+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Felavatták Ramassetter Vince szobrát
2021. augusztus 6. péntek 19:08 - Sümeg
Felavatták Ramassetter Vince szobrát
Sümeg város mecénása, felvirágoztatója Ramassetter Vince születésének 215. évfordulóján ünnepélyes keretek között avatták fel a keszthelyi szobrász Turi Török Tibor köztéri alkotását. Az 1848-ban Sümeg mezőváros polgármesterévé választott Ramassetter és felesége Kompanik Zsófia alakját megidéző szobor a helyi városvédő és szépítő egyesület felkérésére készült.

Az év minden napján dolgozik kis műhelyében Turi Török Tibor. Az ismert keszthelyi szobrász számos településen ott hagyta már névjegyét munkáival. Sümeg városában már hét alkotása található meg a köztereken. Július 30-n avatták fel legújabb szobrát, amelyet a Sümegi Városvédő és Szépítő Egyesület felkérésére készített. Ramassetter Vincét és feleségét ábrázoló művet ünnepélyes keretek között avatták fel.

"Ramassetter németalföldi valaki volt és a felesége Árva megyéből, felvidékről származik. Ők odaköltöztek és nagy gazdasági és diplomata vénákkal rendelkezve komoly ipart teremtettek. Felvirágoztatták a várost. A bortermelést - a Badacsonyt és Somlyót- mondhatni ők tették világhírűvé akkoriban. Húsz komoly nagy borpincéjük volt gazdasággal, ládagyár volt, kádárüzem volt. Papírgyár volt, amit ő alapított."- mondta el Turi Török Tibor.

Sümeg város mecénására, egykori polgármesterére annak munkásságára az ünnepségen Bokkon Gyula emlékezett. Felidézve Ramassetter Vince feleségének tevékenységét is, aki a közegészségügyért és az oktatásért végzett kiemelkedő munkát. Az avatón közös imádság után áldották meg Turi Török Tibor által elkészült szobrot. A keszthelyi szobrász megköszönve a felkérést, beszélt a műről, amit három hónap alatt készített el.

"Igyekeztem nem a város Széchenyijét, hanem a Vince bácsiját és a Zsófi nénijét megformázni. Láttam több megformázását. Én azt láttam, hogy a múlt század derekán készült köztéri alkotások. Ott a reformkori átlag arcot vett mintául a művész. Az akkori divat hullám szerint ment a dolog. Kossuth féle tokaszakáll, Eötvös, Irinyi féle divatarc. Hát ő nem volt szép ember. Igyekeztem mosolygóssá tenni."- mondta a szobrász.

Turi Török Tibor 60 cm magas és 60 cm széles két részes alkotása egy szoborparkban őrzi a Ramassetter házaspár méltóságát és nagyságát.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak.
 
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
 
Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeit mutatja be egy nemrég megjelent kiadvány.
 
Belügyminisztériumi támogatásból és az önkormányzat önerejéből korszerűsítették az utcát.
 
A városvezetés szándéka, hogy minél több közösségi teret, játszóteret újítson fel, vagy építsen
 
A Híradó Plusz vendége: Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár