+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A kutyáké volt a főszerep Balatonszentgyörgyön
2021. július 28. szerda 18:07 - Balatonszentgyörgy
A kutyáké volt a főszerep Balatonszentgyörgyön
Ismét kutyák lepték el a Csillagvár Múzeum udvarát Balatonszentgyörgyön. A hagyományos kutyás napon fajta- és ügyességi bemutatókkal is várták a közönséget. Jó tanácsokkal is ellátták a gazdikat és azokat, akik most tervezik, hogy négylábú kedvenccel bővítik a családot.

A kilenc magyar kutyafajta főbb jellemzőit  ismerhették meg a látogatók a balatonszentgyörgyi Kutyás napon. Bemutatkoztak többek között a komondorok, kuvaszok, mudik, és a pulik is, amiket a közönség közelről is megcsodálhatott. A Jack Daniels névre hallgató fehér puli nyolcéves. Gazdája testvérének volt korábban pulikeverék kutyája, általa szeretett bele a fajtába.

„Nekem nagyon tetszett a hosszú szőre miatt, meg hát gyönyörű. Kertes házban lakunk, tehát csak odavaló, máshová nem. Nagyon nagy a mozgásigénye. A szőrét azt kéthavonta kell föltépni, hogy ilyen szép zsinóros legyen.” - mondta el Perákné Varga Klára.

Vadászati bemutatónak is szemtanúi lehettek a látogatók. A vadászkutyáknak tudniuk kell, hogy kell megfogni a zsákmányt, valamint azt is, hogy nem rakják le azt a gazda elé, kézbe kell adniuk. Emellett az sem mindegy, hogyha két zsákmány van a területén, akkor melyiket hozza el. A bemutatót levezénylő Pomázi Ágoston elmondta, a nagyfokú engedelmesség elengedhetetlen egy jó vadászkutyánál. Nagyon sokat tud ugyanis segíteni az eb például a vadgazdálkodásban is.

„A vadgazdálkodás gazdálkodás. Benne van a nevében, hogy gazdálkodás. Lehet jól gazdálkodni, meg lehet rosszul gazdálkodni. Ha kutyát is alkalmazunk, akkor biztos, hogy jobban gazdálkodunk, mint az, aki kutyát nem alkalmaz. Aki nem vadászott még kutyával, annak fogalma nincs, hogy milyen veszteség éri. Élményben. Mert amikor látom, hogy a kutya azt figyeli, hogy én mit csinálok, hogy lövöm, várja a parancsot, megy, végrehajtja. Tulajdonképpen a vadászkutya munkájában a szépség az az, hogy kap egy parancsot és utána önállóan dönti el, hogy hogy oldja meg a feladatot.”  

A közönség tanácsot kapott arról is, hogyan tudják otthon a kutyát mentálisan is  lefárasztani. Erre ugyanúgy szükségük van az ebeknek, mint, hogy fizikailag elfáradjanak.

„Azért fontos a kutyának a mentális lefárasztása, mert ha csak fizikailag van lefáradva, azt ugye gyorsan kipiheni. De ugye szüksége van arra, hogy kapjon interakciókat, feladatokat. Egy az, hogy ez a gazdival való kapcsolatot is erősíti, valamint ugye harmonikusabb lesz a kapcsolat és az együttélés, hogyha folyamatosan együtt csinálnak dolgot.” - osztotta meg Nagy Izabella kutyakiképző.

A Kutyás Napnak évek óta hagyománya van a Csillagvár Múzeum udvarán. A szervezők azt szeretnék, hogy minél többen megismerkedjenek a kutyatartás szépségeivel.

„A célunk megszólítani a kutyás közösséget. Ez az egyik és legfontosabb célunk. A másik az, hogy bemutassuk azt a mai kor embereinek is, hogy gyakorlatilag mire használjuk a kutyát. Nagyon sok irányvonalat próbálunk megszólítani. Mindenképpen felhívjuk a figyelmet a hagyományainkra.” - emelte ki Országh Béla várkapitány.

Az eseményen a gazdiknak  lehetőségük volt beszélgetni, tapasztalatot cserélni egymással, valamint tanácsokat is fogadhattak az előadóktól.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Hatodszor lendült fel a rajtzászló a koraszülött futáson.
 
Kárpátaljai szobrász támogatására rendeztek jótékonysági délutánt.
 
A Híradó Plusz vendége Krasznai Tamásné igazgató.
 
Ezüstérmes lett Olaj Tamás, a Keszthelyi VSE sportolója.
 
Vidám, humoros előadásokkal érkeztek Várvölgyre az amatőr színjátszók.
 
Zöldünnepet tartottak az Erzsébet-ligetben.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár