Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Csokoládé a modern cukrászatban
2025. jan. 30. csütörtök | Keszthely
Csokoládé a modern cukrászatban
A csokoládéé volt a főszerep a keszthelyi VSZK-ban. A legjobb cukrász tanulók közül tizenketten vehettek részt Jakabfi Dávid workshopján. A mestercukrásztól számos olyan fogást elleshettek, amelyekre iskolai körülmények között kevés vagy egyáltalán nem jut idő. A fiatalok figyelmesen és lelkesen hallgatták a mestercukrászt és követték az utasításait.

A diákok legfontosabb feladata  a csokoládétemperálás technikájának elsajátítása volt. Ez ugyanis elengedhetetlen a bonbonok vagy a tökéletes táblás édességek elkészítéséhez. A tanulók a legújabb trendeknek megfelelően dubai csokit állítottak össze. Jakabfi Dávid lépésről lépésre vezette végig őket a folyamaton.  A fiatalok többségének most először volt lehetősége kipróbálni ezt a módszert.

„Én dubai csokit csináltam most, és megpróbálhattam a temperálást is, az volt a kedvenc részem egyébként. A tölteléket is mi csináltuk, és nagyon élveztem az egészet.” - mondta Boncz Viktória, a ZSzC Keszthelyi Vendéglátóipari Technikum tanulója.

Jakabfi Dávid nevét nem csak itthon, hanem nemzetközi cukrász körökben is ismerik. A modern cukrászat egyik éllovasa, és szívesen adja át tudását az érdeklődőknek. Az elmúlt években nagyon sokat változtak az alapanyagok, így például a vaj helyett előszeretettel használnak mascarpone-t, a tej helyett pedig tejszínt. A mestercukrász kiemelten szeret fiatalokkal foglalkozni, megismertetni velük a szakma szépségét, illetve azt, hogy mennyi lehetőséget rejt magában a cukrászat. A saját maga által kidolgozott technikákat is megmutatta a VSZK tanulóinak.

„Olyan sorozatnak kezdtünk neki, ami a modern cukrászat bemutatásával foglalkozó projekt született meg a VSZK-val, és az ÁKK-val együtt összefogásban, ahol a gyerekeknek próbálunk motivációs tréninggel felhívni a figyelmet a szakma szépségére, illetve a haladó cukrászat bemutatására. Az első ilyen állomás a csokoládé megismerése, kémiai, fizikai tulajdonságai, amiket a mai napon a gyerekek elsajátítanak, illetve a nagy trendet behozó dubai csoki, amit sikerül ma nekik elsajátítani és megtanulni.” - emelte ki Jakabfi Dávid mestercukrász.

Az egész délelőttös program a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum, a Nyugat-Balatoni Ágazati Képző Központ és a Keszthelyi Vendéglátóipari Technikum összefogásával jött létre. Cél az volt, hogy minél több fiatalnak tegyék vonzóvá a szakmát, illetve a keszthelyi intézményt, amely a Dunántúl legmodernebb tankonyhájával rendelkezik. A workshopot az Ágazati Képző Központ finanszírozta, Jakabfi Dávid pedig a szakképzési centrum hívására érkezett Keszthelyre.    

„Nagyon tehetséges szakembernek tartom vagy tartjuk, és megkerestük Dávidot – már láttuk, hogy felívelő pályán van erősen – hogy vajon vállal-e olyat, hogy eljön ide hozzánk a VSZK-ba, belefér-e a programjába, hiszen olyan elfoglalt, rengeteget van külföldön, könyveket ír, egyre újabb és újabb dolgokat hoz létre a szakterületén. Nagy örömünkre szolgált, amikor az én személyes megkeresésemre azt mondta, hogy nagyon szívesen eljön, és több alkalommal itt a VSZK-ban a gyerekekkel foglalkozik és tanítja őket.” - tájékoztatott Vizlendvai László, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Az Ágazati Képző Központ célul tűzte ki, hogy széleskörű szakmai fejlődést biztosítson a tanulóknak. Ezért a tervek szerint a sorozat folytatódik, és a jövőben más szakmákban is szeretnének képzést indítani. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

| 2015. már. 27. péntek 16:01 | Alsópáhok
Nincs ezerarcúbb desszert a csokoládénál!
| 2014. okt. 17. péntek 06:11 | Keszthely
A Magyar Termék Díjas keszthelyi LISSÉ Édességgyár további bővítéseket és fejlesztéseket tervez.
| 2025. jan. 24. péntek 19:15 | Keszthely
Ismét várták a leendő hallgatókat a felsőoktatási intézmény hagyományos nyílt napján
| 2025. jan. 17. péntek 19:15 | Keszthely
Megújul a "D" és az "E" épület, emellett pedig új képzések is indulnak szeptembertől a campuson.
| 2024. dec. 14. szombat 19:15 | Zalavár
Több fejlesztés is volt idén a településen.
XI. Évfolyam 2. Szám
Megjelenés: 2025. január 24.
00:00
Képújság
06:00
06:30
Hittel,lélekkel
06:40
Luther Márton
06:53
Göcsej Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:15
07:45
Göcsej Filmfesztivál
08:24
Sporttárs
09:00
09:30
Hittel,lélekkel
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.