+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szakemberek a digitális világban
2021. június 23. szerda 19:05 - Hévíz
Szakemberek a digitális világban
Hiánypótló digitális képzéssel teszik versenyképesebbé az építőipari vállalkozásokat. Az Ipartestületek Országos Szövetsége és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége olyan oktatási tananyagot állított össze, mely a szektor szereplőinek hiányos számítógépes ismereteit pótolja. A képzésről, annak előnyeiről és alkalmazhatóságáról tartottak tegnap Hévízen sajtótájékoztatót.

Közös sajtótájékoztató keretében mutatták be az építőiparban érintett vállalkozók és iparosok rézére kidolgoztak képzési programot. Az 50 millió forintos keretösszegből megvalósuló képzést egy 100 fős mélyinterjú előzte meg. Ez arra irányult, hogyan tudják a digitalizációt a napi munkába beépíteni az építőiparban, mennyiben tud segítséget nyújtani a technológiai innováció a szakma előrelépésben. Cél, hogy növeljék a 2008 –as válság óta szakember hiánnyal küzdő építőipar hatékonyságát.

"A fiataloknak a képzésével, vállalkozóvá válásával kapcsolatban is végeztek felméréseket,mélyinterjúkat és bizony azt látjuk, hogy még a fiatalokban nincs meg az a vállalkozói kedv, amit elvárnánk azért is, mert azért egy kiöregedő szolgáltató szektorban lévő vállalkozókkal vagyunk ma körülvéve és bizony a lakosságnak a kiszolgálása is veszélybe kerülhet, ha ezen a közeljövőben nem változtatunk. Tehát itt nagyon fontos volt az a kérdés, hogy milyen irányba tudjuk terelni a fiatalokat. A szakképzésben hogyan tudjuk megoldani azt, hogy olyan komplex tudású szakemberek kerüljenek ki, akik nem csak a multiknak lesznek jók."- mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége elnöke.

Az IPOSZ elnöke a foglalkoztatással kapcsolatos változásokra való felkészülésről elmondta, hogy az építőipari kisvállalkozásnak komplett szakemberekre van ahhoz szükségük, hogy a munkát el tudják vállalni és végezni. Ezért vállalták az új kihívással járó digitális programban való közös munkát, annak ismertetését. A program tematikáját, annak előnyeit és aktualitását Tordai Balázs, a  konzorciumi partner szakértője ismertette.

"Azt látjuk, hogy az építőiparnak a szereplői eléggé elszakadtak egymástól. Van a tervezői társadalom, akik 3D-s ábrán, látványtervekkel, virtuális mozgóképekkel dolgoznak, míg a másik oldalon a kivitelezők a legalapvetőbb informatikai dolgokkal is hadilábon állnak. Azt gondoltuk, hogy ezt megpróbáljuk valamilyen módon feloldani és összességében egy kilenc napos tréninget szerveztünk. Háromszor három naposat."- mondta a szakember.

Az európai uniós forrásból megvalósuló képzések elsősorban az épületgépészeti szakterületre, annak minden részére és munkavállalójára kiterjednek. A digitalizálással járó ismeretek elsajátítását követően a szakmának lehetősége lesz tervezőket, építőmestereket érintő csoportos képzésekben való részvételre is.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Véget ért az olimpia Major Veronika számára, a keszthelyi sportlövő a 35. helyen végzett sportpisztolyban
 
Immáron negyedik alkalommal vehetnek részt középiskolások a nyolc napos ingyenes táborban.
 
Idén már 13-an fulladtak bele a Balatonba, a legtöbb esetben segíthetett volna, ha viselik a mellényt.
 
A felsőoktatási képzésben megkezdődött a pótfelvételik időszaka, így a keszthelyi Georgikon Karon is.
 
Lovasprogramokkal, argentin tangó show-val, színházi előadással és koncertekkel is készülnek a szervezők.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár