+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Viseljük a mentőmellényt, az életünket mentheti meg!
2021. július 30. péntek 18:16 - Keszthely
Viseljük a mentőmellényt, az életünket mentheti meg!
A mentőmellény életet menthet, erre hívják fel a figyelmet a szakemberek. Idén már 13-an fulladtak bele a Balatonba, a legtöbb esetben segíthetett volna, ha viselik a mentőmellényt. A vízimentők egy online kérdőívben mérik fel, hogy vajon miért hagyják figyelmen kívül a vízben lévők ezt a fontos eszközt.

Mentőmellényt kap ez a kisfiú, csak ezzel mehet be a víziparkba. A mentőeszköz fontosságát már neki is megtanították.

„Hogy nehogy valaki megsebesüljön hogy eltörje valamijét” - mondta el Gruman Benett Krisztofer.

Emellett természetesen azért is fontos, mert bárki bármikor rosszul lehet a vízben, a mellény pedig életet menthet. A park üzemeltetői minden méretben tartanak mellényeket, hogy a viselete mindenkinek kényelmes legyen.

Naponta körülbelül 80-an mennek végig a pályán. Az élménypark üzemeltetői örülnek neki, hogy a játéktéren kötelező a mellény viselése. Sokan próbálnak ellenállni különféle indokokkal annak, hogy felvegyék a segédeszközt. Ilyen például, hogy jól úsznak, illetve az is, hogy kényelmetlen számukra ennek a viselése.

„Ezerből egy esetben mindig előfordul, hogy elveszti az eszméletét, elájul, bármi történhet vele, beveri a fejét, kagylóba lép, bepánikol. És pont ezekre az esetekre szeretnénk őket is felkészíteni és ezt nekik is mindig elmondjuk, hogy a mentőmellény az nem egy olyan dolog, amitől félni kéne, vagy hogy gáz, hogy ciki, hanem azért, hogy mindenki, aki hozzájuk tartozik, aki a partról nézi őket vagy saját maguk is, hogy biztonságban érezzék magukat és hogy ez az egészségükért felel.”  - osztotta meg Forgács Máté üzemeltető.

Különböző mentőmellények léteznek, mondta el Rácz Ferenc vízimentő. Elmondta, a gyermek mellények mellett természetesen felnőtt, sport vagy felfújható is van. Ezeket a vízijárművökön kötelező tartani, a viselésük azonban nem mindenesetben az. A szakemberek tapasztalata az, hogy az emberek nem szívesen veszik fel a mentőmellényeket. A vízimentők most egy online kérdőívben mérik fel ennek az okát. Bár még nem vonhatnak le következtetéseket, eddigi tapasztalatuk az, hogy sokan szégyellik ezt a mentőeszközt.

„Nagyon fontos hordani a mentőmellényt, mert ez egy olyan segítség, ami azonnal, abban a pillanatban ott van velünk, hogyha valamilyen bajba kerülünk bármilyen okból is. Mert hogyha bajba kerülünk, akkor a segítségnek idő kell, mire megérkezik. Lehet ez vízimentő, ismerős barát, hogyha nincs karnyújtásnyi távolságra, akkor bizony idő kell, amíg megérkezik. És ezt az időt átvészelendő tökéletes eszköz a mentőmellény.”

A vízimentők azt tanácsolják, hogy vízbe menetel előtt mindenki figyelje a jelzéseket. Keszthelyen több tábla mutatja a strandra jellemző mederrajzot, így mindenki fel tudja mérni, hogy biztonságos-e számára a terület. A strandhatároló bóják is jelzésértékűek, ezeken kívül ugyanis már a nyílt vízi szabályok lépnek érvénybe. A vízimentők azt ajánlják, ne csak a vízijárműveken legyen a mentőmellény, vegyük is fel azokat. Kiemelték, akinek nincs megfelelő vízbiztonsága, az mindenképpen viseljen mentőmellényt. A kinézetünknél fontosabb az életünk.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A mostani alkalmon beszámoltak az EKF-es pályázatokról, tapasztalatokról, jövőbeni gondolatokról.
 
A füsttel akár 4,5 fokot is tudnak emelni a talajfelszín hőmérsékletén a szakemberek.
 
A keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotás széleskörű társadalmasítás után kapta meg új helyét.
 
Megújult a vörsi temetőben nyugvó első magyar kócsagőr, Gulyás József sírja.
 
Zalakaroson tartotta záró értekezletét a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság.
 
Az egykor nőklubként indult egylet ma is nagyon aktív, számos rendezvényen részt vesznek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár