+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az ikonfestészet több, mint egyszerű műalkotás
2021. július 16. péntek 16:55 - Gyenesdiás
Az ikonfestészet több, mint egyszerű műalkotás
Lelki és fizikai, valamint világi és szakrális feltöltődést jelent az ikonfestészet. Erről szól az egyhetes tábor, amit évek óta megrendeznek Gyenesdiáson a Szent József Otthonban. A programon a résztvevők elsajátíthatják az ikonfestészet alapjait, közösen imádkoznak és segítik is egymást. Az elkészült művekből kiállítás is nyílt.

Jézus, Szűz Mária és a különböző angyalok képeit is elkészíthetik az ikonfestő tábor résztvevői. Nem csak a környékről, az ország másik végéből is érkeztek az egyhetes lelki kikapcsolódásra. Bodrogi Éva édesanyjával Miskolcról utazott el Gyenesdiásra. Második alkalommal vesznek részt a táborban.

„Én a Szent Mihály arkangyal mellett dönthettem. Azt mondanám inkább az ikon választott engem, nem én az ikont. Többek között esztétikai szempontból, nagyon megfogott a lágy arca meg a szép szárnya is. Majd az idő során kiderül, hogy miért ő választott engem.”  

Idősebbek és fiatalabbak egyaránt szívesen próbálják ki az ikonfestészetet, sőt, családok számára is érdekes programnak bizonyult a lehetőség. Majdnem 10 éve gyűlnek össze a táborozók a Szent József Otthonban Gyenesdiáson. A kolostor miliője is plusz lelki feltöltődést biztosít a résztvevőknek. Az érdeklődők száma folyamatosan növekszik.

„Vannak többen, akik már visszajárnak. Ismerjük egymást, jó kis közösség alakul ki. Örülünk egymásnak, egymás munkájának. Vannak új tagok is, és reméljük, hogy ugyanígy maradunk továbbra is.” - ismerette Erzsébet nővér.

A tábor vezetője Zolcsák Miklós görög katolikus pap. Több mint 30 éve foglalkozik ikonfestészettel. Az egy hétnek mindig megvan a tematikája az imádságban, az elmélkedésben és a technikai munkálatokban is. Az idei év tematikája Urunk színváltozásainak ünnepe volt.

„Az ikon, az nem csak egy képzőművészeti alkotás, hanem egy szakrális műalkotás. A szakrális műalkotás azt jelenti, hogy a szakralitás vagyis a szentségi mivolt megvan a szakmai mellett. Ezért minden ikon, az képbe festett imádság.”

Az alkotások szentelés által válnak ikonná. A műveket a gyenesdiási községházán nyílt kiállításon tekintheti meg a közönség.

Lendvai Bianka - Keszthelyi Tv

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Véget ért az olimpia Major Veronika számára, a keszthelyi sportlövő a 35. helyen végzett sportpisztolyban
 
Immáron negyedik alkalommal vehetnek részt középiskolások a nyolc napos ingyenes táborban.
 
Idén már 13-an fulladtak bele a Balatonba, a legtöbb esetben segíthetett volna, ha viselik a mellényt.
 
A felsőoktatási képzésben megkezdődött a pótfelvételik időszaka, így a keszthelyi Georgikon Karon is.
 
Lovasprogramokkal, argentin tangó show-val, színházi előadással és koncertekkel is készülnek a szervezők.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár