+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Civil akarat a Balaton jövőjéért
2021. július 22. csütörtök 16:28 - Gyenesdiás
Civil akarat a Balaton jövőjéért
A civil akaratnak is nagy szerepe van a Balaton védelmében – derült ki a Balatoni Civil Szervezetek Közösségének jubileumi rendezvényén. A szervezet Gyenesdiáson ünnepelte húszéves fennállását. A civilek célja, hogy védjék a Balaton vízminőségét, támogassák a kultúrát és választ adjanak a klímaváltozás okozta problémákra.

A Balaton vízminőségének védelmét, az ökoturizmus népszerűsítését és a kultúra támogatását is célul tűzte ki alakulásakor a Balatoni Civil Szervezetek Közössége. A tagok nem akarják ölbe tett kézzel végignézni, hogy a régió tovább veszítsen pozíciójából, hanem maguk is szeretnének hozzájárulni a tó környékének felemelkedéséhez. Az alapításkor 22 tagot számláló társaságot Lukács Károly természettudományi kutató, néprajztudós gondolatai vezérelték, miszerint „a Balatont a Balatonért csak a Balaton-partjáról lehet igazán jól igazgatni.”

Gál Lajos, a Balatoni Civil Szervezetek Közösségének elnökségi tagja:  „Ezért civil módon is érvényesítenünk kell mindazokat az érdekeinket, amelyek megmutatják azt, hogy ha valami fontos, értékes, vagy valami nem tetszik és ha a civil akarat, a társadalmasítás akarta ezt bátran hozza magával, hogy kiállunk a Balaton ügye mellett – mind a vízparti területek, mind a víz védelme mellett – akkor azt hiszem, hogy a Balaton hosszú távon meg fog tudni maradni.”

A szervezet 2004-ben csatlakozott a Living Lakes, magyarul az Élő tavak hálózatához. A nemzetközi vízvédelmi program keretében a világ számos pontján szerezhettek ismereteket arról, hogyan óvhatnák és tehetnék még jobbá a Balatont. 

Sitku Erzsébet, a Balatoni Civil Szervezetek Közösségének elnöke „Látjuk azért, hogy például milyen jó gyakorlatok vannak akár Kanadában, akár Indonéziában – jó gyakorlatok, rossz gyakorlatok, milyen hatások vannak, tehát egymást segítjük, tanulunk. Ez egy nagyon jelentős civil szerveződés.”   

A szervezet elismertségét mutatja, hogy számos döntés-előkészítésben kérik ki véleményüket – mondta el a közösség elnöke a gyenesdiási jubileumi ünnepségükön. Jelenleg a vízminőség megőrzése a legfőbb feladatuk. 

„Szoktunk állást foglalni építkezéseknél, vagy nádirtással kapcsolatban, ezt nem azért tesszük, mert kötözködni akarunk, hanem azért, mert ahhoz, hogy hosszú távon a Balatonnak jó vízminősége legyen, meg kell őrizni a természetességét, tehát ha ezt a természetességet megvonjuk tőle, akkor egy idő után le fog romlani a vízminőség és azt meg úgy gondolom, senki sem szeretné” - tette hozzá a közösség elnöke.    

A szervezet aktuális célkitűzései közt szerepel, hogy a pandémia miatt legyengült civil mozgalmakat újraélesszék. Fontos feladat még a fiatalítás és a klímaváltozás kihívásaira való felkészülés.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Véget ért az olimpia Major Veronika számára, a keszthelyi sportlövő a 35. helyen végzett sportpisztolyban
 
Immáron negyedik alkalommal vehetnek részt középiskolások a nyolc napos ingyenes táborban.
 
Idén már 13-an fulladtak bele a Balatonba, a legtöbb esetben segíthetett volna, ha viselik a mellényt.
 
A felsőoktatási képzésben megkezdődött a pótfelvételik időszaka, így a keszthelyi Georgikon Karon is.
 
Lovasprogramokkal, argentin tangó show-val, színházi előadással és koncertekkel is készülnek a szervezők.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár