolgálat adhat, amivel az emberek ügye felé fordulunk” - Márai Sándor ezen gondolata vezérelte Csengei Ágotát a kultúrában, közművelődésben végzett munkája során. 2012-ben Bessenyei György-díjban részesült a Goldmark Károly Művelődési Központ korábbi igazgatója. Most Bánffy Miklós-díjat kapott kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként a közművelődési szakember. A díjat az államalapítás ünnepe alkalmából vehette át augusztus 27-én.

„Miután ez a legnagyobb miniszteri kitüntetés, ami a közművelődésben adományozható a Bessenyei-díj mellett, ez feltette nekem az i-re a pontot. Ez megkoronázta az én elmúlt húsz évemet, a közművelődési munkámat. Mindenképpen hozzá kell azt tenni, hogy ez nem nekem szól csak ez a díj. Úgy lett volna a jó, hogy én is, mint köpenyes Madonna – ezt tudom, hogy nagyképűen hangzik – de ott lett volna ez a nagyon sok együttműködő partnerem, főleg a munkatársaim és a családtagjaim, akik hozzásegítettek engem ahhoz, hogy ezt a díjat átvehessem” - nyilatkozta a díjazott. 

Csengei Ágota hozzátette, hálás annak a három szakmai civil szervezetnek, akik jelölték az elismerésre. Az állami díj rangját jól jelzi, hogy ötven-hatvan jelöltből, mindössze három személyt választ ki évente a szakmai bizottság. Nincs vége a munkájának, továbbra is közművelődési szakemberként tevékenykedik: könyvet írt, tanít, és tervezi a következő életciklusát, ami természetesen a kultúrával kapcsolatos.

Turi Török Tibor Szent István király ünnepe alkalmából vehette át a Magyar Ezüst Érdemkeresztet Budapesten. A kitüntetésre a Rákóczi Szövetség terjesztette fel.

„Úgy érzem, hogy valahol igazolt az élet. Azzal, hogy nem csak egy vállveregetés meg, hogy ügyesek, jók a szobrok, hanem, hogy társadalmilag, művészileg is elismertek. De emellett a múzeumi tevékenységemet is méltatták. A város irányába tett kulturális tevékenységemet ismerték el. Gyakorlatilag 30 évnek a munkájának a gyümölcse ez az elismerés” - mondta Turi Török Tibor, aki már a ’70-es években gyűjtött néprajzi anyagokat. Huszonöt éve alapította az első múzeumot, a Népviseletes Babamúzeumot. Úgy gondolta, hogy a magyar nép hagyományainak bemutatásával a nemzeti neveléshez is hozzájárulhat.

„Mikor aztán újból elővettem a képzőművészetet –nem grafikát, nem is a festészetet, hanem a térplasztikát- akkor éreztem teljes kielégülést. A másik az, hogy én adós vagyok a nemzetemnek és minden magyar adós a nemzetének, s hogy ilyen hatékony formában tudom én ezt művelni,hát ezt köszönöm meg Istennek” - tette hozzá a díjazott. 

Az elismerést Rétvári Bence, parlamenti államtitkár adta át a Pesti Vigadóban.

Hegedüs Éva/Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2018. nov. 23. péntek 14:37 | Keszthely
A Fórum Színház olyan neves színészekkel érkezett, mint Szerednyey Béla, Magyar Attila és Csonka András.
| 2018. jún. 22. péntek 16:45 | Keszthely
A németországi High School Bigband fellépésével startolt a nyári koncertek sora a Balaton-parton.
| 2016. ápr. 4. hétfő 19:00 | Keszthely
A Filharmónia-sorozat idei utolsó koncertjén a szombathelyi együttest az orosz Alexander Rudin dirigálta.
| 2016. már. 9. szerda 17:44 | Keszthely
A Meseautó című zenés darabbal és egy orvosi előadással fejeződött be az egyhetes rendezvénysorozat.
| 2016. már. 2. szerda 17:50 | Keszthely
Olyan szolgáltatók mutatkoztak be, akiknek kínálata felkelti a vendégek érdeklődését az idei szezonban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Kukkantó
18:24
Savaria Filmfesztivál
18:36
18:38
Hargita TV
19:00
Híradó
19:45
Balasport 2023
20:15
Egy csipetnyi szó
20:49
Göcsej Filmfesztivál
21:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.