+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ép és értelmi sérült fiatalok alkottak közösen
2021. június 24. csütörtök 14:15 - Keszthely
Ép és értelmi sérült fiatalok alkottak közösen
Hit – lift vagy lépcső? – ezen alapgondolat mentén alkottak a Lámpás ’92 Alapítvány értelmi fogyatékkal élő képzőművészei és a Ranolder iskola diákjai Keszthelyen. Az alapítvány és a város együttműködésében létrejövő esemény célja az érzékenyítés és a társadalmi felelősségvállalás. Az alkotóműhely a nyitó eseménye annak a programsorozatnak, amelynek keretében workshopokat, kiállításokat és egy fesztivált is szerveznek.

Közös ecsetvonásokkal vette kezdetét a képzőművészeti alkotótábor a Kármelita Bazilika belső kertjében. A Lámpás ’92 Alapítvány 30 éve foglalkozik értelmi sérültekkel, munkájuk során kiemelt figyelmet fordítanak a tehetségkutatásra. Ennek érdekében indították el kortárs képzőművészeti programjukat. Az idei alkotótábor ünnepélyes megnyitójának Keszthely adott otthont. Az eseményen részt vett Dr. Udvardy György veszprémi érsek, aki elmondta, a legnagyobb élményünk, hogy időről időre rádöbbenünk saját létezésünkre. Hozzátette, ez a felismerés az, ami elvezet az istenhithez.

„Ezt a hitet éljük meg, és ezzel a hittel nyúl bárki is, akinek tehetsége van a művészeti eszközökhöz, ahol nem mást akar tenni, mint saját maga istenképmásiságát kifejezni, és nem mást, mint az Istent dicsérni, dicsőíteni. Számomra ez az alkotótábor vagy alkotó alkalom ezt a hármast emeli ki, és nagyon nagy szükségünk van arra, hogy a szép olyan távlatot nyisson mindannyiunk számára, mi nem csak holnapra szól, nem csak holnaputánra, nem csak valamilyen nehéz időszak végére irányul, hanem örök távlatot nyit.” - emelte ki a veszprémi érsek.

A képzőművészeti alkotóműhely témája idén a hit volt. A foglalkozást Pető Hunor, Munkácsy-díjas képzőművész vezette. A művek elkészítése során azt kérte a résztvevőktől, hogy fogalmazzák meg hitgyakorlásuk legbensőségesebb helyszínét és töltsék azt meg tartalommal. A keszthelyi táborban részt vettek a Ranolder iskola diákjai is, így épek és értelmileg sérültek közösen alkothattak. Rendkívül fontos ez az alapítvány számára, hiszen 30 évvel ezelőtt célul tűzték ki a szemléletformálást és az érzékenyítést.

„Az alapítványunk 3 évtizedes működése során mindig kiemelt hangsúlyt fektettünk az érzékenyítésre, a társadalmi felelősségvállalás fontosságára. Arra gondolunk, hogy minél koraibb életszakaszban meg tudjuk mutatni és megismertetni ezeknek a különleges embereknek a tehetségét és lehetőségeit. Hogyha erre nyitott és befogadó egy intézmény, mint a Ranolder iskola, azt szívből köszönjük, és ezért hívtuk őket közös műhelymunkára. Olyan maradandó élményeket fog okozni, melyet majd a szeptember 5-i kiállítás megnyitón remélem újra együtt fogunk itt köszönteni.” - tájékoztatott Varga Zoltán, a Lámpás '92 Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Lámpás Alapítvány keszthelyi alkotóműhelyének gondolata tavaly ősszel merült fel. A képzőművészek az önkormányzat meghívására érkeztek a városba, a Kis Szent Teréz Plébánia pedig örömmel biztosította a helyszínt. A megnyitón Nagy Bálint, Keszthely polgármestere kifejtette, az esemény nagy öröm a város számára, amely mindig nagy hangsúlyt fektetett a kultúrára, a művészetekre és az örökségvédelemre. Hozzátette, ez az alkotóműhely is hozzájárul ahhoz a tervhez, amely szerint Keszthely térségi kulturális központtá válna a jövőben.

„A mai vagy ma induló tábornak a témája,a mi a hit, az megint egy olyan fontos kérdés, ami azt gondolom, hogy a mai világunkban, amikor a valódi értékek, amiről oly sokat beszélünk, egyre inkább felértékelődnek és egyre fontosabbak, nagyon jó, ha meg tudnak testesülni konkrétan például egy ilyen alkotóműhely, alkotótábor keretein belül is. Tényleg azt gondolom, hogy egy olyan helyszín, mint ahol ma is vagyunk, illetve olyan emberekkel, ennyi jó szándékú, támogató emberrel, azt gondolom, hogy csak egy jó és jól sikerülő tábor lehet itt a következő néhány napban.” - mondta Keszthely polgármestere.

A Lámpás Alapítvány a Festetics-kastély parkjába is szervezett programot. Itt mutatkozott be a Helene ékszerkollekció, amelyet Festetics Ilona ihletett. Az ékszerek központi motívuma a kála, az értelmi fogyatékkal élő alkotó a nyaklánc és karkötő mellé egy olyan fiolát is készített, amelybe igazi virágszirmokat rejtett el. A bemutatón résztvevők feladatot is kaptak, kipróbálhatták a kötélverést. A sodrott kötelet az ékszerek elkészítéséhez használják, de önállóan, akár karkötőként is megállja a helyét.

Regman Karola - Keszthelyi TV    

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Három napon át kóstolhattak ropogósra sült halakat a rendezvényre látogatók.
 
A Nemzeti Kör kezdeményezésére szerveztek sétát, ahol tisztelegtek a családtagok előtt.
 
Az ország több pontjáról és külföldről is érkeztek háromkerekű motorosok Keszthelyre.
 
Idén nyáron is megerősített szolgálattal tartják fenn a közbiztonságot a balatoni településeken.
 
A húsz éve történt zarándokok tragédiájára emlékeztek.
 
50 fiatal segíti a rendőrség munkáját Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár