+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nép- és világzenei tábort tartottak Vonyarcvashegyen
2021. augusztus 30. hétfő 18:24 - Vonyarcvashegy
Nép- és világzenei tábort tartottak Vonyarcvashegyen
Nép- és világzenei kurzusokra várták az érdeklődőket a II. VonyArts Folkart programon. A háromnapos rendezvényen minden korosztálynak kínáltak lehetőséget a népzenei hangszerek és a néptánc alapjainak elsajátítására. A hiánypótló rendezvény leginkább a fiatal felnőtteknek nyújt tanulási lehetőséget.

Az oktatók és a többéves gyakorlattal rendelkezők is közös zenélésbe kezdtek a kurzusok közötti szünetekben. Két helyszínen zajlott a háromnapos rendezvény, a kurzusok sokasága miatt ugyanis nagy térre volt szükségük a zenészeknek. A vonyarcvashegyi népzenei tábor és világzenei fesztivál kapcsán az érdeklődőknek lehetőségük volt részt venni többek között koboz, bőgő, furulya és hegedű oktatáson is. Kócza Bálint már tíz éve hegedül, a népzene pedig közel áll a szívéhez. Nagykanizsáról érkezett a programra.

„Nagyon jó kezdeményezés szerintem. Főleg itt a Balaton partján nem igazán volt még ilyesmi, amiről így tudomásom van. Nagyon-nagyon családias, aminek én kifejezetten örülök. Nem egy tömegrendezvény, ahol 3000-4000 ember megfordul, úgyhogy lehet ismerkedni az emberekkel. Itt tudnak beszélgetni, illetve muzsika szól majdnem végig, ami csodálatos.”

A VonyArts Folkart programot második alkalommal szervezték meg a településen. Környékbeli zenekarok fejéből pattant ki az ötlet, ami már most nagy népszerűségnek örvend. Hiánypótló a rendezvény, mivel a gyermek és a profi felnőtt korosztály mellett a huszonéveseknek kevés hasonló tábor létezik.

„Szeretnénk egy ilyen proaktív közeget kialakítani, akik együtt akarnak egymástól tanulni népzenét és nem egy ilyen reggel 9-től hajnali 2-ig betáblázott rendes menetrendszerinti tábor. Hanem délelőtt oktatódnak, tömbösítve kapnak magas színvonalú képzést és este tudnak bulizni a zenekarokkal.’ - ismertette Egervári Mátyás szervező.

Az ország minden területéről érkeztek tanulni vágyók Vonyarcvashegyre. Átlagosan 16 és 22 év közöttiek jelentkeztek a háromnapos táborba.

„Itt az egyik fő cél nyilván amellett, hogy szerettünk volna egy művészeti fesztivált, hogy a szezont egy kicsit hosszabbítsuk és csalogassunk ide olyanokat, akik a folkzenét, a világzenét kedvelik.” - osztotta meg Farkas Tibor szervező.

A hangszertanulás mellett a néptánctudásukat is fejleszthették a táborozók. A szervezők esténként táncházzal és koncertekkel színesítették a programot.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A mostani alkalmon beszámoltak az EKF-es pályázatokról, tapasztalatokról, jövőbeni gondolatokról.
 
A füsttel akár 4,5 fokot is tudnak emelni a talajfelszín hőmérsékletén a szakemberek.
 
A keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotás széleskörű társadalmasítás után kapta meg új helyét.
 
Megújult a vörsi temetőben nyugvó első magyar kócsagőr, Gulyás József sírja.
 
Zalakaroson tartotta záró értekezletét a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság.
 
Az egykor nőklubként indult egylet ma is nagyon aktív, számos rendezvényen részt vesznek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár