+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 19 porta 28 programot kínál a Nyitott Porták Éjszakáin
2021. július 22. csütörtök 17:59 - Zalaszentgrót
19 porta 28 programot kínál a Nyitott Porták Éjszakáin
19 portán összesen 28 program várja két hétvégén is az érdeklődőket a Nyitott Porták Éjszakái rendezvényen Zalacsánytól Kisgörbőig. A program célja, hogy az érdeklődők betekintést nyerhessenek a hagyományos gazdálkodásba, a kézműves termékek elkészítésébe. Gasztronómiai, tudásátadó és aktív bemutatók is lesznek, valamint koncerttel is várják a családokat, baráti társaságokat az eseményekre.

Hagyományos ízek, gyümölcskészítmények vagy például gyógynövények is találhatóak a 27 tagú hálózat portáin. A Nyitott Porták 2019-ben indult el azzal a céllal, hogy kisebb létszámú csoportok számára bensőséges programokat kínáljon, hogy az érdeklődők betekintést nyerjenek a gazdálkodásba.  A Nyitott Porták Éjszakáin a Tóth Pincészetnél zenés borkóstolóval várják a vendégeket. A gazda azonban nem csak szőlővel, állattartással és gyümölcstermesztéssel is foglalkozik. Véleménye szerint sokat jelent, hogy a Nyitott Porták tagja.

„A Nyitott Porta nagyon sokat segít nekünk. Mi a Porta-tagok egymást is reklámozzuk. Hozzám nagyon sok messziről jött ember úgy érkezik, hogy valamelyik Porta-tagunk ajánlotta, vagy a Nyitott Portáknak a honlapján látta ezt.” - mondta el Tóth János.

Idén 19 portán, összesen 28 program várja az érdeklődőket, hangzott el a csütörtöki sajtótájékoztatón. Fatér Balázs István, a Nyitott Porták alapító tagja a tartósítószer-mentes világba vezeti be a vendégeket.

„30-32 emberből 1, maximum 2 tudja azt, hogy hogy lehet ezt megoldani. Félnek attól, hogy amikor a befőzés megy, hogy megromlik a termék. Nálunk mi saját magunk gyártjuk ugye a termékeinket pontosan ugyanezekkel a módszerekkel és ezt otthoni háztartási körülmények között is meg lehet oldani.”

A hagyományos zalai süteménnyel, a cukorperec készítésével is megismerkedhetnek a látogatók az eseményen. Csiszár Tiborné Zsuzsa célja a hagyományőrzés.

„Jóformán senki nem csinálja. Otthon esetleg valaki még nagyon-nagyon nagymama vagy dédimama egyet-kettőt süt a családnak, de így hivatásszerűen senki nem készíti. Egyedül vagyok az egész országban. És szeretném, hogy minél többen lennénk.”

A gasztronómián kívül koncertekkel és számos más programmal is készülnek július utolsó és augusztus első hétvégéjén. Erről Szabó Tibor program koordinátor számolt be.

„Vannak aktívabb jellegű programok, dűlőtúra vagy éppen egy pónilovaglás a legkisebbeknek, hagyományos tevékenységek bemutatása, nemezeléstől elkezdve rendkívül sok érdekes program van.”

A programok védettségi igazolvány nélkül látogathatóak, ám előzetes regisztrációhoz kötöttek. Az információk és elérhetőségek a Nyitott Porták közösségi oldalán és honlapján tekinthetőek meg.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Véget ért az olimpia Major Veronika számára, a keszthelyi sportlövő a 35. helyen végzett sportpisztolyban
 
Immáron negyedik alkalommal vehetnek részt középiskolások a nyolc napos ingyenes táborban.
 
Idén már 13-an fulladtak bele a Balatonba, a legtöbb esetben segíthetett volna, ha viselik a mellényt.
 
A felsőoktatási képzésben megkezdődött a pótfelvételik időszaka, így a keszthelyi Georgikon Karon is.
 
Lovasprogramokkal, argentin tangó show-val, színházi előadással és koncertekkel is készülnek a szervezők.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár