Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Nyíregyházára kerülnek Túri Török Tibor szobrai
2021. ápr. 21. szerda | Keszthely
Nyíregyházára kerülnek Túri Török Tibor szobrai
Több felkérésnek tett eleget Túri Török Tibor, amikor elvállalta Nyíregyháza ikonikus alakjainak megformálását. Szinte egy időben kapott két felkérést hazánk hetedik legnagyobb városából. A Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség 2020-ban elhunyt, Sípos Kund Kötöny nyugalmazott esperesnek mellszobrát és a város híres kosárlabdázójának, a 48 éves korában elhunyt Sitku Ernő emlékszobrát készítette el. Az alkotásokat tegnap adta át a keszthelyi szobrász.

Túri Török Tibor műhelyében szemlélték a napokban az alkotásokat a Nyíregyházáról érkezett vendégek. Az asztalon több elkészült szobor látható. Mindegyik Szabolcs-Szatmár Bereg megye székhelyére kerül. Az aprólékosan kidolgozott mellszobor a 2020.áprilisában elhunyt nyugalmazott református esperest Sípos Kund Kötönyt ábrázolja, aki Nyíregyházán végzett szolgálati ideje alatt általános iskola, idősek otthona, bölcsőde alapítását vezette az egyházközségben és aktívan részt vett a város közéletében is. A róla készült alkotásáért özvegye utazott Keszthelyre, aki meghatottsággal így nyilatkozott.

"Ez nem az én ötletem. Szerintem még az ő ötlete sem lett volna, mert ő egy nagyon szerény ember volt. A maga keménységével, kálvinista nyakával, nagy magyarságával, nagy reformátusságával. Ő egy nagyon határozott, kemény ember volt. Rengeteget dolgozott és el is várta, hogy dolgozzunk is mellette. Az egyik nagyon kedves ismerős – akit egyházon keresztül ismert meg és nagy tisztelője Tóth Zoli – az ő barátja Túri Török Tibor. Az ő ötlete volt és ő kérte meg a művész urat, hogy csináljon már az esperes úrról egy szobrot."- mondta Sípos Kund Kötönyné.

Az esperes halálának egy éves évfordulójára készült mellszobor végső helye később kerül kijelölésre. Egyelőre nyíregyházi otthonába kerül elhelyezésre - mondta az özvegy. A keszthelyi szobrász féldomborműve a nyíregyházi 149-szeres válogatott kosárlabdázóról, az egy éve 48 éves korában elhunyt Sitku Ernőről készült. Arról a sportolóról, akit beválasztották a Magyar Kosárlabdázás 100 halhatatlan játékosa közé. Túri Török Tibor munkáját a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője video üzenetben köszönte meg.

"Ezúton szeretnék köszönetet mondani a munkájáért. Méltó helyet szeretnénk találni ennek a domborműnek és a terveink között szerepel,hogy rövidesen emlékhelyet állítsunk a Continental Aréna zöld övezetében, parkjában. Az átadásra természetesen művész urat is szeretnénk meghívni."- mondta Kőhalmi Richárd.

A keszthelyi szobrászt régi élmények is fűzik Nyíregyházához. Már tavaly is elkerült egy műve a 120 ezres városba. Szívesen tett eleget az új  felkéréseknek is.

"Én ott végeztem a főiskolát,ez életemnek a csillagszórós korszaka ott zajlott le. Diákéletem nagyszerű volt és megmaradt a kapcsolat a korábbi főiskolás társakkal, és most jött kb. jó fél év előtt, a gondolat –a Tóth Zoli barátom hozta az ötletet, hogy készítsük el, volt egy disco-s, nagyon szerette a város és ő a könnyűzenét tudományosan is feldolgozta. Járt Angliában és kutatott a beat,a rockzene irányába. Most ez a valaki fiatalon meghalt, középkorúan meghalt, Shulz Farkas Tibor, és neki készítettem el a domborművét."- adott tájékoztatást az alkotó.

Túri Török Tibor a két nagy mű mellé ajándékot is készített. Megformázta a nyíregyházi tanárlegenda, Tatos István portréját is.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

| 2022. jún. 6. hétfő 17:24 | Keszthely
A díjakkal azokat ismerik el, akik eredményeikkel és munkájukkal öregbítették Keszthely hírnevét.
| 2021. jún. 7. hétfő 10:47 | Keszthely
10 kategóriában díjazták a város legjobb sportembereit a Város Napi ünnepségen.
| 2017. júl. 13. csütörtök 11:41 | Keszthely
Több zala megyei, azon belül keszthelyi sportoló kapott országos elismerést az elmúlt hónapban.
| 2015. okt. 20. kedd 09:55 | Keszthely
Kuti Géza nyugdíjba vonulása alkalmából tartottak hálaadó istentiszteletet Keszthelyen.
| 2023. okt. 10. kedd 16:21 | Keszthely
A “Művészek Szabad Alkotóközössége” táborában született alkotásokat állították ki a Balatoni Műzeumban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
06:00
Szignatúra
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.