Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Színes / Domborművet kapott a legendás zalai honvédőrnagy
2021. máj. 26. szerda | Szentpéterúr
Domborművet kapott a legendás zalai honvédőrnagy
Pallini Inkey Kázmér legendás zalai honvédőrnagyot és feleségét ábrázoló domborművet avattak szombaton Szentpéterúron. Turi Török Tibor készítette és ajánlotta fel a településnek az alkotást, melyet Szálinger István írásai inspiráltak. A faluból származó helytörténész három kötetben írta meg a hős parancsnok és osztrák feleségének szerelmi történetét.

Pallini Inkey Kázmér a 47. zalai honvéd zászlóalj parancsnoka volt. 43 szentpéterúri harcolt kötelékében, akikkel az elsők közt tűzték ki a magyar lobogót Buda várának 1849-es visszavételekor. A kapornaki járás egykori szolgabírójáról és világszép osztrák feleségéről Szálinger István helytörténész írt három kötetet. Ezek inspirálták a szobor elkészítésére Turi Török Tibort. A keszthelyi szépmíves Than Mór festménye alapján formálta meg Inkey Kázmér képmását, feleségét, Berchtold Eleonóra grófnőt pedig saját elképzelése szerint jelenítette meg.

„Én szívesen hozzáláttam, mert végül is a magyar tudatnak az erősítése, az ifjúságnak a hon iránti viselkedését egy kicsit azért vissza kéne formálni a mi világunkba, akkor, amikor minket még magyarságra neveltek. Sajnos ez megfordult az utóbbi harminc évben. Gondoltam, hogy ezzel a szoborral is adok itt a hazának, adok a településnek, adok az őrnagy kultuszának” - nyilatkozta Turi Török Tibor.

Szálinger István Szentpéterúrról származik, mindig is érdekelte a település története. Gyerekkorában hallott először Inkey Kázmérról és jóságos feleségéről. Az ünnepségen a szerző elmondta, a járványt kihasználva kezdett kutatni és történelemtanár felesége segítségével írta meg a falujának történetét, szokásait, néprajzát is tartalmazó háromrészes kötetet. 

„Tulajdonképpen ez a három könyv nem más, mint egy szerelmi történet, egy nagyon szép szerelmi történet, ami a katonaságnál zajlott. Ez attól egyedülálló inkább, ez nem is annyira az Inkeyről szól – róla is, mert ő volt a hős – viszont osztrák felesége volt neki, nagyon fiatal, 16 éves korába került ide és nagyon gyorsan megtanult magyarul, magyarosan öltözködött, magyarosan viselkedett” - mondta el a dombormű avatásán Szálinger István.   

A legendás zalai honvédőrnagy és felesége a Szentpéterúrhoz közeli bánfai birtokukon éltek és gazdálkodtak. Az itteni templomba járó, sokat jótékonykodó pár nagy tiszteletnek örvendett – mondta el a település polgármestere. Lakatos István hozzátette, az elmúlt időszakban nem volt ilyen esemény Szentpéterúron. Ezzel a szoborral is szeretnék megismertetni a helyiekkel a saját történelmüket. 

Lakatos István polgármester: „Eddig is megvolt a történelem, csak nem ismertük, nem ismertük így. Szálinger István, aki szentpéterúri lakos volt, ő kezdeményezte, hogy könyvet ír, megkeresett bennünket, mi partnerek voltunk, mindenbe támogattuk, segítettük és közben jött a Turi Török Tibor, aki a szobrot, domborművet felajánlotta és ez nekünk nagyon nagy szó volt és mellé álltunk, partnerek voltunk, kiegészítettük egymást.” 

A művelődési ház falán elhelyezett dombormű mellett további alkotásokat is szeretne készíttetni a településvezetés a felajánló Turi Török Tiborral. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2024. jan. 30. kedd 16:14 | Szentpéterúr
Kolbásztöltő fesztivált rendeztek Szentpéterúron.
| 2024. feb. 5. hétfő 15:04 | Keszthely
A Magyar Kultúra Lovagja címet vehette át Turi Török Tibor.
| 2021. szep. 2. csütörtök 14:52 | Keszthely
A keszthelyi kötődésű díjazottak az államalapítás ünnepe alkalmából vehették át az elismeréseket.
| 2021. aug. 6. péntek 19:08 | Sümeg
Felavatták Turi Török Tibor legújabb alkotását Sümegen.
| 2021. júl. 2. péntek 19:06 | Keszthely
2021. évben kilenc fő vehette át a Podmaniczky-díjat, köztük Turi Török Tibor.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
MMA film
08:37
Hargita TV
08:57
Savaria Filmfesztivál
09:00
09:30
Savaria Filmfesztivál
10:00
Híradó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.